Przepis na pyszną mizerię po węgiersku
Mizeria nie powinna być dla smakosza daniem sprawiającym większego problemy. W końcu to mieszanka ogórków i śmietany więc pomyłka nie wchodzi w grę. Jednak podczas jej przygotowywania warto przestrzegać kilku zasad.
Prezentujemy także niezwykły przepis na mizerię po węgiersku z dodatkiem aromatycznej słodkiej papryki, która jest podstawą tamtejszej kuchni. Mizeria będzie nie tylko pyszna, ale i nabierze niesamowitego koloru.
Jak sprawić, by mizeria była idealna?
Podstawa doskonałe mizerii jest wybór dobrej jakości ogórków. Lepiej nie używać tych z marketu, w których próżno szukać prawdziwego smaku warzyw. Wybierajmy przede wszystkim ogórki gruntowe, zakupione na targu.
Po obraniu ogórka ze skórki należy pokroić go w cienkie plastry. Najlepszym urządzeniem do tego jest mandolina , lecz nie każdy posiada ją w domu. Doskonale sprawdzi się także tarka o odpowiednich ostrzach lub ostry nóż, jeśli ma się wystarczającą wprawę.
Następnie plastry wkłada się do miski i zasypuje solą. Ogórka trzeba dokładnie przemieszać, aby sól dotarła do każdego plastra. Tak doprawione warzywo odkłada się na 10-15 minut, żeby nadmiar wody został z niego uwolniony . Gdy sól wykona swoją pracę, odcedź wodę zebraną na dnie miski. Przestrzeganie tych kilku kroków sprawi, że mizeria wyjdzie zawsze idealna.
Przepis na mizerię po węgiersku
Potrzebujesz:
-
pół kilograma ogórków
-
1 cebula
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
słodka papryka w proszku
-
sól
-
pieprz
Umyte ogórki i ewentualnie obrane, ścieramy na tarce na drobne plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie, okrągłe plasterki. Ogórki i cebulę łączymy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy zbędną wodę.
[ EMBED-18 ]
Ogórki i cebulę doprawiamy śmietaną oraz przyprawami i mieszamy. Według uznania możemy dodać także starty ząbek czosnku bądź pół łyżeczki cukru , aby mizeria nabrała jeszcze więcej smaku.
Jeśli szukasz inspiracji na doskonałe kotlety, które będą pasowały do takiej mizerii, znajdziesz je w tym artykule . Ich wykonanie to kilka minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ugotujto