Ser to jeden z podstawowych produktów spożywczych w kuchni niemalże całego świata. Może być spożywany autonomicznie, stanowić dodatek do wielu potraw, lub w wielu przypadkach nawet i ich fundament.
Wytwarzany jest w całości z mleka, a procesem powstawania serów zajmuje się serowarstwo. Proces produkcji mleka polega przede wszystkim na podgrzewaniu mleka, dodaniu do niego odpowiednich dodatków serowarskich (przede wszystkim żywych kultur bakterii i enzymu) i późniejszym dogrzaniu sera, czego rezultatem jest pożądany produkt.
Ser wytwarzany jest głównie z mleka krowiego, ale w niektórych regionach świata przygotowuje się sery także z mleka owczego czy koziego – przykładem może być grecki ser feta. Istnieje mnóstwo rodzajów i kategorii sera, które w procesie produkcji mogą być wzbogacane o rozmaite dodatki (na przykład zioła czy warzywa) lub uzyskują specyficzne walory smakowe dzięki dodatkowej obróbce, na przykład wędzeniu.
Serowarstwo jest niezwykle bogatą dziedziną sztuki kulinarnej, łączącą dziesiątki tysięcy pasjonatów i smakoszy na całym świecie. Łączna liczba gatunków serów przekroczyła już 4 000, z czego w samej tylko Polsce od zakończenia II Wojny Światowej do dziś produkowało się ponad 600 różnych serów.
Klasyczny podział gatunkowy serów uzależniony jest od sposobu ich wytwarzania czy procesu ich dojrzewania. Do najpowszechniej spożywanych serów należą sery podpuszczkowe, które z kolei możemy podzielić na miękkie, twarde i półtwarde.
Wśród serów miękkich wyróżnimy sery pleśniowe (brie, camembert, roquefort), sery maziowe (ser limburski) czy sery pomazankowe (bryndza). Do serów półtwardych zaliczyć można na przykład ser tylżycki, zaś sery twarde dzielą się jeszcze na typy, w zależności od miejsca powstania. Wyróżnić tu możemy ementaler (typ szwajcarski), parmezan (typ włoski), ser gouda czy ser edamski (typ holenderski), czy ser cheddar (typ angielski).
Ostatni z rodzajów sera stanowią sery kwasowe, które dzielimy z kolei na niedojrzewające (twaróg), dojrzewające (gomółka), kwasowo-podpuszczkowe („cottage cheese”, w Polsce znany jako serek wiejski), czy zwarowe (ricotta). W obrocie handlowym często rozróżnia się sery także po ich zawartości tłuszczu. Są to sery pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude i odtłuszczone.
Warto podkreślić fakt, że ser jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawarte w serze składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od rodzaju spożywanego sera, jednak jako że każdy ser produkowany jest na bazie mleka, to każdy stanowi bogate źródło białka, wapnia i witaminy B12.
Pokaż więcej
Nowy tydzień to nowe promocje w Lidlu. Tym razem sklep dla swoich klientów przygotował wielkie obniżki cen między innymi warzyw, czy mięsa. Na szczególną uwagę jednak zasługują produkty, które Lidl rozdaje za 1 grosz.
Sernik siostry Anastazji to obłędnie pyszne połączenie puszystości z kokosową bezą. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a jego rajski smak sprawi, że dokładki są nieuniknione. Wypróbuj przepis siostry Anastazji, a już zawsze będziesz do niego wracać.
Henia Foks, autorka kanału Przepis Mamy, pokazała kolejny sposób na domowy sernik. Łatwo przyrządzić z niego pyszne ciasto. Będzie ono ozdobą każdego świątecznego stołu.
Na imprezę, na kolację, na drugie śniadanie do pracy. Taka właśnie jest ta sałatka. Banalnie prosta w przygotowaniu, pożywna i po prostu pyszna. Sekretnym składnikiem są włoskie pierożki. Sałatkę z tortellini zrobiłam na imieniny męża. Goście byli zachwyceni.
Kopytka są smacznym i prostym daniem. Teraz warto dodać do nich popularny składnik. Dzięki niemu kopytka wyjdą delikatne i aksamitne. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.
Sernik koronkowy od Heni Foks brzmi pysznie. Smakuje jeszcze lepiej i znakomicie prezentuje się na stole. Dzięki prostej recepturze upieczemy ciasto, które szybko zniknie z talerzy.
Przyrządzanie labneh to prosta czynność, która jogurt zmienia w serek. Ten doskonały śniadaniowy produkt jest delikatny w smaku i odnajduje się w wielu kompozycjach. A przygotowanie go to kwestia kilku ruchów, choć zajmuje nieco czasu.
Kolety schabowe z przepisu Heni Foks nie mają sobie równych. Pełne pyszności sprawiają, że każdy odchodzi najedzony od stołu. Kotlety Zagłoby z jajkiem sadzonym w środku i serem to prawdziwy rarytas. Podaj go na rodzinny obiad.
Sernik nowojorski to nie lada rarytas. Wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Spód zrobiony z ulubionych ciasteczek wielu smakoszy, sprawia, że wypiek nie ma sobie równych. Ciasta z cukierni nie dorastają mu do pięt.
Nie masz pomysłu, co przygotować na Halloween? Zainspiruj się i poznaj przepis na tematyczne przekąski. Ich smak, a przede wszystkim wygląd zachwyci nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Taki smakołyk przygotuj w chwilę i to tylko z kilku składników.
Jeżeli uwielbiasz ser, zapomnij o tym gotowym ze sklepu i przygotuj go sama. Z tym przepisem zrobisz go bardzo łatwo i to tylko z trzech składników. Domowy ser nie ma sobie równych, dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak go przyrządzić.
Jakie ciasto zachwyci każdego łasucha? To pyszny sernik, którego wierzch ozdabiają pasma sera żółtego. Wypiek zawsze wychodzi i obłędnie smakuje. Upiecz raz, a często będziesz sięgać po ten przepis.
Jeśli marzy ci się pyszny sernik, który zawsze wychodzi, to musisz poznać ten przepis. Dzięki niemu zrobisz sernik pistacjowy na zimno. Smakołyk cieszy oczy i dosłownie rozpływa się w ustach.
Sernik z wiaderka na kruchym spodzie nie ma sobie równych. Ten wypiek wychodzi wyśmienicie, dzięki pewnemu zabiegowi. Mieszam ser z wiaderka z tym produktem, a sernik zachwyca smakiem, puszystością i pięknie wyrasta. Gwarantuję, że tego małego kroczku nie warto pomijać.
Nie każdy ser jest tak samo zdrowy i pełnowartościowy. Na rynku dostępne są produkty o ubogich składnikach i wartościach odżywczych. Znana dietetyczka radzi, jakich rodzajów tego produktu unikać i czym kierować się przy wyborze sera.
Śniadanie może być nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Warto zrobić je w prosty sposób. Dzięki temu przepisowi na stół każdego smakosza trafi domowy ser. Na ten ze sklepu już nawet nie spojrzysz.
Sernik z pianką z przepisu popularnej youtuberki Heni Foks nie ma sobie równych. Wypróbowałam tę recepturę i już wiem, że takie ciasto podam na Wszystkich Świętych. Sernik wyróżnia się delikatnością i jest niezwykle delikatny.
Ciasto francuskie sprawdzi się nie tylko na słodko. Jest też znakomitą propozycją na kolację. Z dodatkiem sera i szynki będzie smakować całej rodzinie.
GIS wydał komunikat, w którym ostrzega przed spożyciem żółtego sera popularnej marki. W jednej partii produktu wykryto salmonellę, która jest szkodliwa dla organizmu. Ser z salmonellą jest wycofywany ze sprzedaży, ale podczas zakupów należy uważać, aby nie kupić zakażonego produktu.
Wszyscy tęsknią za smakami sprzed lat. Pasta awanturka z całą pewnością do nich należy. Choć zapomniana wciąż jest bardzo smaczna i warto przypomnieć smak tego przysmaku nawet dzisiaj. Przepis jest banalny, a smak zachwyci każdego.
Oto łatwy i szybki przepis na domowy twaróg. Jest szybki w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników. Warto przynajmniej od czasu do czasu spróbować domowego przygotowania tego produktu, który na co dzień znamy tylko ze sklepów.
To bezmięsne danie z kapusty smakuje całej mojej rodzinie. Gwarantuję ci, że twojej też będzie. Zrób je z tego przepisu i zaskocz sama siebie. Jest naprawdę smaczne, a połączenie składników jest doskonałe. Będzie smakowało nawet największym mięsożernym smakoszom.
Znudziła ci się pizza? Zrób chleb z serem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Jest wiele razy lepszy niż włoski placek. Jego przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne.
Te szybkie śniadaniowe paszteciki sprawdzają się jako śniadanie na ciepło. Zawierają wszystko, co potrzeba: białko z wędlin, warzywo, węglowodany i tłuszcze. Jest to więc śniadanie w kapsułce.
Prosty i pomysłowy sposób na danie z mięsem mielonym. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, bo trzeba mięso odłożyć do piekarnika. Jednak dzięki temu można przygotować je z wyprzedzeniem, a następnie mieć już gotowy szybki obiad.
Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.
Oto przepis na szybkie i pyszne placuszki, jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Doskonale sprawdzą się w słodkich porannych kompozycjach.
Lubisz pierogi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kolejnej porcji, to zerknij na ten przepis. Pierogi z serem od Ewy Wachowicz są obłędnie smaczne. Już dawno stały się hitem, który warto poznać.