Moje drożdżówki z malinami to hit tego lata. Są proste w przygotowaniu i wychodzą za każdym razem
Drożdżówki z malinami to dla mnie najlepszy smak lata. Wychodzą pyszne, wilgotne i mięciutkie. Wszystko dzięki temu prostemu przepisowi, który teraz każdemu polecam. Przekonaj się sama.
Drożdżówki z malinami, które zawsze się udają
Masz swój ulubiony smak lata? Dla mnie to drożdżówki z malinami , które dosłownie rozpływają się w ustach. Soczyste, słodziutkie owoce, a do tego wilgotne i miękkie ciasto drożdżowe. Całość smakuje po prostu doskonale. Zaletą tego przepisu jest nie tylko wyśmienity smak, ale też łatwość przygotowania tego smakołyku.
Dlatego każdemu polecam ten prosty i sprawdzony przepis. Drożdżówki z malinami i apetyczną kruszonką będą smakować całej rodzinie . Zrobisz je bez trudu i wyjdą za każdym razem. Drożdżówki zachowują świeżość nawet przez 4 dni . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Just Cook. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić drożdżówki z malinami?
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 180 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 900 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 180 g masła
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Składniki na lukier:
- 5 łyżek mleka
- 150 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 800 g malin
- odrobina mleka do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie drożdżówek z malinami zacznij od wsypania cukru do miski, dodania drożdży i mąki. Składniki zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Rozczyn odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu wbij do rozczynu jajka, dodaj żółtko, wsyp mąkę i szczyptę soli.
Składniki zagniataj, by powstało sprężyste ciasto. W tym czasie dodawaj roztopione i przestudzone masło. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, to odstaw jena 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij je na blat, podsyp mąką i wyrabiaj. Następnie podziel je na około 16 porcji.
Drożdżówki z malinami, czyli letni przysmak
Każdą z porcji wyrabiaj, formuj kulkę i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki odstaw na chwilę i teraz zajmij się kruszonką . Mąkę, cukier i masło połącz i zagniataj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Teraz wróć do kulek drożdżowych i uformuj z nich placki z brzegiem o wysokości około 1 cm . Ciasto posmaruj mlekiem.
Na środek wyłóż 2 łyżki malin. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką. Drożdżówki z malinami wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po upieczeniu ciasto zostaw do ostygnięcia. Zrób lukier z mleka i cukru pudru . Wymieszaj składniki i lukrem polej ciasto. Drożdżówki z malinami są gotowe do podania. Pisaliśmy o tym, jak ugotować smaczną zupę rodem z Portugalii. Podawaliśmy przepis na miksturę, która zapewni spokojny sen.