Smakosze.pl Porady Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
canva/Solnuha

Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne

17 listopada 2022

Moczenie grzybów suszonych poprzedza przygotowanie z nich potraw. Większość z nas zanurza produkt w wodzie. Tymczasem mleko będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Trzymane w nabiale skarby lasu stają się niezwykle delikatne i aksamitne. Doskonale wzbogacą wigilijne dania.

Suszone grzyby przed użyciem należy namoczyć. Zwykle zalewa się je ciepłą wodą. Jednak warto ją zastąpić letnim mlekiem. Staropolski patent na przygotowanie rozpływającego się dodatku do dań sprawdza się doskonale.

Moczenie grzybów suszonych w mleku daje najlepsze efekty

Namaczanie skarbów lasu w mleku nie jest już dziś tak popularne, jak kiedyś. A szkoda, bo lekko posolone mleko sprawia, że grzyby nabierają idealnej konsystencji. Co ważne, ich krojenie staje się bezproblemowe, a smak świetnie koresponduje z wigilijnymi daniami.

Staropolski patent jest czasochłonny, ale przy odpowiednim planowaniu przygotowanie dodatku będzie proste. Na moczenie grzybów potrzebujecie co najmniej 5-6 godzin. Warto wrzucić produkt do miski z posolonym mlekiem wieczorem , tuż przed pójściem spać. Rano będzie zdatny do użycia.

Równie ważna co czas, jest ilość stosowanego płynu. Nie może go być zbyt dużo, by nie wypłukać całego smaku z grzybów. Wykorzystajmy taką ilość, która wystarczy do przykrycia suszu. Nie przesadzajmy też solą — szczypta lub dwie wystarczą.

Czy do każdej potrawy grzyby trzeba namoczyć?

Namoczyć warto zwłaszcza te suszone grzyby, które są przeznaczone do krojenia czy mielenia. Wtedy rozdrabnianie będzie o wiele łatwiejsze.

Jeśli jednak gotujesz zupę i chcesz do nich dodać 1-2 suszone grzyby, też możesz je wrzucić bez uprzedniego namaczania. Opłucz je tylko, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia. W czasie gotowania grzyby uwolnią doskonały smak i aromat.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania z dodatkiem moczonych grzybów suszonych. Wypróbujcie patent na znakomity staropolski bigos . Być może też skuszą was wyśmienite pierogi z kapustą i aromatycznym leśnym przysmakiem.

Moczenie grzybów jest konieczne
canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy