Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie sznycle z kurczaka dla osób na diecie. Obiad bez grama tłuszczu może być chrupiący, soczysty i pyszny
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.07.2022 16:33

Lekkie sznycle z kurczaka dla osób na diecie. Obiad bez grama tłuszczu może być chrupiący, soczysty i pyszny

pieczone sznycle
canva/Изображения пользователя Vladimir Mironov

Wiecie, że obiad bez grama tłuszczu może być chrupiący, soczysty i pyszny? Sprawdźcie, jak zrobić lekkie sznycle z kurczaka dla osób będących na diecie. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli jeść nadal smacznie, choć już nie tak tłusto, jak do tej pory.

Liczycie kalorie lub musicie stosować lekkostrawną dietę? Z całą pewnością smażenie nie jest dla was. Ta metoda opiera się na tłuszczu, który jest niestety kaloryczny i czyni potrawy trudno strawnymi. Zamiast więc smażyć, możecie np. piec. W ten sposób przygotowaliśmy właśnie lekkie sznycle z kurczaka.

Wiele osób, które są skazane na dietę, narzeka na to, że jedzenie z dnia na dzień straciło dla nich smak. Wszystko jest gotowane, duszone lub pieczone, bez tłuszczu i chrupkości. I właśnie dla tych osób, które chcą się zdrowiej odżywiać, ale jednak jeść smaczne potrawy, wymyśliliśmy przepis na lekką wersję drobiowych sznycli. Mają nawet panierkę, która chrupkość zawdzięcza dodatkowi żółtego sera. Zawiera ona wprawdzie tłuszcz, ale dodajemy go niedużo.

Przepis na dietetyczne, chrupiące sznycle z kurczaka

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 8 polędwiczek

  • papryka słodka i ostra

  • curry

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • ok. 50 ml mleka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie lekkich sznycli z kurczaka

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Piersi przekrój na dwa płaty. Mięso natrzyj przyprawami, odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.

Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko, rozmieszaj widelcem. Tartą bułkę wymieszaj ze startym parmezanem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.

Kawałki kurczaka zanurz najpierw w mieszance jajek i mleka, a potem obtocz w panierce z tartej bułki.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej panierowane kawałki kurczaka. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. W połowie pieczenia mięso obróć. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lekkie kotlety schabowe, a także na placki ziemniaczane bez dodatku tłuszczu.

filet z piersi kurczaka
canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot

Tagi: Jajka Dieta Obiad