Smażenie tego warzywa to przeżytek. Oto przepis, który zachwyca każdego
Cukinia bez smażenia? To doskonałe warzywo można przygotować o wiele lepszą metodą. Dowiedz się, jak to zrobić, poznając przepis z artykułu. Przygotujesz z niego doskonałą przekąskę, która trafi w gusta każdego.
Cukinia nie tylko na zupę
Sezon na cukinię wciąż trwa dlatego, zamiast po raz kolejny przygotowywać z niej zupę, poznaj ten przepis. Z nim przygotujesz roladę, która podana w formie przekąski sprawdzi się na niejedną okazję. Cukinia pieczona w piekarniku w formie placka, który otuli farsz, jest prawdziwą gratką.
Dowiedz się, jak przyrządzić ją w łatwy sposób, a następnie zrób ją sama nawet dzisiaj. Smak jest tego wart, a cukinia jeszcze nigdy nie smakowała aż tak dobrze.
Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsaCukinia z dodatkami
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia, dlatego zwróć szczególną uwagę na to, aby była świeża i dojrzała. Oprócz niej potrzebne są także inne produkty, z których przygotujesz farsz rolady. Jest ich kilka, ale na szczęście nie kosztują wiele, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego składnika, bo każdy z nich odpowiada za doskonały smak dania. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Frische Rezepte, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 6 jajek
- 250 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- pieprz
- sól
Rolada z cukinii - przepis
Cukinie dokładnie umyj. Jedną z nich zetrzyj na małych oczkach tarki, a drugą pokrój w cienkie krążki. Do dużej miski wbij jajka, wsyp pieprz i sól. Następnie ubij je za pomocą miksera. Do miski dodaj startą cukinię, a następnie wymieszaj składniki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na niego masę z jajek i cukinii. Równomiernie ją rozprowadź, a na wierzchu ułóż cienkie plastry cukinii. Zrób to jak na zdjęciu umieszczonym powyżej. Całość obsyp solą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, umieść w nim blachę, a następnie piecz placek przez 20 minut.
W czasie pieczenia przygotuj farsz. Do miski przełóż ricottę oraz dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyty koperek drobno posiekaj i wsyp go do miski. Wsyp odrobinę soli i wymieszaj składniki, tworząc na jednolity farsz.
Wypieczony placek wyciągnij z blachy, obróć go plastrami cukinii do spodu. Jego powierzchnię równomiernie posmaruj farszem. Następnie całość zwiń od strony dużego boku. Rolkę zawiń w papier do pieczenia i umieść na godzinę w lodówce. Po tym czasie krój roladę na kawałki o grubości około 2 centymetrów i podawaj jako przekąskę.
Sprawdź także, jak pozbyć się z domu gryzoni oraz zobacz, co dodawać do kawy.