Włóż do słoików i dodaj zalewę. Marynowany czosnek siostry Anastazji to mistrzostwo świata
Do kanapek, do deski serów, koreczków, do dań z grilla. Marynowany czosnek jest jednym z tych przetworów, które robię każdego roku. Przetwory robiłam już z wielu przepisów, jednak czosnek przyrządzony według sposobu siostry Anastazji zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Marynowane ząbki to mistrzostwo świata.
Siostra Anastazja wie, co dobre
O przepisach siostry Anastazji wie każdy, kto lubi gotować i szuka ciekawych pomysłów na dania. Kuchnia siostry opiera się na podstawowych składnikach i przyprawach, przez co trafia w gusta nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Jednym z przepisów, na który trzeba zwrócić uwagę latem, jest właśnie marynowany czosnek. Siostra Anastazja dodaje do niego proste, aczkolwiek aromatyczne składniki, które sprawiają, że warzywo smakuje rewelacyjnie. Przetwory po prostu muszą znaleźć się w Twojej spiżarni.
„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukaćCzosnek marynowany siostry Anastazji
Składniki:
- kilka główek czosnku
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu
- łyżeczka gorczycy
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
Jak zrobić czosnek do słoików na zimę?
Czosnek obierz i podziel na ząbki. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj sól, cukier, liście laurowe i gorczycę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do każdego słoika wrzuć po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Następnie włóż czosnek i zalej przygotowaną zalewą. Zakręć słoiki i włóż je do większego garnka. Zalej je wrzątkiem do ¾ wysokości i pasteryzuj przez około 10 minut. Słoiki po ostudzeniu wstaw do spiżarni lub piwnicy i ciesz się pysznymi przetworami przez całą zimę.
Przygotuj również dżem z cukinii z galaretką oraz kiszoną marchewkę. Przetwory są genialne!
Źródło: pyszności.pl, przepisy siostry Anastazji