Smakosze.pl Przepisy Mieszam z ryżem i zapiekam 15 minut. Najlepszy obiad na piątek bez grama mięsa
Fot. youtube.com/pysznenastole

Mieszam z ryżem i zapiekam 15 minut. Najlepszy obiad na piątek bez grama mięsa

16 stycznia 2025

Taki ekspresowy obiad nie jest żadnym wyzwaniem, za to sprawia wszystkim jedzącym wiele satysfakcji. Danie jednogarnkowe oparte na ryżu, z pomidorami i rybą, jest postne, ale przy tym niezwykle smaczne. Zapiekankę taką łatwo później odgrzać, dlatego warto przygotować jej więcej i mieć w zapasie na aktywny weekend lub do pracy.

Zapiekanka z tuńczykiem

Proste w przygotowaniu i niezwykle szybkie, zapiekanki należą do naszych ulubionych obiadów na piątek. Często motywacją do ich przygotowania jest sprzątanie lodówki. Nic dziwnego – taki obiad to idealna uczta z resztek. W naszym przepisie odnajdzie się z takiej kategorii zwłaszcza ryż, którego czasem gotujemy za dużo do zupy lub drugiego dania.

Ryż łączymy z rybą, którą zawsze łatwo mieć pod ręką, a konkretnie – z tuńczykiem z puszki. Pamiętajmy jednak, że najtańsze produkty tego typu mogą zawierać niezbyt wysokiej jakości rybie mięso. Dlatego warto się starać kupić możliwie wysokiej jakości tuńczyka.

tuńczyk i cebula
Fot. youtube.com/pysznenastole
Ten szybki obiad z mięsem to hit w moim domu. Nie uwierzysz, w czym obtaczam mielone

Ryż i ryba z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pyszne na stole. Ich wersja pokazuje, że danie to uda się z dowolnym żółtym serem. W tej roli najlepiej jednak sprawdza się, jak zawsze, starta mozzarella .

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 jajka
  • 1 puszka tuńczyka
  • 120 ml śmietany 12%
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 150 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, olej

Szybki obiad na piątek

Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Cebulę drobno siekamy. Smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia.

Skręcamy gaz do minimum i dodajemy na patelnię tuńczyka odsączonego z puszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 1-2 minuty i odstawiamy do przestudzenia.

Ryż łączymy z zawartością patelni i mieszamy na jednolitą masę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy do niego zapiekankę . Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzchu.

Zapiekankę posypujemy startą mozzarellą. Do miski wybijamy jajka, roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną w jednolity sos. Zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .

Wypróbuj też przepis na zupę pomidorową z pieczonych warzyw i niezwykły dodatek do ciasta drożdżowego .

zalewanie zapiekanki
Fot. youtube.com/pysznenastole
Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. To powszechny błąd, ryzykujesz zdrowiem
Poszedł do sklepu i sprawdził cenę faworków. Kwota zwala z nóg
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy