Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata
Tajskie szaszłyki na grilla przepisu Karola Okrasy są totalnym hitem i podbijają każdy stół. Indyk marynowany w mleku kokosowym grillowany z warzywami w glazurze i podany z niezwykle aromatycznym sosem błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.
Szaszłyki na grilla możemy przygotować na wiele sposobów, jednak jednym z najlepszych jest patent Karola Okrasy, który marynuje mięso w orientalnych przyprawach i mleku kokosowym, a do warzyw przygotowuje glazurę z miodu i sosu sojowego.
To właśnie marynata jest sekretem doskonałych szaszłyków na grilla. Szaszłyki podajmy z orientalnym sosem na bazie marynaty. Przed podaniem oprószmy je solidnie świeżą kolendrą lub świeżą natką pietruszki, jeśli wolimi nieco łagodniejsze smaki.
Do szaszłyków na grilla możemy podać również upieczone ziemniaki lub ryż. Jak ugotować ryż na sypko? Ryż basmati przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Płukanie sprawi, że ziarna nie posklejają się podczas gotowania.
Przepis Karola Okrasy na szaszłyki z indyka
Składniki:
500 g piersi indyka
2 papryki czerwone
pomidorki koktajlowe
2 cebule czerwone
cukinia
świeża kolendra lub natka pietruszki
Składniki na glazurę do warzyw:
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki płynnego miód
Składniki na marynatę do indyka:
200 ml mleka kokosowego
sok z limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry
kilka liści tajskiej bazylii
łyżeczka miodu
Składniki na sos:
marynata z indyka
100 ml wody
papryczka chili
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla?
Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miski, dodaj przyprawę curry, mleko kokosowe, posiekane listki tajskiej bazylii, sok z limonki, miód i dokładnie wymieszaj. Indyka pokrój na mniejsze kawałki i włóż do marynaty.
Całość wstaw do lodówki na godzinę, nie wylewaj później marynaty, będzie bazą do sosu. W tym czasie pokrój warzywa i nasmaruj je wymieszanym sosem sojowym z miodem. Kawałki indyka wbijaj na długie patyki do szaszłyków na przemian z przygotowanymi warzywami.
Przygotuj sos: marynatę z mięsa rozcieńcz 100 ml wody i zagotuj, następnie dodaj oliwę z oliwek, posiekaną papryczkę chili, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki grilluj przez około 12- 15 minut, podaj z sosem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, smacznego.
Jeśli lubisz orientalną, tajską kuchnię, koniecznie przygotuj również placuszki kukurydziane przepisu Roberta Makłowicza. Doskonałym pomysłem na obiad jest również ryż smażony z kurczakiem i porem, palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla.pl