Ser to jeden z podstawowych produktów spożywczych w kuchni niemalże całego świata. Może być spożywany autonomicznie, stanowić dodatek do wielu potraw, lub w wielu przypadkach nawet i ich fundament.
Wytwarzany jest w całości z mleka, a procesem powstawania serów zajmuje się serowarstwo. Proces produkcji mleka polega przede wszystkim na podgrzewaniu mleka, dodaniu do niego odpowiednich dodatków serowarskich (przede wszystkim żywych kultur bakterii i enzymu) i późniejszym dogrzaniu sera, czego rezultatem jest pożądany produkt.
Ser wytwarzany jest głównie z mleka krowiego, ale w niektórych regionach świata przygotowuje się sery także z mleka owczego czy koziego – przykładem może być grecki ser feta. Istnieje mnóstwo rodzajów i kategorii sera, które w procesie produkcji mogą być wzbogacane o rozmaite dodatki (na przykład zioła czy warzywa) lub uzyskują specyficzne walory smakowe dzięki dodatkowej obróbce, na przykład wędzeniu.
Serowarstwo jest niezwykle bogatą dziedziną sztuki kulinarnej, łączącą dziesiątki tysięcy pasjonatów i smakoszy na całym świecie. Łączna liczba gatunków serów przekroczyła już 4 000, z czego w samej tylko Polsce od zakończenia II Wojny Światowej do dziś produkowało się ponad 600 różnych serów.
Klasyczny podział gatunkowy serów uzależniony jest od sposobu ich wytwarzania czy procesu ich dojrzewania. Do najpowszechniej spożywanych serów należą sery podpuszczkowe, które z kolei możemy podzielić na miękkie, twarde i półtwarde.
Wśród serów miękkich wyróżnimy sery pleśniowe (brie, camembert, roquefort), sery maziowe (ser limburski) czy sery pomazankowe (bryndza). Do serów półtwardych zaliczyć można na przykład ser tylżycki, zaś sery twarde dzielą się jeszcze na typy, w zależności od miejsca powstania. Wyróżnić tu możemy ementaler (typ szwajcarski), parmezan (typ włoski), ser gouda czy ser edamski (typ holenderski), czy ser cheddar (typ angielski).
Ostatni z rodzajów sera stanowią sery kwasowe, które dzielimy z kolei na niedojrzewające (twaróg), dojrzewające (gomółka), kwasowo-podpuszczkowe („cottage cheese”, w Polsce znany jako serek wiejski), czy zwarowe (ricotta). W obrocie handlowym często rozróżnia się sery także po ich zawartości tłuszczu. Są to sery pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude i odtłuszczone.
Warto podkreślić fakt, że ser jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawarte w serze składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od rodzaju spożywanego sera, jednak jako że każdy ser produkowany jest na bazie mleka, to każdy stanowi bogate źródło białka, wapnia i witaminy B12.
Pokaż więcej
W sieci sklepów Biedronka pojawił się ser z nietypowym dodatkiem. O nowym produkcie na swoim blogu poinformował influencer kulinarny. Internauci rozmarzyli się o nowym produkcie Biedronki. Czy warto go spróbować?
Co ma wspólnego ze sobą tarka kuchenna i olej? Okazuje się, że to połączenie ułatwi nam pracę w kuchni. Dlatego warto skorzystać z tego przydatnego sposobu. Przyda się nam nie raz podczas przygotowywania składników do potraw.
Jedyna w swoim rodzaju oferta Rozgrzewających Serów powraca! To kultowe produkty, które jak co roku rozgrzewają fanów w chłodne, zimowe dni. W tym sezonie KFC wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, oferując smakowite nowości, takie jak Serowe Macaroni Cheeseburger czy iTwist w super cenie 6,99 zł!Zimowe, sezonowe menu? Ciepło. Serowe i sycące? Cieplej. Rozgrzewające Sery z KFC? Gorąco! To oferta, na którą najwierniejsi fani czekają niemal cały rok. Również i tej zimy w menu KFC nie mogło zabraknąć wariacji na temat kultowego macaroni and cheese. Aksamity, serowy makaron, popularny zwłaszcza w USA, marka łączy ze swoim ikonicznym, złocistym kurczakiem tworząc dania, które już od kilku lat zdobywają serca Polaków i rozgrzewają w chłodne, zimowe dni. W tym roku rozgrzeją nas dodatkowo dwie nowości: Serowe Macaroni iTwist oraz Serowe Macaroni Cheeseburger – obie propozycje dostępne są w gorącej cenie 6,99 zł.
Kanapki z tym produktem cieszą się ogromną popularnością. Jednak źle wpływa on na nasze zdrowie. Podpowiadamy, z czego zrezygnować w diecie, by nasze serce biło jak dzwon, a trawienie przebiegało bez problemu.
Najlepsze przepisy to te najprostsze. Wiele osób nawet nie wyobraża sobie, co może przygotować w zaciszu własnej kuchni. Poniżej znajdziesz idealny przekład takiej właśnie receptury. Wystarczy pełnotłuste mleko i kilka prostych dodatków.
Marzy się Wam sernik, który zawsze się udaje? Teraz upieczemy go w niezwykle prosty sposób. Pewien dodatek jest kluczowy w tym doskonałym wypieku. Być może masz go w swojej kuchni.
Czy da się zrobić sernik, który każdemu się udaje? Dzięki temu przepisowi jest to możliwe. Sernik pełen galaretek będzie idealny jako deser na początek roku. Zrobimy go w prosty sposób i zjemy z przyjemnością.
Mało jest prostszych czynności w kuchni niż zrobienie sera białego. Przepis, który znamy z notesików naszych babć, nie należy może do najprostszych. Jednak labneh, ser przygotowywany z jogurtu, to dzieło jednej prostej czynności: solenia.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na Sylwestra? Przygotuj puszysty i delikatny sernik z korzenno- pomarańczową nutą. To połączenie posmakuje całej rodzinie. Ciasto jest jednym z najlepszych, zimowych deserów.
Polacy uwielbiają to smarowidło do chleba, ale jego skład pozostawia wiele życzenia. Wiele osób myśli, że jest dość zdrowe i jest pożywne, ale to błąd. Zdaniem dietetyków, ten produkt nie powinien znaleźć się w naszej diecie. Tym bardziej, że na rynku jest sporo ciekawych alternatyw z lepszym składem.
Sylwester to zabawa, ale też pyszne jedzenie. Dlatego warto wybrać się w poniedziałek rano do Dino. W tej sieci sklepów kupimy znakomite przekąski na Sylwestra w atrakcyjnych cenach. Tanie produkty przydadzą się na każdej domówce w tę ostatnią noc w roku.
Zagęszcza sosy i zupy. Wzmacnia smak potraw. Jest zdrowy, lekkostrawny i bogaty w błonnik i witaminy. Ten produkt dodawaj zamiast sera do uwielbianych potraw. Spróbujesz i będziesz stosować częściej.
Nie wiesz, co przygotować na sylwestra? Poznaj przepis i zrób przekąskę w formie kulek z nadzieniem. Ich prostota oraz smak zachwycą każdego, a ty nie poświęcisz na nie zbyt wiele czasu. Wszystko dzięki sztuczce z ciastem, z którego są zrobione.
Gazetka Lidla zdradziła przygotowane przez sieć promocje na Sylwestra. Wśród przecenionych produktów znalazły się sery oraz inne smakołyki, które urozmaicą imprezowe menu. Sprawdź, co kupisz taniej i ile zaoszczędzisz.
Można nazwać to danie prostą serową sałatką albo po prostu sposobem na podanie sera. Tak czy inaczej, to świetny sposób, by produkt ten znalazł się na stole w bardzo nietypowym wydaniu. Wzbogaci on świąteczny jadłospis, prezentuje się odpowiednio odświętnie i nie dokłada dużo pracy w i tak zabieganym czasie.
Zamierzasz przygotować sernik z gotowego twarogu z wiaderka? Koniecznie dowiedz się, jakiego produktu unikać. Niewłaściwy ser może zepsuć smak twojego ciasta. Jak wybrać właściwy twaróg na sernik?
Oto prosty przepis na świąteczny sernik o bardzo szczególnym charakterze. Przez połączenie dwóch rodzajów sera i budyniu będzie wilgotny, zwarty i bardzo kremowy. To ciasto zawsze się udaje, a spód zaskakuje smakiem.
Czemu warto położyć ser na kawałku ręcznika papierowego? Odpowiedź może być zaskakująca. Możemy podpowiedzieć, że chodzi o świeżość oraz oszczędność, jeśli chodzi o kolejne zakupy. Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne.
Zapomnij o serku na kanapki ze sklepu. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób. Będzie kremowy i bardzo smaczny. 1 prosta rzecz bardzo ułatwia jego przygotowanie. Taki przysmak jest nie do pobicia.
Twaróg jest lubianym elementem naszej diety. Jednak, co się stanie, gdy zakopiemy go w ziemi? To sprawdziła pewna internautka i wykopała umrzyka. Nazwa odstrasza, ale smak zachwyca.
Ciasto z serem autorstwa Heni Foks jest po prostu wyjątkowe. Z dodatkiem kaszy manny i kakao smakuje, że palce lizać. Ciasto wyróżnia się delikatnością i jest proste w przygotowaniu.
Nowy tydzień to nowe promocje w Lidlu. Tym razem sklep dla swoich klientów przygotował wielkie obniżki cen między innymi warzyw, czy mięsa. Na szczególną uwagę jednak zasługują produkty, które Lidl rozdaje za 1 grosz.
Sernik siostry Anastazji to obłędnie pyszne połączenie puszystości z kokosową bezą. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a jego rajski smak sprawi, że dokładki są nieuniknione. Wypróbuj przepis siostry Anastazji, a już zawsze będziesz do niego wracać.
Henia Foks, autorka kanału Przepis Mamy, pokazała kolejny sposób na domowy sernik. Łatwo przyrządzić z niego pyszne ciasto. Będzie ono ozdobą każdego świątecznego stołu.
Na imprezę, na kolację, na drugie śniadanie do pracy. Taka właśnie jest ta sałatka. Banalnie prosta w przygotowaniu, pożywna i po prostu pyszna. Sekretnym składnikiem są włoskie pierożki. Sałatkę z tortellini zrobiłam na imieniny męża. Goście byli zachwyceni.
Kopytka są smacznym i prostym daniem. Teraz warto dodać do nich popularny składnik. Dzięki niemu kopytka wyjdą delikatne i aksamitne. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.
Sernik koronkowy od Heni Foks brzmi pysznie. Smakuje jeszcze lepiej i znakomicie prezentuje się na stole. Dzięki prostej recepturze upieczemy ciasto, które szybko zniknie z talerzy.
Przyrządzanie labneh to prosta czynność, która jogurt zmienia w serek. Ten doskonały śniadaniowy produkt jest delikatny w smaku i odnajduje się w wielu kompozycjach. A przygotowanie go to kwestia kilku ruchów, choć zajmuje nieco czasu.