Smakosze.pl Przepisy Mistrzowski piernik siostry Anastazji. Przebój nad przeboje
Canva / Darius Dzinnik / 500px ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Mistrzowski piernik siostry Anastazji. Przebój nad przeboje

21 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czas pieczenia świątecznych pierników zbliża się wielkimi krokami. Z tej niezwykłej okazji warto sięgnąć po sprawdzony przepis od kuchennego autorytetu. Siostra Anastazja dzięki wieloletniemu doświadczeniu opracowała mistrzowską wprost recepturę. Z jej wiedzą ten wypiek nie może się nie udać.

Piernik siostry Anastazji idealnie sprawdzi się dla osób, które nie zdecydowały się na przyrządzenie piernika dojrzewającego. Ta receptura jest niezwykle prosta i szybka do wykonania. Podczas pieczenia piernika w domu panuje oszałamiający aromat korzennych przypraw. Siostrze Anastazji warto zaufać w tej kwestii.

Przepis na aromatyczny piernik świąteczny siostry Anastazji

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

  • 20 dag płynnego miodu

  • 20 dag masła

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 3 jajka (oddzielone żółtka od białek)

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki lodowatej wody

  • 1 łyżka kakao

  • 1 paczka przyprawy piernikowej

  • 1 łyżeczka sody

  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 1 czekolada mleczna lub deserowa

  • 4-5 łyżek śmietanki

  • dowolne ozdoby

Jak upiec świąteczny piernik siostry Anastazji?

Mąkę, sodę oraz kakao na piernik przesiej do dużej miski, dodaj przyprawę korzenną . Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli .

Do masy z żółtek i cukru dodaj miód, śmietanę oraz wodę . Następnie do tych składników stopniowo dosypuj mieszankę z suchych składników na piernik . Na koniec całość wymieszaj delikatnie z ubitymi białkami .

Ciasto na piernik przelej do foremki wyłożonej papierem . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez ok. 60 minut . W międzyczasie w kąpieli wodnej połącz czekoladę ze słodką śmietanką . Tak przygotowaną polewą udekoruj piernik po upieczeniu. Polecamy tradycyjny przepis na staropolski piernik dojrzewający . Najmłodszych zachwyci sposób na kolorowy domek z piernika .

Canva / Sohadiszno
Canva / Sohadiszno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzinkawkuchni

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy