Ser to jeden z podstawowych produktów spożywczych w kuchni niemalże całego świata. Może być spożywany autonomicznie, stanowić dodatek do wielu potraw, lub w wielu przypadkach nawet i ich fundament.
Wytwarzany jest w całości z mleka, a procesem powstawania serów zajmuje się serowarstwo. Proces produkcji mleka polega przede wszystkim na podgrzewaniu mleka, dodaniu do niego odpowiednich dodatków serowarskich (przede wszystkim żywych kultur bakterii i enzymu) i późniejszym dogrzaniu sera, czego rezultatem jest pożądany produkt.
Ser wytwarzany jest głównie z mleka krowiego, ale w niektórych regionach świata przygotowuje się sery także z mleka owczego czy koziego – przykładem może być grecki ser feta. Istnieje mnóstwo rodzajów i kategorii sera, które w procesie produkcji mogą być wzbogacane o rozmaite dodatki (na przykład zioła czy warzywa) lub uzyskują specyficzne walory smakowe dzięki dodatkowej obróbce, na przykład wędzeniu.
Serowarstwo jest niezwykle bogatą dziedziną sztuki kulinarnej, łączącą dziesiątki tysięcy pasjonatów i smakoszy na całym świecie. Łączna liczba gatunków serów przekroczyła już 4 000, z czego w samej tylko Polsce od zakończenia II Wojny Światowej do dziś produkowało się ponad 600 różnych serów.
Klasyczny podział gatunkowy serów uzależniony jest od sposobu ich wytwarzania czy procesu ich dojrzewania. Do najpowszechniej spożywanych serów należą sery podpuszczkowe, które z kolei możemy podzielić na miękkie, twarde i półtwarde.
Wśród serów miękkich wyróżnimy sery pleśniowe (brie, camembert, roquefort), sery maziowe (ser limburski) czy sery pomazankowe (bryndza). Do serów półtwardych zaliczyć można na przykład ser tylżycki, zaś sery twarde dzielą się jeszcze na typy, w zależności od miejsca powstania. Wyróżnić tu możemy ementaler (typ szwajcarski), parmezan (typ włoski), ser gouda czy ser edamski (typ holenderski), czy ser cheddar (typ angielski).
Ostatni z rodzajów sera stanowią sery kwasowe, które dzielimy z kolei na niedojrzewające (twaróg), dojrzewające (gomółka), kwasowo-podpuszczkowe („cottage cheese”, w Polsce znany jako serek wiejski), czy zwarowe (ricotta). W obrocie handlowym często rozróżnia się sery także po ich zawartości tłuszczu. Są to sery pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude i odtłuszczone.
Warto podkreślić fakt, że ser jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawarte w serze składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od rodzaju spożywanego sera, jednak jako że każdy ser produkowany jest na bazie mleka, to każdy stanowi bogate źródło białka, wapnia i witaminy B12.
Pokaż więcej
Macie ochotę na pyszny lunch, ale niestety nie macie czasu, aby go przygotować? W takim razie przychodzimy z pomocą, ponieważ mamy do zaproponowania przepis na przepyszną przekąskę, którą zrobicie w mgnieniu oka i to z podstawowych składników. Koniecznie musicie ją wypróbować.
Ciasto francuskie to niesamowity produkt, z którego można przygotować naprawdę wiele przekąsek. Szczególnie takich, które nadają się na imprezę lub przyjęcie. Wiele razy pisaliśmy już na temat tego, jak można zastosować ciasto francuskie. Teraz przedstawiamy Wam kolejny przepis na pyszną przekąskę. Koniecznie musicie jej spróbować.
Słynny bałkański ser kajmak możesz przygotować w domu. Wyjdzie rewelacyjny, a w dodatku zrobisz go tylko z kilku łatwo dostępnych składników. Wystarczy, że poznasz poniższy przepis, wypróbujesz go, a przysmak i jego smak pozostanie z tobą na długo.
Oto prosty przepis na szybki, ale okazały sernik. Przygotowujemy go z sera z wiaderka i kilku innych kupnych składników. Dzięki temu nie napracujemy się w kuchni, co jest zaletą w zabieganym okresie przed Wielkanocą.
Nie masz pomysłu na śniadanie? Poznaj przepis, a w szybki i w łatwy sposób przygotujesz danie, które stanie się ulubionym przysmakiem wszystkich domowników. Kanapki, a nawet jajecznica może się schować.
Nie każdy przepis na sernik mówi wyraźnie, jakiego rodzaju sera należy użyć. Mając jednak pełną dowolność, możemy się pogubić. Oto wskazówki, czym się kierować przy wyborze.
Ciasto francuskie jest tak uniwersalnym produktem, że można z niego przygotować zarówno przekąski słodkie, jak i wytrawne. Ponadto przepisy z wykorzystaniem tego produktu są tak proste, że nie potrzeba zaawansowanych umiejętności kulinarnych do ich zrealizowania. Jeden z nich gwarantuje wspaniały smak i idealnie sprawdzi się na Dzień Kobiet.
Prezydent Stanów Zjednoczonych, Donald Trump zapowiedział nałożenie cła na europejską żywność, która trafia do USA. Według ekspertów taki ruch uderzy nie tylko w europejskich producentów, ale także w amerykańskich konsumentów. Z informacji przekazanych przez agencję Reuters wynika, że pomysłowi już dzisiaj przeciwstawiają się włoscy rolnicy. W tle widoczny jest kryzys oraz strata sporej ilości pieniędzy.
Uwielbiasz smak kremowego serka o smaku ziół? Poznaj łatwy sposób, a swój ulubiony przysmak przyrządzisz samodzielnie. Taki domowy ser ma doskonały smak, konsystencję i żaden gotowy produkt nie może się z nim równać.
Kotlety mielone to nasze ulubione proste obiadowe danie. Ten przepis jeszcze je upraszcza. Pieczone z dodatkami mięsne kulki przypadną do gustu każdemu.
Kotlety to przysmak, który uwielbia wiele osób. Moa być schabowe, mielone, z piersi z kurczaka czy też warzywne. Razem z dodatkami w postaci ziemniaków i surówki są kandydatem do przepysznego obiadu. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na niecodzienne kotlety, które z pewnością podpasują Waszym kubkom smakowym.
Tarka do warzyw to niezwykle przydatne urządzenie w każdej kuchni. Wykorzystujemy ją między innymi do tarcia ziemniaków, włoszczyzny, czy żółtego sera. To jednak nie wszystko. Te triki znacznie ułatwią ci gotowanie i prace w kuchni. Są niezwykle przydatne, więc warto z nich korzystać.
Smażone placki to jeden z naszych ulubionych sposobów na pożywne śniadanie. W tej wersji racuchy takie są bardzo nietypowe. Zawdzięczają to jednemu składnikowi – serkowi wiejskiemu.
Pomysłów na śniadania, kolacje czy przystawki jest mnóstwo. Nic dziwnego, ponieważ są to dania szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego oczywiście smaczne. Najważniejsze jest to, aby odpowiednio dobrać składniki i żeby nasz posiłek był nie tylko sycący, ale również pełnowartościowy i zdrowy. Dlatego mamy do zaproponowania przepis na przepyszną przekąskę, idealną na śniadanie.
Goście przychodzą a Ty nie wiesz co zrobić jaką przekąskę przygotować? Przychodzimy z pomocą. Z ciasta francuskiego można zdziałać cuda i istnieje wiele przepisów na pyszne dania, które idealnie nadadzą się na imprezę, ale również na zwykłą przekąskę w ciągu dnia. Przedstawiamy Wam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami.
Ten sernik od Heni jest inne, niż wszystkie, jakie do tej pory piekłam. Nie ma w nim masła, nie ubijamy piany z białek, nie pieczemy spodu. Ciasto jest tak delikatne i tak puszyste, że nie można przestać jeść po jednym kawałku. Henia zamiast czekolady wykorzystała inną polewę i to połączenie jest strzałem w 10.
Rozkoszny zmodyfikował przepis na sernik baskijski. Jego wersja jest bogatsza, ale zarazem łatwiejsza do przygotowania w polskich warunkach. Twierdzi, że to najpyszniejszy sernik świata, a dzięki przepisowi możemy się o tym przekonać.
Główny Inspektorat Sanitarny regularnie bada produkty, które dopuszczone zostały do dystrybucji. Niestety często zdarza się, że produkty, które kupujemy, muszą zostać niezwłocznie wycofane, ponieważ badania wykryły w nich groźne bakterie. Tak też stało się w przypadku popularnego sera.
Na walentynki szukamy przede wszystkim słodyczy, a tych – przede wszystkim efektownych. Taki sernik z czerwonym serduszkiem w środku przypadnie do gustu wielu zakochanym. Zwłaszcza że jest bardzo łatwy w przyrządzeniu.
Jajecznica to klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Na uwagę zasługuje przepis Jakuba Kuronia, który to tradycyjne, śniadaniowe danie przygotowuje z nieco nietypowym dodatkiem. Wypróbuj jego przepis na jajecznicę po góralsku, a z całą pewnością już nigdy nie pomyślisz, aby zrobić ją inaczej.
Co się stanie po połączeniu jogurtu z solą? Efekt może zachwycić. Jedno jest pewne- będzie pysznie. Ten przepis wymaga tylko dwóch składników i bardzo mało pracy
Co zrobić na niedzielnym rosole? W moim domu prawdziwym hitem jest pożywna zupa idealna na chłody. Wcale jednak nie chodzi o klasyczna pomidorową. Mam w zanadrzu dużo lepszy przepis.
Znana w Polsce sieć sklepów poinformowała, że ze sprzedaży został wycofany jeden z serów. Jest to spowodowane wykryciem w nim groźnych bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Przedstawiciele firmy apelują do wszystkich, którzy dokonali zakupu tego produktu o pilny zwrot. Pod żadnym pozorem nie można spożywać zakażonego sera.
Jaka jest najlepsza jajecznica? To jajecznica, które dzięki smacznemu dodatkowi nabierze lekkości i kremowego wykończenia. Teraz zrobimy ją w prosty sposób. Warto zastosować proporcje 1:1, a jajecznica z serem wyjdzie, że palce lizać.
Lubicie sernik? W takim razie koniecznie sięgnijcie po ten przepis. Dzięki niemu zrobicie wyjątkowe ciasto z dodatkiem, które każdego zachwyci. Ten sernik będzie się śnił po nocach. Smakuje jak marzenie i rozpływa się w ustach.
Co się stanie, gdy połączymy gorące mleko i żółtka? Wkrótce czeka nas pyszna niespodzianka. Ucieszy każdego, kto uwielbia domowy ser. Smaczny i zdrowy będzie w sam raz nie tylko do kanapek.
W sieci sklepów Biedronka pojawił się ser z nietypowym dodatkiem. O nowym produkcie na swoim blogu poinformował influencer kulinarny. Internauci rozmarzyli się o nowym produkcie Biedronki. Czy warto go spróbować?
Co ma wspólnego ze sobą tarka kuchenna i olej? Okazuje się, że to połączenie ułatwi nam pracę w kuchni. Dlatego warto skorzystać z tego przydatnego sposobu. Przyda się nam nie raz podczas przygotowywania składników do potraw.