Wyśmienita musztardowa marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie cudownie delikatne
Karkówka nie musi być twarda i żylasta. Wystarczy, że zamarynujemy ją w musztardowej marynacie do karkówki na grilla, a po upieczeniu mięso będzie soczyste i tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.
Karkówka jest mięsem, po które bardzo często sięgamy w sezonie grillowym. Niestety mięso ma sporo przerostów, przez co zwykle nawet po upieczeniu na ruszcie jest dość twarde. Jest na to jednak skuteczny sposób - musztardowa marynata do karkówki na grilla.
Musztarda, nie dość, że wyeksponuje najlepszy smak i aromat mięsa, to jeszcze sprawi, że karkówka będzie soczysta. Dzieje się tak dlatego, że w musztardzie znajduje się ocet. Produkt ten rozpuszcza twarde włókna mięsa, dzięki czemu karczek będzie delikatny i miękki.
W marynacie do karkówki na grilla nie może zabraknąć również płynnego miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu, Marynata jest niezwykle aromatyczna i doskonale łączy się z mięsem wieprzowym. Marynowanie wieprzowiny przez godzinę np. nie wystarczy, aby twardy karczek stał się miękki i delikatny.
Mięso marynuj w musztardowej marynacie do karkówki na grilla przez całą noc. Na 30-40 minut przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, żeby ogrzało się w temperaturze pokojowej. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może zmienić smak i strukturę karczku.
Przepis na musztardową marynatę do karkówki na grilla
Składniki na 500 g karkówki wieprzowej:
-
4 łyżki musztardy francuskiej
-
1,5 łyżki płynnego miodu
-
4 duże ząbki czosnku
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
pieprz, sól
Jak zrobić musztardową marynatę do karkówki na grilla?
Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, dodaj musztardę, miód, oliwę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. W marynacie obtocz umytą, oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki karkówkę.
Mięso owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij karkówkę z lodówki 30- 40 minut przed grillowaniem, aby ogrzała się do temperatury pokojowej, smaż na grillu, aż będzie przypieczona, smacznego.
Na grillu przygotujesz wiele pysznych dań, które urozmaicą tradycyjne potrawy. Zrób tajskie szaszłyki z indyka przepisu Okrasy oraz pieczonego pstrąga z ziołowo- cytrynowym farszem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ugotuj.to