Smakosze.pl Przepisy Moje drożdżówki z malinami to hit tego lata. Są proste w przygotowaniu i wychodzą za każdym razem
Fot. YouTube/JustCook20

Moje drożdżówki z malinami to hit tego lata. Są proste w przygotowaniu i wychodzą za każdym razem

19 sierpnia 2024

Drożdżówki z malinami to dla mnie najlepszy smak lata. Wychodzą pyszne, wilgotne i mięciutkie. Wszystko dzięki temu prostemu przepisowi, który teraz każdemu polecam. Przekonaj się sama.

Drożdżówki z malinami, które zawsze się udają

Masz swój ulubiony smak lata? Dla mnie to drożdżówki z malinami , które dosłownie rozpływają się w ustach. Soczyste, słodziutkie owoce, a do tego wilgotne i miękkie ciasto drożdżowe. Całość smakuje po prostu doskonale. Zaletą tego przepisu jest nie tylko wyśmienity smak, ale też łatwość przygotowania tego smakołyku.

Dlatego każdemu polecam ten prosty i sprawdzony przepis. Drożdżówki z malinami i apetyczną kruszonką będą smakować całej rodzinie . Zrobisz je bez trudu i wyjdą za każdym razem. Drożdżówki zachowują świeżość nawet przez 4 dni . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Just Cook. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

drożdżówki
Fot. YouTube/JustCook20
Smażenie tego warzywa to przeżytek. Oto przepis, który zachwyca każdego

Jak zrobić drożdżówki z malinami?

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 180 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 900 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 180 g masła

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Składniki na lukier:

  • 5 łyżek mleka
  • 150 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 800 g malin
  • odrobina mleka do posmarowania drożdżówek

Przygotowanie drożdżówek z malinami zacznij od wsypania cukru do miski, dodania drożdży i mąki. Składniki zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Rozczyn odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu wbij do rozczynu jajka, dodaj żółtko, wsyp mąkę i szczyptę soli.

Składniki zagniataj, by powstało sprężyste ciasto. W tym czasie dodawaj roztopione i przestudzone masło. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, to odstaw jena 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij je na blat, podsyp mąką i wyrabiaj. Następnie podziel je na około 16 porcji.

Drożdżówki z malinami, czyli letni przysmak

Każdą z porcji wyrabiaj, formuj kulkę i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki odstaw na chwilę i teraz zajmij się kruszonką . Mąkę, cukier i masło połącz i zagniataj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Teraz wróć do kulek drożdżowych i uformuj z nich placki z brzegiem o wysokości około 1 cm . Ciasto posmaruj mlekiem.

Na środek wyłóż 2 łyżki malin. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką. Drożdżówki z malinami wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po upieczeniu ciasto zostaw do ostygnięcia. Zrób lukier z mleka i cukru pudru . Wymieszaj składniki i lukrem polej ciasto. Drożdżówki z malinami są gotowe do podania. Pisaliśmy o tym, jak ugotować smaczną zupę rodem z Portugalii. Podawaliśmy przepis na miksturę, która zapewni spokojny sen.

drożdżówki
Fot. YouTube/JustCook20
Wystarczy, że dodasz do kapusty mielone mięso. Medal dla tego, kto wpadł na ten przepis
Włóż do słoików i dodaj zalewę. Marynowany czosnek siostry Anastazji to mistrzostwo świata
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy