Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wlej do ciasta drożdżowego. Urośnie błyskawicznie i będzie puszyste jak chmurka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.01.2025 06:00

Wlej do ciasta drożdżowego. Urośnie błyskawicznie i będzie puszyste jak chmurka

ciasto drożdżowe
Fot. Canva/Skatzenberger

O tym magicznym składniku ciasta drożdżowego nie słyszymy zbyt często. Dodaj miarkę, a ciasto wyrośnie miękkie i pulchne. Będzie miało zresztą więcej pożądanych cech.

Dodaj ocet do ciasta drożdżowego

Drożdże to nietypowy cud naturalnej chemii, a raczej mikrobiologii. Wykorzystujemy te nietypowe grzybki do wyrastania naszych ciast drożdżowych i produkcji alkoholi dzięki ich szczególnemu dietetycznemu nawykowi. Zjadają one cukry i wydalają alkohol i dwutlenek węgla.

Jednak drożdże, kiedyś zaliczane do roślin, są dziś uważane za coś pomiędzy nimi a zwierzętami. Dlatego trzeba dbać o nie i myśleć o ich nawykach, by służyły nam odpowiednio. Co takiego lubią drożdże? Ano kwasowe środowisko, które nie zawsze im zapewniamy. Mała miarka octu w cieście może to z łatwością zmienić.

wyrabianie ciasta
fot. Canva
W Polsce nikt jej nie zna. W Japonii to hit na odchudzanie

Kwaśne ciasto drożdżowe

Niektóre drożdżowe wypieki są z natury kwaśne. Dzieje się tak przeważnie wtedy, kiedy do ciasta dodajemy np. maślankę. Drożdże kochają jednak kwaśne środowisko i kiedy obniżymy nieco pH ciasta, poczują się w nim jak ryba w wodzie, a wtedy rozmnożą się bardziej, więc ciasto wyrośnie szybciej i lepiej.

Ale to nie koniec korzyści. Ocet ma też dobry wpływ na samo ciasto drożdżowe. Przede wszystkim konserwuje je. W przeciwieństwie do drożdży, inne mikroorganizmy nie bardzo lubią kwaśne środowisko. Dlatego wypieki z dodatkiem kwasu przechowują się lepiej i są mniej podatne na pleśnienie.

Ocet do chleba i nie tylko

Ci, którzy próbowali piec chleb z dodatkiem octu, zachwalają jego puszysty miąższ i dobrze wypieczoną skórkę. Ciasto drożdżowe może stać się lekko kwaskowe – co raczej nie będzie dla niego niekorzystne w smaku. Jednak jeśli użyjemy typowej ilości octu, nie powinien on być zbyt wyczuwalny.

Typową ilością będzie od 1 łyżeczki do niecałej 1 łyżki. W wypadku drożdży instant niektórzy zalecają używać octu w proporcji 1:1 pod względem objętości. Najlepiej użyć jabłkowego, by zbyt mocny aromat nie doskwierał podczas pieczenia, a później jedzenia. Ocet można też pominąć, jeśli do ciasta drożdżowego używamy kwaśnych produktów, takich jak kefir czy maślanka.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki z zamiennikiem ryżu i idealnie chrupiące placki ziemniaczane.

chleb
fot. Canva