Zupa minestrone
Obraz catceeq z Pixabay

Minestrone – zupa jarzynowa prosto z Włoch

Minestra to po włosku „zupa”. Jej przepis nie jest stały; bazuje głównie na warzywach sezonowych i różni się w zależności od regionu Italii. Ta kolorowa (i zdrowa) zupa jarzynowa dostarczy Ci wielu cennych witamin i minerałów. Sprawdź nasz przepis na minestrone!

Jak przygotować minestrone, zupę warzywną po włosku?

Jednym z najbardziej popularnych dań we Włoszech jest minestrone, czyli zupa spożywana w różnych regionach Italii. Jej urok polega na tym, że nie ma na nią jednego przepisu. Do przygotowania tej włoskiej zupy jarzynowej potrzeba jedynie świeżych, sezonowych warzyw; zazwyczaj jest to cukinia, marchew, pomidory i zielona fasolka szparagowa. Minestrone możemy jeść na różne sposoby – z grzankami, makaronem lub z ryżem. Mimo różnych wariantów zupy jarzynowej z Włoch musimy pamiętać o jednym: warzywa nie mogą być w niej rozgotowane, tylko chrupiące, czyli al dente. Minestrone doskonale sprawdzi się jako pożywne danie na obiad lub kolację, ale także jako przecierka warzywna, którą można spożyć pomiędzy posiłkami.

Minestrone, czyli zdrowa, wegetariańska zupa pełna warzyw

Zupa minestrone jest nie tylko pyszna i zachwycająco kolorowa. To danie jest wręcz bombą witaminową, ponieważ bazuje na wielu bogatych w witaminy i wartości odżywcze warzywach. Jednym z głównych i zazwyczaj stałych składników włoskiej zupy warzywnej jest cukinia. To zielone warzywo skutecznie odkwasza organizm, wspomaga procesy trawienne i ma niski indeks glikemiczny. Jest polecane osobom borykającym się z problemem nadkwaśności i cukrzycą. Oprócz tego cukinia zawiera dużo witaminy C, witaminy PP, witaminy K oraz potasu, żelaza i magnezu. Pomyśl, że to tylko jedno z warzyw, które znajduje się w tej zdrowej, wegetariańskiej zupie. Każde z nich ma w sobie wiele różnych witamin i minerałów mających pozytywny wpływ na Twoje zdrowie i Twój wygląd. Nic, tylko jeść!

Przepis na włoską zupę warzywną minestrone

Tak jak wspomnieliśmy, nie ma stałego przepisu na zupę minestrone. Tak naprawdę możesz przyrządzić ją z ulubionych warzyw, które warto pokroić i uprzednio upiec lub podsmażyć na oliwie. W naszym przepisie zdecydowaliśmy się dodać te najbardziej popularne: wspomnianą cukinię, pomidory, marchewki, ale też paprykę, selera i ziemniaki. Jeśli nie przepadasz za którymś z warzyw, zamień je na inne. To samo tyczy się makaronu; minestrone smakuje doskonale również z ryżem czy grzankami maczanymi w oliwie. Jeśli Twoja zupa ma być podawana kolejnego dnia, nie dodawaj do niej makaronu podczas gotowania. Przepis na tę włoską zupę warzywną jest naprawdę prosty i szybki. Pamiętaj tylko o włoskich akcentach: warzywach al dente, włoskich przyprawach i oczywiście o tartym parmezanie do posypania.

Składniki:

  • 2 litry bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • cienki makaron do zupy


Przygotowanie:

Na początek pokrój warzywa w kostkę lub mniejsze kawałki: zieloną fasolkę szparagową, marchewkę, ziemniaki, cukinię, pietruszkę, czerwoną paprykę, cebulę, selera i por.
Weź duży i głęboki garnek i podgrzej w nim oliwę. Przesmaż najpierw cebulę (aż się zeszkli) i dodaj pozostałe warzywa. Smaż wszystko około 5 minut.
Następnie dodaj krojone pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś wszystko pod przykryciem kolejne 5 minut.

Po tym czasie podlej zagotowane warzywa bulionem jarzynowym lub drobiowym. Dodaj 2 liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać włoskie przyprawy: bazylię, oregano i tymianek. Jeśli masz świeżą bazylię, posiekaj ją i wrzuć do zupy.
Gotuj minestrone na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Potem dodaj cienki makaron i natkę pietruszki. Gotuj kolejne 5 minut.
Gotową zupę warzywną możesz podawać z tartym parmezanem lub zielonym pesto. Buon appetito!

Następny artykuł