Na Andrzejki zrobię „Sernik Magiczny” od Heni. Zawsze robi furorę wśród gości
Henia Foks, autorka kanału Przepis Mamy, pokazała kolejny sposób na domowy sernik. Łatwo przyrządzić z niego pyszne ciasto. Będzie ono ozdobą każdego świątecznego stołu.
Sernik z wiaderka
Sernik , jeden z ulubionych deserów Polaków, można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Najczęściej pozwalamy twarogowi o waniliowym posmaku grać pierwsze skrzypce w kompozycji. Jednak Henia Foks sięga po dodatki, które zmieniają jego smak: kokos i orzechy.
Bazą sernika jest kakaowe biszkoptowe ciasto, a sama masa jest lekka i puszysta. Do jej przygotowania używamy twarogu sernikowego , zwanego też serem z wiaderka. Upraszcza ono i przyspiesza przygotowanie ciasta.
Sernik na andrzejki
Sernik taki wychodzi efektowny na tyle, że można podać go na świąteczny stół . Sprawdzi się świetnie na andrzejki, ale przepis warto zapisać na później. W końcu w kolejnych miesiącach okazji do świętowania raczej nie zabraknie.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 50 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki zmielonych orzechów
- ½ szklanki wiórków kokosowych
Sernik magiczny
Masę serową i ciasto przygotowujemy osobno , ale łączymy w formie jeszcze przed pieczeniem. W misce miksujemy jajka z ½ szklanki cukru na puszystą, jasną masę. Dodajemy do niej mleko i olej. Po połączeniu składników dodajemy mąkę, kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyrabiamy jednolitą masę i przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: twaróg miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń. Kiedy mikserem połączymy wszystko na jednolitą masę, dzielimy ją na połowy.
Jedną połowę wykładamy na ciasto w formie . Henia pomaga sobie gałkownicą do lodów, ale wystarczy do tego duża łyżka. W drugiej połowie rozprowadzamy wiórki kokosowe i posiekane lub zmielone orzechy.
Drugą porcję masy wykładamy na pierwszą. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowe ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.
Wypróbuj też sposoby na kiszoną kapustę Strzelczyka i marynatę do grzybów .