Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka fasolka po bretońsku Marty w formie gęstej zupy. Treściwe danie starczy na 2 dni, idealne na weekend
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.07.2022 17:22

Szybka fasolka po bretońsku Marty w formie gęstej zupy. Treściwe danie starczy na 2 dni, idealne na weekend

fasolka po bretońsku
canva/Darius Dzinnik, Getty Images

Poznajcie przepis Marty na szybką fasolkę po bretońsku w formie gęstej zupy. Przygotowane według niego treściwe danie starczy na dwa dni dla całej rodziny. Będzie smaczne, pożywne i całkiem tanie. Zrobicie je z fasoli i innych warzyw, a aromatu całości doda kiełbasa i przyprawy.

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i pożywnym daniem. Jego podstawowym składnikiem jest fasola, która stanowi doskonałe źródło białka i innych cennych składników odżywczych. To powoduje, że potrawa ta może z powodzeniem zastąpić danie mięsne.

Smaku fasolce po bretońsku dodają inne warzywa, w tym pomidory, a także kiełbasa i aromatyczne przyprawy. Danie to jest zwykle dość zawiesiste, jednak Marta proponuje zrobić je w nieco rzadszej formie. Dzięki temu bardziej przypomina zupę niż drugie danie.

Jak Marta robi fasolkę po bretońsku w formie zupy?

Składniki:

  • 50 dag suchej fasoli

  • 2-3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu

  • pół średniej wielkości selera

  • 3-4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • olej

  • 40 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • papryka mielona słodka i ostra

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie lekkiej fasolki po bretońsku

Fasolę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 10-12 godzin. Po tym czasie odlej wodę, fasolę przełóż do dużego garnka i zalej porcją świeżej wody (ok. 3 litrami).

Do garnka z fasolą dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Dorzuć też pokrojony seler. Całość zagotuj, a potem gotuj na niedużym ogniu.

Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki lub w kostkę, dodaj do garnka. Całość gotuj, aż fasola będzie prawie miękka.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni z olejem. Dodaj do gotującej się fasolki razem z przecierem pomidorowym, papryką i majerankiem.

Gdy fasola będzie miękka zapraw ją mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na bezmięsną fasolkę po bretońsku, a także na fasolkę po bretońsku bez namaczania.

fasolka po bretońsku
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mgotuje