Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wilgotny?
Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego.
Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.
Przepis na idealnie wilgotny biszkopt
Składniki:
3 jajka w rozmiarze L
1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
Biszkopt z dodatkiem oleju krok po kroku
Jajka na biszkopt wyjmij z lodówki 2 godziny wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu. Z ogrzanych jajek oddziel żółtka od białek.
W dużej misce ubij sztywną pianę z białek do biszkoptu. Po ok. 2 minutach ubijania zacznij stopniowo dodawać do nich cukier. Całe miksowanie powinno zająć nie dłużej, niż 10-12 minut i dać gęstą, białą masę.
Nie przestając ubijać, dodaj do miski żółtka wymieszane z olejem. Miksuj bardzo krótko, jedynie do czasu połączenia się składników. Wyłącz mikser w momencie uzyskania jednolitej masy.
Do jajecznej masy na biszkopt przesiej w 2 turach mąkę pszenną. Całość delikatnie połącz za pomocą szpatułki. Ciasto powinno pozostać puszyste i dobrze napowietrzone.
Wymieszane ciasto na biszkopt przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie wyrównaj. Blachę z biszkoptem wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz ok. 50 minut, do momentu, aż biszkopt się zrumieni, a wbity w niego patyczek pozostanie suchy.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odłóż na blat kuchenny. Pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu biszkopt wyjmij z formy i przekrój na cieńsze blaty. Ciasto gotowe jest do przełożenia.
Biszkopt z tego przepisu możesz przełożyć wyśmienitym kremem orzechowym. Czy znasz wszystkie triki niezbędne do właściwego krojenia tortu?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gotujesz rosół? Sprawdź, na jakim mięsie najlepiej go przygotować
Sycące kotlety bez grama mięsa. Zrobisz je z popularnego warzywa
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama