Smakosze.pl Porady Moja babcia zawsze piekła na Wigilię. Świąt bez tego ciasta po prostu nie ma
Fot. Canva/TSchon

Moja babcia zawsze piekła na Wigilię. Świąt bez tego ciasta po prostu nie ma

13 listopada 2024

Do Wigilii jeszcze sporo czasu, ale już teraz niektórzy myślą o wypiekach na święta Bożego Narodzenia. Ja upiekę ciasto z przepisu mojej babci. Dzięki jej radom pięknie wyrasta i smakuje tak, że znika do ostatniego okruszka.

Ciasto drożdżowe najlepsze od babci

W wielu polskich domach na wigilijnym stole króluje sernik, piernik, czy makowiec. U mnie prawdziwym królem ciast od zawsze było ciasto drożdżow e. Babcia piekła je najlepiej, a drożdżówka znakomicie wyrastała i kusiła smakiem . Dlatego ciasto drożdżowe długo nie zagrzało miejsca na wigilijnym stole.

Dzięki radom babci ciasto drożdżowe wychodzi pyszne i wysokie. Ważny jest odpowiedni wybór drożdży . Koniecznie muszę być świeże i kupione dosłownie chwilę przed planowanym wypiekiem. Niestety przechowywane w lodówce tracą na mocy . Babcia nie używała drożdży instant, bo sprawiały one, że ciasto nie było zbyt elastyczne.

drożdże
Fot. Canva/m.kucova
Najlepsza zupa na świecie to nie rosół czy pomidorowa. Z ziemniaków i zakwasu zrobisz przepis cud

Rady babci na wagę złota

Rozczyn to podstawa ciasta drożdżowego. Babcia zaznaczała zawsze, żeby nie używać zbyt ciepłego mleka . Gdy wkruszamy drożdże do mleka, które ma powyżej 35-37 stopni, to produkt traci cenne mikroorganizmy. To właśnie one pomagają ciastu pięknie wyrosnąć. Najlepszą temperaturą, w której wyrosną drożdże, jest ta między 27 a 32 stopnie Celsjusza .

Dlatego warto temperaturę kontrolować i korzystać z termometru kuchennego. W mleku trzeba rozpuścić niewielką ilość cukru, by drożdże dobrze rosły. Ciasto na wypiek musi fermentować w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Babcia pilnowała, by miska stała z dala od okna, za to blisko źródła ciepła.

Cierpliwość ważna w kuchni

Babcia też radziła, by nigdy nie odkrywać ściereczki z miski z ciastem. Zwilżała też ściereczkę, by zapewnić odpowiednią wilgotność ciastu i chronić je przed wyschnięciem . Można też wstawić miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 40 stopni.

Po godzinie ciasto będzie idealne do dalszych działań. Rady babci sprawiają, że ciasto pięknie wyrasta i jeszcze lepiej smakuje. W Wigilię zachwyca od zawsze. Dlatego każdemu polecam rady, które gwarantują doskonały efekt. Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Pisaliśmy o tym, ile zarabia się w Lidlu na kasie. Polecaliśmy przepis na smaczną sałatkę wenecką.

ciasto drożdżowe
Fot. Canva/tomas24

Źródło: smaki.pl

Rozdrabniam, doprawiam i upycham po słoikach. Tej konserwy nigdy mało, zrób od razu 10 słojów
Masz kartę Moja Biedronka, to śpiesz do sklepu. W sobotę wyłączą świetną funkcję i będzie za późno
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy