Lekkie sznycle z kurczaka dla osób na diecie. Obiad bez grama tłuszczu może być chrupiący, soczysty i pyszny
Wiecie, że obiad bez grama tłuszczu może być chrupiący, soczysty i pyszny? Sprawdźcie, jak zrobić lekkie sznycle z kurczaka dla osób będących na diecie. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli jeść nadal smacznie, choć już nie tak tłusto, jak do tej pory.
Liczycie kalorie lub musicie stosować lekkostrawną dietę? Z całą pewnością smażenie nie jest dla was. Ta metoda opiera się na tłuszczu, który jest niestety kaloryczny i czyni potrawy trudno strawnymi. Zamiast więc smażyć, możecie np. piec. W ten sposób przygotowaliśmy właśnie lekkie sznycle z kurczaka.
Wiele osób, które są skazane na dietę, narzeka na to, że jedzenie z dnia na dzień straciło dla nich smak. Wszystko jest gotowane, duszone lub pieczone, bez tłuszczu i chrupkości. I właśnie dla tych osób, które chcą się zdrowiej odżywiać, ale jednak jeść smaczne potrawy, wymyśliliśmy przepis na lekką wersję drobiowych sznycli. Mają nawet panierkę, która chrupkość zawdzięcza dodatkowi żółtego sera. Zawiera ona wprawdzie tłuszcz, ale dodajemy go niedużo.
Przepis na dietetyczne, chrupiące sznycle z kurczaka
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 8 polędwiczek
papryka słodka i ostra
curry
sól, pieprz
2 jajka
ok. 50 ml mleka
1 szklanka tartej bułki
3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie lekkich sznycli z kurczaka
Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Piersi przekrój na dwa płaty. Mięso natrzyj przyprawami, odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.
Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko, rozmieszaj widelcem. Tartą bułkę wymieszaj ze startym parmezanem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
Kawałki kurczaka zanurz najpierw w mieszance jajek i mleka, a potem obtocz w panierce z tartej bułki.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej panierowane kawałki kurczaka. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. W połowie pieczenia mięso obróć. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lekkie kotlety schabowe, a także na placki ziemniaczane bez dodatku tłuszczu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada
Źródło: zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot