Smakosze.pl Porady Mrożenia truskawek nauczyła mnie babcia. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta
Fot. Canva/ULADZIMIR CYARGEENKA

Mrożenia truskawek nauczyła mnie babcia. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta

3 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na truskawki trwa. A to dobry powód, aby dowiedzieć się, jak zachować ten pyszny owoc na dłużej. Najlepszym sposobem jest mrożenie truskawek. Jedna rada sprawi, że po rozmrożeniu będą smakowały jak świeże. Poznaj ją, a smakiem truskawek będziesz cieszyć się jeszcze długo po sezonie.

Sezon na truskawki trwa

Nic nie trwa wiecznie. Wszystko co dobre, kiedyś się kończy. Niestety te dwa, popularne stwierdzenia dotyczą także truskawek. Sezon na ten owoc trwa w pełni i nieubłaganie, z każdym dniem dobiega końca .

Dlatego warto zachować truskawki na dłużej. Na myśl od razu przychodzi mrożenie. To sprawdzona i idealna metoda, która pozwala zachować smak oraz przedłuża świeżość żywności. Poznaj jedną poradę, dzięki której mrożenie truskawek nie sprawi, że owoc straci na smaku ani jędrności.

truskawki.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
W Dino kompletnie powariowali, tylko dziś mięso i owoce za ułamek ceny. Pędź do sklepu

Mrożenie truskawek zachowa ich smak

Mrożenie truskawek sprawie, że nie tylko zachowasz ich smak. Tą metodą zachowasz także ich świeżość. Niestety często zdarza się tak, że owoce podczas mrożenia nasiąkają wodą, a po rozmrożeniu tracą one swoją jędrność. Na szczęście istnieje sprawdzony babciny sposób. Z nim truskawki będą idealne.

Pamiętaj o jednej zasadzie

Aby truskawki zachowały swoją jędrność po rozmrożeniu, należy namoczyć ją w zimnej wodzie . Pamiętaj, żeby zrobić to przed usunięciem szypułek. Jest to o tyle kluczowe, że dzięki temu truskawki nie nasiąkną wodą podczas namacania i późniejszego mycia.

Po namoczeniu dokładnie osusz truskawki i dopiero wtedy usuń zbędne szypułki. Stosując tę metodę, truskawki zachowają swoją jędrność, a ty będziesz cieszyć się ich smakiem. Sprawdź, jakie promocje przygotowało Dino oraz poznaj przepis na ciasto z truskawkami .

moczenie trus.jpg
Fot. Canva/SangSanit
Pokrój pomidory i ułóż na nich tę pastę. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Poszedł na giełdę i zamówił schabowego w bułce. Po pierwszym kęsie już wiedział, co jest nie tak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy