Smakosze.pl Przepisy Na Andrzejki zrobię „Sernik Magiczny” od Heni. Zawsze robi furorę wśród gości
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Na Andrzejki zrobię „Sernik Magiczny” od Heni. Zawsze robi furorę wśród gości

13 listopada 2024

Henia Foks, autorka kanału Przepis Mamy, pokazała kolejny sposób na domowy sernik. Łatwo przyrządzić z niego pyszne ciasto. Będzie ono ozdobą każdego świątecznego stołu.

Sernik z wiaderka

Sernik , jeden z ulubionych deserów Polaków, można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Najczęściej pozwalamy twarogowi o waniliowym posmaku grać pierwsze skrzypce w kompozycji. Jednak Henia Foks sięga po dodatki, które zmieniają jego smak: kokos i orzechy.

Bazą sernika jest kakaowe biszkoptowe ciasto, a sama masa jest lekka i puszysta. Do jej przygotowania używamy twarogu sernikowego , zwanego też serem z wiaderka. Upraszcza ono i przyspiesza przygotowanie ciasta.

wykładanie masy serowej
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Będzie nowa opłata, dotyczy np. Biedronki i Lidla. Sklepy już szykują się do zmian, dotyczy każdego Polaka

Sernik na andrzejki

Sernik taki wychodzi efektowny na tyle, że można podać go na świąteczny stół . Sprawdzi się świetnie na andrzejki, ale przepis warto zapisać na później. W końcu w kolejnych miesiącach okazji do świętowania raczej nie zabraknie.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki zmielonych orzechów
  • ½ szklanki wiórków kokosowych

Sernik magiczny

Masę serową i ciasto przygotowujemy osobno , ale łączymy w formie jeszcze przed pieczeniem. W misce miksujemy jajka z ½ szklanki cukru na puszystą, jasną masę. Dodajemy do niej mleko i olej. Po połączeniu składników dodajemy mąkę, kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyrabiamy jednolitą masę i przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: twaróg miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń. Kiedy mikserem połączymy wszystko na jednolitą masę, dzielimy ją na połowy.

Jedną połowę wykładamy na ciasto w formie . Henia pomaga sobie gałkownicą do lodów, ale wystarczy do tego duża łyżka. W drugiej połowie rozprowadzamy wiórki kokosowe i posiekane lub zmielone orzechy.

Drugą porcję masy wykładamy na pierwszą. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowe ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.

Wypróbuj też sposoby na kiszoną kapustę Strzelczyka i marynatę do grzybów .

sernik przed pieczeniem
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Śniadanie pierwsza klasa z jajek i pomidorów. Moje dzieci mogą jeść je na okrągło
Rodzina cały rok czeka na to ciasto. Cudownie mandarynkowe, pachnie świętami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy