Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycający domek z piernika krok po kroku
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:48

Zachwycający domek z piernika krok po kroku

Domek z piernika
canva/nautilus_shell_studios, Getty Images Signature

Domek z piernika jest doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu - widać w nim bowiem kunszt i włożoną pracę. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników przepięknym jadalnym domem, niżej zdradzamy krok po kroku, jak go wykonać. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że bez problemu można z niego zrobić również pierniczki czy ozdoby na choinkę.

Domek z piernika to dość skomplikowane przedsięwzięcie, więc warto zarezerwować sobie na jego przygotowanie trochę wolnego czasu. Szczególnie dużym podziwem będą darzyły go z pewnością dzieci, które mimo wszystko długo nie wytrzymają i w końcu zaczną go jeść.

Przepis na domek z piernika

Składniki:

  • szklanka miodu

  • szklanka brązowego cukru

  • pół kostki masła

  • 600 g mąki pszennej

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

  • 1 łyżka kakao

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1 białko

  • szklanka cukru pudru

Zacznij od wymieszania miodu, brązowego cukru i masła w garnku. Postaw go na gazie i podgrzewaj, aż składniki połączą się. Odstaw je do ostygnięcia. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i kakao, sodę rozpuść w 2 łyżkach wody i wlej do mąki.

Jajko wbij do ostudzonego miodu, wymieszaj i połącz z mąką. Wyrób ciasto przez chwilę, aż stanie się jednolite. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na dwanaście godzin. Z kartonu wytnij 4 prostokąty o wymiarach 16 x 14 cm. W dwóch z nich zetnij dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5 cm. Z kartonu wytnij również 2 prostokąty o wymiarach 12 x 5 cm.

Na dwóch blachach ułóż pergamin do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, zagnieć ponownie i rozwałkuj. Połóż połowę na blaszce i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wytnij z ciasta wszystkie szablony. Z drugiej połowy dotnij szablony, które nie zmieściły się na pierwszej, oraz podłogę domku.

Białko ubij na sztywną pianę i dodawaj do niego powoli cukier puder. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem. Lukrem przyklej ściany do podłogi, a po chwili dokleić dach. Domek udekoruj resztą lukru, żelkami, cukierkami, ciastkami i innymi ozdobami. Na końcu posyp go cukrem pudrem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować przepyszne, świąteczne ciasto bez pieczenia - szybki i tani przepis. Ten tekst wyjawia, jak robić tradycyjną chałkę z kruszonką.

Domek z piernika

Źródło: canva/jenifoto, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poradnikzdrowie, zdrowie.tvn Zapraszamy na nasz Instagram