Smakosze.pl Przepisy Przepis na pyszną mizerię po węgiersku
nata_vkusidey, Getty Images Pro

Przepis na pyszną mizerię po węgiersku

22 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Mizeria nie powinna być dla smakosza daniem sprawiającym większego problemy. W końcu to mieszanka ogórków i śmietany więc pomyłka nie wchodzi w grę. Jednak podczas jej przygotowywania warto przestrzegać kilku zasad.

Prezentujemy także niezwykły przepis na mizerię po węgiersku z dodatkiem aromatycznej słodkiej papryki, która jest podstawą tamtejszej kuchni. Mizeria będzie nie tylko pyszna, ale i nabierze niesamowitego koloru.

Jak sprawić, by mizeria była idealna?

Podstawa doskonałe mizerii jest wybór dobrej jakości ogórków. Lepiej nie używać tych z marketu, w których próżno szukać prawdziwego smaku warzyw. Wybierajmy przede wszystkim ogórki gruntowe, zakupione na targu.

Po obraniu ogórka ze skórki należy pokroić go w cienkie plastry. Najlepszym urządzeniem do tego jest mandolina , lecz nie każdy posiada ją w domu. Doskonale sprawdzi się także tarka o odpowiednich ostrzach lub ostry nóż, jeśli ma się wystarczającą wprawę.

Następnie plastry wkłada się do miski i zasypuje solą. Ogórka trzeba dokładnie przemieszać, aby sól dotarła do każdego plastra. Tak doprawione warzywo odkłada się na 10-15 minut, żeby nadmiar wody został z niego uwolniony . Gdy sól wykona swoją pracę, odcedź wodę zebraną na dnie miski. Przestrzeganie tych kilku kroków sprawi, że mizeria wyjdzie zawsze idealna.

Przepis na mizerię po węgiersku

Potrzebujesz:

  • pół kilograma ogórków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • słodka papryka w proszku

  • sól

  • pieprz

Umyte ogórki i ewentualnie obrane, ścieramy na tarce na drobne plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie, okrągłe plasterki. Ogórki i cebulę łączymy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy zbędną wodę.

[ EMBED-18 ]

Ogórki i cebulę doprawiamy śmietaną oraz przyprawami i mieszamy. Według uznania możemy dodać także starty ząbek czosnku bądź pół łyżeczki cukru , aby mizeria nabrała jeszcze więcej smaku.

Jeśli szukasz inspiracji na doskonałe kotlety, które będą pasowały do takiej mizerii, znajdziesz je w tym artykule . Ich wykonanie to kilka minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ugotujto

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy