Tradycyjny przepis na staropolski bigos
Bigos to danie uniwersalne. Doskonałe na rodzinne spotkania, posiadówkę ze znajomymi i na co dzień. Przygotowuje się go na wiele sposobów, ale z pewnością każdemu posmakuje tradycyjny, staropolski bigos. Przyrządzisz go według naszego przepisu.
Choć każdy ma z pewnością swój sposób na ugotowanie bigosu, to na pewno nie może w nim zabraknąć kiszonej kapusty, mięsa i przypraw. Istotnym dodatkiem są suszone grzyby, wędzonka czy suszone owoce. Ale to już każdy dodaje według swojego uznania. Jednak warto choć raz ugotować bigos staropolski, a na pewno będziecie do niego wracać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjny przepis na staropolski bigos
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 kg białej, świeżej kapusty
500 g mięsa wieprzowego, np. z łopatki
2 garście suszonych grzybów
2 cebule
olej
300 g kiełbasy
300 g wędzonego boczku
200 g suszonych śliwek
1,5 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
kilka jagód jałowca
3 listki laurowe
sól, pieprz
Przygotowanie staropolskiego bigosu
Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin. Grzyby gotuj w wodzie z namaczania ok. 15 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową, większe pokrój w paski. Wywar zachowaj.
Kiszoną kapustę włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj przyprawy, gotuj godzinę. Białą kapustę poszatkuj, zalej wodą, zagotuj. Dodaj trochę soli, gotuj 30 minut. Odcedź, dodaj do kiszonej kapusty razem z grzybami i wywarem z grzybów.
Mięso opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Obsmaż na patelni z olejem, oprósz solą, podlej niedużą ilością wrzątku, duś ok. 20 minut. Dodaj do kapusty, gotuj na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju, dodaj do kapusty. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojony boczek i kiełbasę, również dodaj do gotującego się bigosu.
Do bigosu wlej czerwone wino, dodaj też opłukane, pokrojone śliwki. Gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do następnego dnia.
2 i 3 dnia bigos gotuj jeszcze po ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie bigos nabiera właściwego smaku.
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia-domowa