Ser to jeden z podstawowych produktów spożywczych w kuchni niemalże całego świata. Może być spożywany autonomicznie, stanowić dodatek do wielu potraw, lub w wielu przypadkach nawet i ich fundament.
Wytwarzany jest w całości z mleka, a procesem powstawania serów zajmuje się serowarstwo. Proces produkcji mleka polega przede wszystkim na podgrzewaniu mleka, dodaniu do niego odpowiednich dodatków serowarskich (przede wszystkim żywych kultur bakterii i enzymu) i późniejszym dogrzaniu sera, czego rezultatem jest pożądany produkt.
Ser wytwarzany jest głównie z mleka krowiego, ale w niektórych regionach świata przygotowuje się sery także z mleka owczego czy koziego – przykładem może być grecki ser feta. Istnieje mnóstwo rodzajów i kategorii sera, które w procesie produkcji mogą być wzbogacane o rozmaite dodatki (na przykład zioła czy warzywa) lub uzyskują specyficzne walory smakowe dzięki dodatkowej obróbce, na przykład wędzeniu.
Serowarstwo jest niezwykle bogatą dziedziną sztuki kulinarnej, łączącą dziesiątki tysięcy pasjonatów i smakoszy na całym świecie. Łączna liczba gatunków serów przekroczyła już 4 000, z czego w samej tylko Polsce od zakończenia II Wojny Światowej do dziś produkowało się ponad 600 różnych serów.
Klasyczny podział gatunkowy serów uzależniony jest od sposobu ich wytwarzania czy procesu ich dojrzewania. Do najpowszechniej spożywanych serów należą sery podpuszczkowe, które z kolei możemy podzielić na miękkie, twarde i półtwarde.
Wśród serów miękkich wyróżnimy sery pleśniowe (brie, camembert, roquefort), sery maziowe (ser limburski) czy sery pomazankowe (bryndza). Do serów półtwardych zaliczyć można na przykład ser tylżycki, zaś sery twarde dzielą się jeszcze na typy, w zależności od miejsca powstania. Wyróżnić tu możemy ementaler (typ szwajcarski), parmezan (typ włoski), ser gouda czy ser edamski (typ holenderski), czy ser cheddar (typ angielski).
Ostatni z rodzajów sera stanowią sery kwasowe, które dzielimy z kolei na niedojrzewające (twaróg), dojrzewające (gomółka), kwasowo-podpuszczkowe („cottage cheese”, w Polsce znany jako serek wiejski), czy zwarowe (ricotta). W obrocie handlowym często rozróżnia się sery także po ich zawartości tłuszczu. Są to sery pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude i odtłuszczone.
Warto podkreślić fakt, że ser jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawarte w serze składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od rodzaju spożywanego sera, jednak jako że każdy ser produkowany jest na bazie mleka, to każdy stanowi bogate źródło białka, wapnia i witaminy B12.
Pokaż więcej
Sernik z pianką z przepisu popularnej youtuberki Heni Foks nie ma sobie równych. Wypróbowałam tę recepturę i już wiem, że takie ciasto podam na Wszystkich Świętych. Sernik wyróżnia się delikatnością i jest niezwykle delikatny.
Ciasto francuskie sprawdzi się nie tylko na słodko. Jest też znakomitą propozycją na kolację. Z dodatkiem sera i szynki będzie smakować całej rodzinie.
GIS wydał komunikat, w którym ostrzega przed spożyciem żółtego sera popularnej marki. W jednej partii produktu wykryto salmonellę, która jest szkodliwa dla organizmu. Ser z salmonellą jest wycofywany ze sprzedaży, ale podczas zakupów należy uważać, aby nie kupić zakażonego produktu.
Wszyscy tęsknią za smakami sprzed lat. Pasta awanturka z całą pewnością do nich należy. Choć zapomniana wciąż jest bardzo smaczna i warto przypomnieć smak tego przysmaku nawet dzisiaj. Przepis jest banalny, a smak zachwyci każdego.
Oto łatwy i szybki przepis na domowy twaróg. Jest szybki w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników. Warto przynajmniej od czasu do czasu spróbować domowego przygotowania tego produktu, który na co dzień znamy tylko ze sklepów.
To bezmięsne danie z kapusty smakuje całej mojej rodzinie. Gwarantuję ci, że twojej też będzie. Zrób je z tego przepisu i zaskocz sama siebie. Jest naprawdę smaczne, a połączenie składników jest doskonałe. Będzie smakowało nawet największym mięsożernym smakoszom.
Znudziła ci się pizza? Zrób chleb z serem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Jest wiele razy lepszy niż włoski placek. Jego przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne.
Te szybkie śniadaniowe paszteciki sprawdzają się jako śniadanie na ciepło. Zawierają wszystko, co potrzeba: białko z wędlin, warzywo, węglowodany i tłuszcze. Jest to więc śniadanie w kapsułce.
Prosty i pomysłowy sposób na danie z mięsem mielonym. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, bo trzeba mięso odłożyć do piekarnika. Jednak dzięki temu można przygotować je z wyprzedzeniem, a następnie mieć już gotowy szybki obiad.
Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.
Oto przepis na szybkie i pyszne placuszki, jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Doskonale sprawdzą się w słodkich porannych kompozycjach.
Lubisz pierogi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kolejnej porcji, to zerknij na ten przepis. Pierogi z serem od Ewy Wachowicz są obłędnie smaczne. Już dawno stały się hitem, który warto poznać.
Ten ser jest szkodliwy dla organizmu, nielegalny, a przy tym, delikatnie mówiąc, mało apetyczny. Nic więc dziwnego, że gdzieś na świecie znajdują się smakosze tego specjału. Oto casu marzu – sardyński przysmak z żywymi larwami.
Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie, obiad, a może przekąskę na słodko? Weź twaróg, dodaj jajka i kilka innych składników. To danie zrobisz w kilka minut. Spróbujesz raz i będziesz robić je częściej.
Jeśli szukasz przepisu na wyśmienity obiad, to dobrze trafiłeś. Dzięki temu przepisowi zrobisz soczysty schab z pysznymi dodatkami i serem. Sposób jest prosty, a efekt sprawia, że ślinka sama cieknie.
Tradycyjny twaróg jest dobry, jednak mało kto wie, o istnieniu lepszego sera. Włoski produkt ma o wiele lepszy skład, bogaty jest w witaminy oraz cenne składniki odżywcze. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, co to za ser, a w dodatku poznasz jego wszelkie właściwości.
Sernik gruziński to deser, który na pierwszy rzut oka wygląda znajomo. Ma jednak nietypowy, inny od naszego posmak. Sekretem Gruzinów jest nietypowy dodatek do masy serowej.
Nie potrafisz odmówić sobie serów? W takim razie do jogurtu greckiego dosyp sól. Już wkrótce będziesz się cieszyć smakiem wyjątkowego sera. Będzie w sam raz na przekąskę lub na rodzinne spotkanie.
Co jeść na śniadanie, by było smacznie i zdrowo? Do tej pory sięgałam po skyr, jednak teraz odkryłam jeszcze lepszy serek. Dzięki niemu mam energię i chudnę.
Ledwo zdążyliśmy przyzwyczaić się do skyru, a już pojawił się jego następca. Kvarg to produkt nabiałowy, który warto włączyć na stałe do swojej diety. Czym charakteryzuje się ten islandzki przybysz?
Ta zapiekanka to totalny hit i strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Wystarczy przygotować warzywa, w tym cukinię, dodać ser i jajka, a następnie wstawić do piekarnika. Danie smakuje lepiej, niż pizza!
Ten sernik z 4 składników nie tylko cieszy oczy. Jest też jest pyszny. Do tego tak prosty w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim każdy. Poznaj przepis na sernik, który wychodzi za każdym razem.
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie, czegoś pysznego, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu przyrządzisz deser z twarogu. Pełen truskawek i chrupiących wafli będzie idealnie smakował z kawą i nie tylko. Sprawdź sama, jakie to proste.
Jeśli chodzi o metodę obróbki, są to w zasadzie frytki. Trudno w to jednak uwierzyć, kiedy się na nie patrzy. Takie ziemniaczane jeżyki z pewnością zrobią wrażenie na gościach podczas imprezy.
Aby sernik wyszedł puszysty i kremowy, potrzebny jest sprawdzony przepis. Ten jest wypróbowany wiele razy. Szybki sernik z mielonego twarogu to jeden z najlepszych deserów.
Połącz mleko z sokiem owocowym i przygotuj domowy ser. Jego smak zachwyci wszystkich domowników i nawet nie spojrzysz już na ten ze sklepu. Wypróbuj przepis, a rodzina aż zapieje z zachwytu.
Czy chleb można upiec bez dodatku mąki? Jak najbardziej! Przygotowuję to smaczne pieczywo z produktu, który być może znajdziesz w swojej kuchni. Efekt jest wart polecenia, dlatego i ty skorzystaj z tego przepisu.
Wysokiej jakości składniki i dosłownie odrobina pracy zmieniają zwykłą kanapkę w małe kulinarne arcydzieło. Taka kolacja z trzech składników warta jest najwyższych kulinarnych nagród. Do jej przygotowania wystarczą zaś produkty dostępne w dyskontach.