Smakosze.pl
bigos

canva/Lilechka75

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

15 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Bigos to danie uniwersalne. Doskonałe na rodzinne spotkania, posiadówkę ze znajomymi i na co dzień. Przygotowuje się go na wiele sposobów, ale z pewnością każdemu posmakuje tradycyjny, staropolski bigos. Przyrządzisz go według naszego przepisu.

Choć każdy ma z pewnością swój sposób na ugotowanie bigosu, to na pewno nie może w nim zabraknąć kiszonej kapusty, mięsa i przypraw. Istotnym dodatkiem są suszone grzyby, wędzonka czy suszone owoce. Ale to już każdy dodaje według swojego uznania. Jednak warto choć raz ugotować bigos staropolski, a na pewno będziecie do niego wracać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 1 kg białej, świeżej kapusty

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. z łopatki

  • 2 garście suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • olej

  • 300 g kiełbasy

  • 300 g wędzonego boczku

  • 200 g suszonych śliwek

  • 1,5 szklanki wytrawnego, czerwonego wina

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • kilka jagód jałowca

  • 3 listki laurowe

  • sól, pieprz

Rosół

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie staropolskiego bigosu

Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin. Grzyby gotuj w wodzie z namaczania ok. 15 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową, większe pokrój w paski. Wywar zachowaj.

Kiszoną kapustę włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj przyprawy, gotuj godzinę. Białą kapustę poszatkuj, zalej wodą, zagotuj. Dodaj trochę soli, gotuj 30 minut. Odcedź, dodaj do kiszonej kapusty razem z grzybami i wywarem z grzybów.

Mięso opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Obsmaż na patelni z olejem, oprósz solą, podlej niedużą ilością wrzątku, duś ok. 20 minut. Dodaj do kapusty, gotuj na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju, dodaj do kapusty. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojony boczek i kiełbasę, również dodaj do gotującego się bigosu.

Do bigosu wlej czerwone wino, dodaj też opłukane, pokrojone śliwki. Gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do następnego dnia.

2 i 3 dnia bigos gotuj jeszcze po ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie bigos nabiera właściwego smaku.

suszone śliwki

suszone śliwki

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >