Podpiekam pomidory z tym warzywem i dodaję bulion. Po chwili mam najlepszą pomidorową na świecie
Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych w Polsce. Teraz warto ją przyrządzić nieco inaczej niż zwykle. Warzywa trafiają do piekarnika, a wkrótce już zupa krem z pieczonych pomidorów zrobi wrażenie na każdym smakoszu.
Upiecz pomidory i zrób zupę
Lubisz zupę pomidorową? To potrawa, która często gości na polskich stołach. Zwykle robiona z rosołu ma w sobie wiele smaku i jest pożywna. Podawana z makaronem lub ryżem, od lat ma wielu wiernych zwolenników. Jednak każda, nawet najlepsza zupa może się w końcu znudzić. Dlatego warto poznać nowy przepis na pyszną pomidorówkę.
Zrobisz ją z pieczonych pomidorów i papryki. Do tego jeszcze kilka składników i zupa krem z pieczonych pomidorów będzie gotowa. Przepis od Pascala Brodnickiego gwarantuje doskonały efekt na talerzu. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube znanego kucharza, czyli na Tubie Smaku. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelec. Ten patent wymyślił jakiś geniuszJak ugotować zupę krem z pieczonych pomidorów?
Składniki:
- 6 pomidorów typu pelati
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina cukru
- 200 ml bulionu
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie zupy zacznij od umycia pomidorów i pokrojenia ich na pół. Warzywa powinny mieć dużo miąższu. Pomidory ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pokrój też paprykę w grubsze paski. To samo zrób z cebulą i czosnkiem.
Warzywa ułóż na blasze. Między nie wyłóż koncentrat pomidorowy, który wzmocni smak i aromat warzyw. Wszystko skrop oliwą i posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz od 60 do 75 minut. Skórka warzyw musi być upieczona.
Najlepsza pomidorowa na świecie
Teraz upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion i zmiksuj składniki. Po zmiksowaniu należy ponownie zupę zagotować. Wówczas składniki dobrze się ze sobą połączą. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Należy też pamiętać o odrobinie cukru. Ten zabieg złagodzi kwaśny smak pomidorów.
Składniki ponownie wymieszaj. Zupa krem z pieczonych pomidorów ma lekko wędzony, przypieczony smak. Jest wyrazista i dość gęsta. Zrobisz ją w prosty sposób dzięki przepisowi od Pascala Brodnickiego. Danie będzie smakować całej rodzinie i nasyci każdego głodomora. Pisaliśmy, dlaczego warto jeść jarmuż. Polecaliśmy sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta drożdżowego.