Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ser

Ser

Ser – co to jest? Podstawowe informacje

Ser to jeden z podstawowych produktów spożywczych w kuchni niemalże całego świata. Może być spożywany autonomicznie, stanowić dodatek do wielu potraw, lub w wielu przypadkach nawet i ich fundament.

Wytwarzany jest w całości z mleka, a procesem powstawania serów zajmuje się serowarstwo. Proces produkcji mleka polega przede wszystkim na podgrzewaniu mleka, dodaniu do niego odpowiednich dodatków serowarskich (przede wszystkim żywych kultur bakterii i enzymu) i późniejszym dogrzaniu sera, czego rezultatem jest pożądany produkt.

Ser wytwarzany jest głównie z mleka krowiego, ale w niektórych regionach świata przygotowuje się sery także z mleka owczego czy koziego – przykładem może być grecki ser feta. Istnieje mnóstwo rodzajów i kategorii sera, które w procesie produkcji mogą być wzbogacane o rozmaite dodatki (na przykład zioła czy warzywa) lub uzyskują specyficzne walory smakowe dzięki dodatkowej obróbce, na przykład wędzeniu.

Jakie są rodzaje serów?

Serowarstwo jest niezwykle bogatą dziedziną sztuki kulinarnej, łączącą dziesiątki tysięcy pasjonatów i smakoszy na całym świecie. Łączna liczba gatunków serów przekroczyła już 4 000, z czego w samej tylko Polsce od zakończenia II Wojny Światowej do dziś produkowało się ponad 600 różnych serów.

Klasyczny podział gatunkowy serów uzależniony jest od sposobu ich wytwarzania czy procesu ich dojrzewania. Do najpowszechniej spożywanych serów należą sery podpuszczkowe, które z kolei możemy podzielić na miękkie, twarde i półtwarde. 

Wśród serów miękkich wyróżnimy sery pleśniowe (brie, camembert, roquefort), sery maziowe (ser limburski) czy sery pomazankowe (bryndza). Do serów półtwardych zaliczyć można na przykład ser tylżycki, zaś sery twarde dzielą się jeszcze na typy, w zależności od miejsca powstania. Wyróżnić tu możemy ementaler (typ szwajcarski), parmezan (typ włoski), ser gouda czy ser edamski (typ holenderski), czy ser cheddar (typ angielski).

Ostatni z rodzajów sera stanowią sery kwasowe, które dzielimy z kolei na niedojrzewające (twaróg), dojrzewające (gomółka), kwasowo-podpuszczkowe („cottage cheese”, w Polsce znany jako serek wiejski), czy zwarowe (ricotta). W obrocie handlowym często rozróżnia się sery także po ich zawartości tłuszczu. Są to sery pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude i odtłuszczone.

Czy ser żółty jest zdrowy dla organizmu?

Warto podkreślić fakt, że ser jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawarte w serze składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od rodzaju spożywanego sera, jednak jako że każdy ser produkowany jest na bazie mleka, to każdy stanowi bogate źródło białka, wapnia i witaminy B12.

Pokaż więcej

wlewanie soku do mleka
25.07.2024 19:29 Wlej ten sok do mleka i mocno mieszaj. 15 minut i hit gotowy

Połącz mleko z sokiem owocowym i przygotuj domowy ser. Jego smak zachwyci wszystkich domowników i nawet nie spojrzysz już na ten ze sklepu. Wypróbuj przepis, a rodzina aż zapieje z zachwytu.

chleb
18.07.2024 07:00 Do zrobienia tego chleba nie używam grama mąki. Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut

Czy chleb można upiec bez dodatku mąki? Jak najbardziej! Przygotowuję to smaczne pieczywo z produktu, który być może znajdziesz w swojej kuchni. Efekt jest wart polecenia, dlatego i ty skorzystaj z tego przepisu. 

krojenie pomidorków
15.07.2024 19:30 Lekką kolację zrobisz w 20 minut. Wystarczą pomidory, bagietka i kultowy ser

Wysokiej jakości składniki i dosłownie odrobina pracy zmieniają zwykłą kanapkę w małe kulinarne arcydzieło. Taka kolacja z trzech składników warta jest najwyższych kulinarnych nagród. Do jej przygotowania wystarczą zaś produkty dostępne w dyskontach.

ser
15.07.2024 18:11 Ten ser można znaleźć tylko w jednym miejscu na świecie. Sposób jego produkcji przyprawia o dreszcze

W jednym z niemiecki miast w zaskakujących warunkach powstaje smaczny ser.  Do jego produkcji wykorzystuje się pajęczaki, które trawią twaróg. Dzięki nim ser dojrzewa i doskonale smakuje. Produkt jest ewenementem na skalę światową.

szybki sernik na herbatnikach
07.07.2024 12:40 Rodzina bez przerwy prosi mnie o ten sernik. Na szczęście robię go błyskawicznie, zawsze się udaje

Jeśli marzy ci się pyszne ciasto, zrób je według tego przepisu. Dzięki niemu przygotowuję szybki sernik na herbatnikach. Jego zaletą jest puszystość, i doskonały smak, a do tego zawsze wychodzi. Spróbuj koniecznie.

sernik baskijski
28.06.2024 19:18 Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie

Znany z mediów społecznościowych autor przepisów kulinarnych zaprezentował autorski przepis na doskonały sernik baskijski. Z jego sposobem przyrządzisz go bardzo łatwo, a smak deseru zachwyci każdego. O jednej poradzie wiedzą tylko nieliczni.

sernik
26.06.2024 16:20 Nie ma możliwości, że ten sernik opadnie. Mariola zna na to niezawodny sposób

Pieczesz sernik, ale niestety ciasto opada? W takim razie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na sernik od Marioli. Ciasto nigdy nie opada, a sernik wychodzi puszysty i wyrośnięty. Zjesz go z przyjemnością i sięgniesz po dokładkę. 

ser i ciasto francuskie
21.06.2024 17:52 Zawijam ser i szynkę w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu

Ciasto francuskie ułatwia i rewolucyjnie przyspiesza przygotowanie nie tylko obiadów, lecz także przekąsek i kolacji na ciepło. Oto sposób, jak łatwo przyrządzić jedną z nich. Proste pieczone roladki składają się dosłownie z pięciu składników, a ich przygotowanie zajmuje tyle, ile czasu potrzeba, by je upiec.

szybka sałatka na grilla
20.06.2024 18:53 Pokrój, wymieszaj i podaj do dań z grilla. 1 dodatek z pewnością zaskoczy gości

Sezon na grillowanie w pełni, a my lubimy z niego korzystać. Dlatego polecam szybką sałatkę na grilla. Będzie pasować do potraw z rusztu, a jeden dodatek na pewno w niej przyjemnie zaskoczy. Doda też wyjątkowego smaku tej pysznej i szybkiej sałatce. 

naleśniki
18.06.2024 07:00 Dawno nie jadłam tak pysznych naleśników. Wystarczy dodać do ciasta 1 składnik

Naleśniki robiłam od zawsze. Jednak te zachwyciły mnie i sprawiły, że tylko takie teraz przyrządzam. Swój smak i konsystencję zawdzięczają produktowi, który być może masz w swojej lodówce. Poznaj przepis na najlepsze naleśniki, jakie jadłam. 

ser z jajkiem
15.06.2024 21:02 Ścieram ser żółty i wbijam do niego jajka. W głowie sie nie mieści co z tego wychodzi

Szukasz inspiracji na pierwszy posiłek w ciągu dnia? Śniadanie na ciepło, jaką przygotujesz z przepisem z artykułu, będzie należało do niezwykle udanych. Wszystko za sprawą połączenia kilku tanich i łatwo dostępnych składników. To danie zachwyci twoją rodzinę tak bardzo, że będziesz musiała robić je znacznie częściej. 

lodówka z wędlinami
14.06.2024 10:35 Unia Europejska zadecydowała. Już wkrótce ze sklepów znikać będą te wyroby

Już niebawem konsumentów czeka nie lada zaskoczenie. Ze sklepowych półek znikną ulubione produkty. Wszystko przez decyzję Komisji Europejskiej, która w ten sposób chce zadbać o nasze zdrowie. 

ser z kartonu
06.06.2024 19:15 Ser z kartonu mleka to prawdziwa rewolucja. Doprawiam, jak chcę i nie kupuję już w sklepie

Wzbogacone o kilka prostych dodatków mleko z kartonu zmienia się w niezwykłą serową przekąskę. Co więcej – wykorzystujemy tu też sam karton. To ciekawa i smakowita forma domowego recyklingu.

kotlety pożarskie
04.06.2024 12:12 Posiekał mięso z indyka i zrobił kotlety pożarskie. Ich wyjątkowy smak tkwi w 1 dodatku

Chcesz spróbować najlepszych kotletów na świecie? Przygotuj siekane kotlety pożarskie. Wyjątkowy smak bierze się z jednego dodatku. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładkę. 

zupa pomidorowa
02.06.2024 21:36 Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Dzięki temu składnikowi jest delikatniejsza

Zupę pomidorową zabielasz śmietaną? Spróbuj użyć innego składnika, dzięki któremu ta uwielbiana zupa stanie się bardziej kremowa, a przede wszystkim delikatniejsza. Dowiedz się, co to za składnik i odmień smak tej klasycznej zupy. 

mleko i ocet w garnku
02.06.2024 17:10 Wlej ocet do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Efekt Cię zaskoczy

Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś. 

twarogi
02.06.2024 07:30 Dziś swoje święto obchodzi produkt, który prawdopodobnie masz w lodówce. Gieno Mientkiewicz wie o nim wszystko

2 czerwca świętujemy Dzień Twarogu. Ten ser jadamy tak często i w tak rozmaitych wydaniach, że nawet już go nie zauważamy. A powinniśmy, bo bardziej charakterystycznego dla Polski sera po prostu nie ma. O fenomenie tego zwyczajnego, choć wyjątkowego sera, rozmawiamy z Gienem Mientkiewiczem, inicjatorem Dnia Twarogu, jego smakoszem, który uchyli nam rąbka tajemnicy o potwarogach, umrzykach i zdradzi patenty na jedzenie twarogu.  

placki ziemniaczane
25.05.2024 15:41 Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać

Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej. 

Smażone ser z kminkiem i Tomasz Strzelczyk
21.05.2024 09:44 Strzelczyk pokazał, jak robi smażony ser z kminkiem. Teraz cała rodzina błaga o więcej

Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na smażony ser. Dzięki kminkowi jest aromatyczny i smakuje wybornie. Przygotowanie jest banalnie proste, więc bezproblemowo zrobisz go dla swojej rodziny. Nie zwlekaj, poznaj sposób znanego kucharza i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę. 

wlewanie mleka
17.05.2024 07:59 Wlewam mleko do naczynia i podgrzewam w piekarniku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.

ziemniaki zawinięte w boczek
15.05.2024 07:41 Biorę surowe ziemniaki, ser i zawijam wszystko w boczek. Rodzina błaga o więcej

Zrób to proste i pyszne danie na obiad, a rodzina poprosi, abyś przygotowywała je częściej. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej, więc przygotuj danie na obiad, a smak zachwyci od pierwszego kęsa. Przepis jest bardzo przyjazny.

obieranie jabłka
14.05.2024 12:29 Zetrzyj jabłko i wrzuć do mleka. Nie uwierzysz własnym oczom

Daj się zaskoczyć i stwórz przysmak z tego przepisu. Wystarczy, że masz jabłko, mleko i kilka popularnych składników. To, co z nich zrobisz, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj ten banalnie prosty sposób, a domowi smakosze będą zachwyceni. 

mięso mielone w foremce
14.05.2024 08:45 Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis

To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru. 

naleśniki z serem
13.05.2024 08:14 Do sera na naleśniki zawsze dodaję ten składnik. W życiu nie jadłem nic bardziej kremowego

Odkryj naleśniki z serem na nowo. Dodaj 1 składnik, a otrzymasz farsz, jakiego wcześniej nie próbowałaś. To idealny sposób na odkrycie naleśników z serem na nowo. Poniżej zdradzam wszystkie szczegóły na ten temat.

rulony z ciasta francuskiego
05.05.2024 08:05 Wysyp ser na ciasto francuskie, natnij i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Ten przepis na przekąskę to prawdziwa rewelacja. Nie pierwszy raz – i zapewne nie ostatni – ciasto francuskie staje się ratunkiem w nagłej potrzebie. Sięgamy po nie do lodówki, kiedy przychodzą nieoczekiwani goście albo nagły apetyt. W tym wydaniu towarzyszy mu niepozorny żółty ser.

sernik pieczony
05.05.2024 07:59 Z tym przepisem zrobisz najlepszy sernik. Zawsze się udaje, nie opada i jest cudownie puszysty

Jest mnóstwo serników w naszej tradycji kulinarnej. Ten pieczony na kruchym spodzie i pod kruszoną należy to najpopularniejszych. Jest to jednak jedno z tych ciast, które nie zawsze się udają. Dlatego warto mieć wypróbowany przepis. Oto jeden z nich.

wyrabianie mięsa mielonego
04.05.2024 13:41 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów

Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.

Przepis na ser z twarogu
03.05.2024 12:34 Włóż twaróg do miski, posyp sodą i rozgnieć widelcem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Twaróg to jeden z najpopularniejszych serów w naszej kuchni. Wykorzystuje się go do farszów, klusek oraz jako dodatek do dań. Tym razem zrobimy z niego coś zupełnie innego. Taki specjał zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować.