Smakosze.pl Przepisy Monika Richardson zdradziła rodzinną recepturę na wigilijną zupę. 1 dodatek zapewnia pełnię smaku
Canva / Dar1930 ; East News / Pawel Wodzynski

Monika Richardson zdradziła rodzinną recepturę na wigilijną zupę. 1 dodatek zapewnia pełnię smaku

9 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Świąteczna zupa grzybowa Moniki Richardson przygotowywana jest wedle tradycyjnego rodzinnego przepisu. Polska prezenterka zdradziła jego sekret internautom. Intensywny i wyjątkowy smak potrawa ta zawdzięcza dodatkowi octu balsamicznego. Monika Richardson nie wyobraża sobie, by o nim zapomnieć.

Świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson przyrządza się na bazie bulionu warzywnego. Nie można też pominąć dodatku wody po namaczaniu grzybów. Do zupy najlepiej użyć suszonych prawdziwków i podgrzybków i wstawić je zawczasu do namoczenia w ciepłej wodzie. Dzięki nim danie wyróżnia się swoim smakiem i aromatem.

Przepis na świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson

Składniki:

  • marchewka

  • pietruszka

  • por

  • seler

  • suszone grzyby (prawdziwki, podgrzybki) namoczone poprzedniego dnia

  • masło

  • śmietana

  • mąka

  • 1-2 łyżki octu balsamicznego

  • makaron typu tagliatelle

Jak ugotować świąteczna zupę grzybową Moniki Richardson?

Warzywa na świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson wrzuć do garnka z zimną wodą . Doprowadź do wrzenia i dodaj sól . Następnie warzywa gotuj przez 60 minut na małym ogniu . Po tym czasie usuń je z otrzymanego wywaru .

Namoczone suszone grzyby wyjmij z wody i pokrój w paseczki . Podsmaż je na rozgrzanym na patelni maśle . Płyn po moczeniu grzybów dolej do bulionu warzywnego . Dodaj do garnka także pokrojone i podsmażone grzyby .

Świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson gotuj przez ok. 30 minut na małej mocy palnika . Pod koniec gotowania dodaj 1-2 łyżki octu balsamicznego . Na koniec zupę grzybową zabiel za pomocą mąki wymieszanej ze śmietaną .

Potrawę podawaj z ugotowanym makaronem tagliatelle. Magda Gessler ma własny sekretny składnik zupy grzybowej . Nie zgadniecie, co do dania dodaje Karol Okrasa .

Canva / Langan
Canva / Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy