Musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia
Jeśli lubisz kotlety mielone, koniecznie spróbuj tych, z dodatkiem musztardy i startych pieczarek, polecanych przez Jakuba Kuronia. Sos doda kotletom ostrości, a grzyby soczystości i przyjemnego aromatu. Do przygotowania potrawy wystarczy 30 minut.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia
Kotlety mielone to tradycyjne danie polskiej kuchni. Są doskonałe na pożywny obiad, zwłaszcza w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i buraczków.
Najważniejszym składnikiem mielonych kotletów jest oczywiście mięso. By gotowe kotlety były miękkie i soczyste najlepiej użyć tego z łopatki lub wieprzowo-wołowego.
Do mięsa zwykle dodajemy cebulę, jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Jakub Kuroń proponuje wzbogacić mięsną masę musztardą i pieczarkami. Zobaczycie, będzie pysznie.
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa z wieprzowej łopatki
-
czerstwa kajzerka
-
szklanka mleka
-
cebula
-
250 g pieczarek
-
łyżka masła
-
jajko
-
łyżka musztardy
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia kotletów
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach.
Na patelni lekko rozgrzej masło, wsyp cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj starte pieczarki i przesmaż je, jednocześnie mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn, wystudź.
Do mielonego mięsa dodaj cebulę i pieczarki oraz jajko i musztardę. Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.
Z mięsnej masy formuj podłużne, spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż na oleju, aż zrumienią się z każdej strony. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj i trzymaj na niej kotlety jeszcze 5 minut.
Źródło zdjęcia: canva/AlexeyBorodin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl