Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W żadnej restauracji nie serwują tak pysznej surówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka z 2 warzyw
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.12.2022 07:27

W żadnej restauracji nie serwują tak pysznej surówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka z 2 warzyw

najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
Canva / Wiktory

Apetyczna surówka jest nieodłącznym składnikiem dobrego obiadu. My proponujemy dziś najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Dzięki połączeniu kapusty z marchewką otrzymujemy chrupiący, przyjemnie słodki dodatek do posiłku. Przygotowanie tej surówki jest banalnie proste.

W najsmaczniejszej surówce z kapusty pekińskiej całości dopełnia apetyczny dressing. Mariaż jogurtu z czosnkiem i ziołami pasuje do warzyw wręcz idealnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej

  • 3 niewielkie marchewki

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • odrobina soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej?

Przygotuj warzywa do najsmaczniejszej surówki z kapusty pekińskiej. Zieloną część liści drobno poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilka minut na bok. W tym czasie obie marchewki obierz i zetrzyj je na grubych oczkach tarki.

W osobnym naczyniu przygotuj sos do najsmaczniejszej surówki z kapusty pekińskiej. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przetarte w dłoniach zioła. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Do dużej miski włóż warzywa na najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Dodaj sos i wymieszaj całość. Surówkę włóż do lodówki pod przykryciem na ok. 30 minut.

Po upływie tego czasu najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej gotowa jest do podania. Dzielimy się przepisem na wybitną surówkę colesław. Czerwona kapusta zrobiona babcinym sposobem smakuje, jak żadna inna.

Canva / Pitchayarat
Canva / Pitchayarat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: