Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozdrabniam, doprawiam i upycham po słoikach. Tej konserwy nigdy mało, zrób od razu 10 słojów
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.11.2024 16:45

Rozdrabniam, doprawiam i upycham po słoikach. Tej konserwy nigdy mało, zrób od razu 10 słojów

mięsna konserwa
Fot. Canva/Ahanov Michael

Konserwa może być znakomitym przysmakiem pod warunkiem, że nie kupisz jej w sklepie. Zdecydowanie lepiej wybrać tę domową i przygotować ją według tego przepisu. Cały proces jest nieskomplikowany i warto poświęcić na niego chwilę uwagi. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego przygotować smaczną konserwę. 

Konserwa wcale nie jest zła

Puszka wypełniona mięsem, czyli popularna konserwa, to znakomity sposób na zabezpieczanie i przechowywanie żywności. Choć obecnie nie jest on zbyt popularny i rzadko ktoś sięga po gotowe konserwy ze sklepowych półek, warto poznać domowy sposób na jej przygotowanie. Taki przysmak sprawdzi się na przykład, kiedy zapomnisz zrobić zakupy, a wtedy takie zapasy będą, jak znalazł. 

Domową konserwę przygotujesz w łatwy sposób z przepisem umieszczonym poniżej. To także tam znajdziesz składniki, dzięki którym przygotujesz ją w tani sposób. 

łopatka.jpg
Fot. Canva/littleny
Masz kartę Moja Biedronka, to śpiesz do sklepu. W sobotę wyłączą świetną funkcję i będzie za późno

Mięso i kilka dodatków

Najważniejszym składnikiem konserwy jest mięso, a w tym wypadku będzie to łopatka wieprzowa. Oprócz niej niezbędne są także przyprawy, które nadadzą całości wyjątkowego i wyrazistego smaku. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, a niektóre z nich możesz mieć w swojej kuchni. Dlatego dokładnie sprawdź, co będzie ci potrzebne, a potem poznaj przepis.

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 100 ml wody
  • mielona kolendra
  • granulowany czosnek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz
  • 2 łyżki soli

Domowa konserwa – przepis

Mięso umyj, a następnie pokrój w większą kostkę. Przełóż je do miski i przypraw kolendrą, czosnkiem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj i schowaj na kilka godzin do lodówki. Po zamarynowaniu wlej wodę i ponownie wymieszaj.

Słoiki dokładnie wyparz, a na spodzie każdego z nich włóż po dwa liście laurowe i trzy ziarenka ziela angielskiego. Wypełnij je mięsem do ¾ wysokości. Na spodzie dużego garnka ułóż ścierkę i ustaw na niej słoiki w taki sposób, aby się ze sobą nie dotykały. 

Następnie zalej je wodą i gotuj na małym ogniu przez około 4-5 godzin, od momentu zagotowania. Tak przygotowaną konserwę można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 miesiące.

Sprawdź także, co dodawać do kawy, aby była zdrowsza oraz poznaj przepis na surówkę obiadową

mięso w słoikach.jpg
Fot. Canva/Olena Butivschenko