Mrożenia truskawek nauczyła mnie babcia. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta
Sezon na truskawki trwa. A to dobry powód, aby dowiedzieć się, jak zachować ten pyszny owoc na dłużej. Najlepszym sposobem jest mrożenie truskawek. Jedna rada sprawi, że po rozmrożeniu będą smakowały jak świeże. Poznaj ją, a smakiem truskawek będziesz cieszyć się jeszcze długo po sezonie.
Sezon na truskawki trwa
Nic nie trwa wiecznie. Wszystko co dobre, kiedyś się kończy. Niestety te dwa, popularne stwierdzenia dotyczą także truskawek. Sezon na ten owoc trwa w pełni i nieubłaganie, z każdym dniem dobiega końca .
Dlatego warto zachować truskawki na dłużej. Na myśl od razu przychodzi mrożenie. To sprawdzona i idealna metoda, która pozwala zachować smak oraz przedłuża świeżość żywności. Poznaj jedną poradę, dzięki której mrożenie truskawek nie sprawi, że owoc straci na smaku ani jędrności.
Mrożenie truskawek zachowa ich smak
Mrożenie truskawek sprawie, że nie tylko zachowasz ich smak. Tą metodą zachowasz także ich świeżość. Niestety często zdarza się tak, że owoce podczas mrożenia nasiąkają wodą, a po rozmrożeniu tracą one swoją jędrność. Na szczęście istnieje sprawdzony babciny sposób. Z nim truskawki będą idealne.
Pamiętaj o jednej zasadzie
Aby truskawki zachowały swoją jędrność po rozmrożeniu, należy namoczyć ją w zimnej wodzie . Pamiętaj, żeby zrobić to przed usunięciem szypułek. Jest to o tyle kluczowe, że dzięki temu truskawki nie nasiąkną wodą podczas namacania i późniejszego mycia.
Po namoczeniu dokładnie osusz truskawki i dopiero wtedy usuń zbędne szypułki. Stosując tę metodę, truskawki zachowają swoją jędrność, a ty będziesz cieszyć się ich smakiem. Sprawdź, jakie promocje przygotowało Dino oraz poznaj przepis na ciasto z truskawkami .