Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wilgotny?
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.01.2023 17:36

Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wilgotny?

biszkopt
Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego.

Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.

Przepis na idealnie wilgotny biszkopt

Składniki:

  • 3 jajka w rozmiarze L

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka mąki pszennej

Biszkopt z dodatkiem oleju krok po kroku

Jajka na biszkopt wyjmij z lodówki 2 godziny wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu. Z ogrzanych jajek oddziel żółtka od białek.

W dużej misce ubij sztywną pianę z białek do biszkoptu. Po ok. 2 minutach ubijania zacznij stopniowo dodawać do nich cukier. Całe miksowanie powinno zająć nie dłużej, niż 10-12 minut i dać gęstą, białą masę.

Nie przestając ubijać, dodaj do miski żółtka wymieszane z olejem. Miksuj bardzo krótko, jedynie do czasu połączenia się składników. Wyłącz mikser w momencie uzyskania jednolitej masy.

Do jajecznej masy na biszkopt przesiej w 2 turach mąkę pszenną. Całość delikatnie połącz za pomocą szpatułki. Ciasto powinno pozostać puszyste i dobrze napowietrzone.

Wymieszane ciasto na biszkopt przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie wyrównaj. Blachę z biszkoptem wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz ok. 50 minut, do momentu, aż biszkopt się zrumieni, a wbity w niego patyczek pozostanie suchy.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odłóż na blat kuchenny. Pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu biszkopt wyjmij z formy i przekrój na cieńsze blaty. Ciasto gotowe jest do przełożenia.

Biszkopt z tego przepisu możesz przełożyć wyśmienitym kremem orzechowym. Czy znasz wszystkie triki niezbędne do właściwego krojenia tortu?

Canva / pumpuija
Canva / pumpuija

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: