Ser to jeden z podstawowych produktów spożywczych w kuchni niemalże całego świata. Może być spożywany autonomicznie, stanowić dodatek do wielu potraw, lub w wielu przypadkach nawet i ich fundament.
Wytwarzany jest w całości z mleka, a procesem powstawania serów zajmuje się serowarstwo. Proces produkcji mleka polega przede wszystkim na podgrzewaniu mleka, dodaniu do niego odpowiednich dodatków serowarskich (przede wszystkim żywych kultur bakterii i enzymu) i późniejszym dogrzaniu sera, czego rezultatem jest pożądany produkt.
Ser wytwarzany jest głównie z mleka krowiego, ale w niektórych regionach świata przygotowuje się sery także z mleka owczego czy koziego – przykładem może być grecki ser feta. Istnieje mnóstwo rodzajów i kategorii sera, które w procesie produkcji mogą być wzbogacane o rozmaite dodatki (na przykład zioła czy warzywa) lub uzyskują specyficzne walory smakowe dzięki dodatkowej obróbce, na przykład wędzeniu.
Serowarstwo jest niezwykle bogatą dziedziną sztuki kulinarnej, łączącą dziesiątki tysięcy pasjonatów i smakoszy na całym świecie. Łączna liczba gatunków serów przekroczyła już 4 000, z czego w samej tylko Polsce od zakończenia II Wojny Światowej do dziś produkowało się ponad 600 różnych serów.
Klasyczny podział gatunkowy serów uzależniony jest od sposobu ich wytwarzania czy procesu ich dojrzewania. Do najpowszechniej spożywanych serów należą sery podpuszczkowe, które z kolei możemy podzielić na miękkie, twarde i półtwarde.
Wśród serów miękkich wyróżnimy sery pleśniowe (brie, camembert, roquefort), sery maziowe (ser limburski) czy sery pomazankowe (bryndza). Do serów półtwardych zaliczyć można na przykład ser tylżycki, zaś sery twarde dzielą się jeszcze na typy, w zależności od miejsca powstania. Wyróżnić tu możemy ementaler (typ szwajcarski), parmezan (typ włoski), ser gouda czy ser edamski (typ holenderski), czy ser cheddar (typ angielski).
Ostatni z rodzajów sera stanowią sery kwasowe, które dzielimy z kolei na niedojrzewające (twaróg), dojrzewające (gomółka), kwasowo-podpuszczkowe („cottage cheese”, w Polsce znany jako serek wiejski), czy zwarowe (ricotta). W obrocie handlowym często rozróżnia się sery także po ich zawartości tłuszczu. Są to sery pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude i odtłuszczone.
Warto podkreślić fakt, że ser jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawarte w serze składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od rodzaju spożywanego sera, jednak jako że każdy ser produkowany jest na bazie mleka, to każdy stanowi bogate źródło białka, wapnia i witaminy B12.
Pokaż więcej
Połącz mleko z sokiem owocowym i przygotuj domowy ser. Jego smak zachwyci wszystkich domowników i nawet nie spojrzysz już na ten ze sklepu. Wypróbuj przepis, a rodzina aż zapieje z zachwytu.
Czy chleb można upiec bez dodatku mąki? Jak najbardziej! Przygotowuję to smaczne pieczywo z produktu, który być może znajdziesz w swojej kuchni. Efekt jest wart polecenia, dlatego i ty skorzystaj z tego przepisu.
Wysokiej jakości składniki i dosłownie odrobina pracy zmieniają zwykłą kanapkę w małe kulinarne arcydzieło. Taka kolacja z trzech składników warta jest najwyższych kulinarnych nagród. Do jej przygotowania wystarczą zaś produkty dostępne w dyskontach.
W jednym z niemiecki miast w zaskakujących warunkach powstaje smaczny ser. Do jego produkcji wykorzystuje się pajęczaki, które trawią twaróg. Dzięki nim ser dojrzewa i doskonale smakuje. Produkt jest ewenementem na skalę światową.
Jeśli marzy ci się pyszne ciasto, zrób je według tego przepisu. Dzięki niemu przygotowuję szybki sernik na herbatnikach. Jego zaletą jest puszystość, i doskonały smak, a do tego zawsze wychodzi. Spróbuj koniecznie.
Znany z mediów społecznościowych autor przepisów kulinarnych zaprezentował autorski przepis na doskonały sernik baskijski. Z jego sposobem przyrządzisz go bardzo łatwo, a smak deseru zachwyci każdego. O jednej poradzie wiedzą tylko nieliczni.
Pieczesz sernik, ale niestety ciasto opada? W takim razie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na sernik od Marioli. Ciasto nigdy nie opada, a sernik wychodzi puszysty i wyrośnięty. Zjesz go z przyjemnością i sięgniesz po dokładkę.
Ciasto francuskie ułatwia i rewolucyjnie przyspiesza przygotowanie nie tylko obiadów, lecz także przekąsek i kolacji na ciepło. Oto sposób, jak łatwo przyrządzić jedną z nich. Proste pieczone roladki składają się dosłownie z pięciu składników, a ich przygotowanie zajmuje tyle, ile czasu potrzeba, by je upiec.
Sezon na grillowanie w pełni, a my lubimy z niego korzystać. Dlatego polecam szybką sałatkę na grilla. Będzie pasować do potraw z rusztu, a jeden dodatek na pewno w niej przyjemnie zaskoczy. Doda też wyjątkowego smaku tej pysznej i szybkiej sałatce.
Naleśniki robiłam od zawsze. Jednak te zachwyciły mnie i sprawiły, że tylko takie teraz przyrządzam. Swój smak i konsystencję zawdzięczają produktowi, który być może masz w swojej lodówce. Poznaj przepis na najlepsze naleśniki, jakie jadłam.
Szukasz inspiracji na pierwszy posiłek w ciągu dnia? Śniadanie na ciepło, jaką przygotujesz z przepisem z artykułu, będzie należało do niezwykle udanych. Wszystko za sprawą połączenia kilku tanich i łatwo dostępnych składników. To danie zachwyci twoją rodzinę tak bardzo, że będziesz musiała robić je znacznie częściej.
Już niebawem konsumentów czeka nie lada zaskoczenie. Ze sklepowych półek znikną ulubione produkty. Wszystko przez decyzję Komisji Europejskiej, która w ten sposób chce zadbać o nasze zdrowie.
Wzbogacone o kilka prostych dodatków mleko z kartonu zmienia się w niezwykłą serową przekąskę. Co więcej – wykorzystujemy tu też sam karton. To ciekawa i smakowita forma domowego recyklingu.
Chcesz spróbować najlepszych kotletów na świecie? Przygotuj siekane kotlety pożarskie. Wyjątkowy smak bierze się z jednego dodatku. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładkę.
Zupę pomidorową zabielasz śmietaną? Spróbuj użyć innego składnika, dzięki któremu ta uwielbiana zupa stanie się bardziej kremowa, a przede wszystkim delikatniejsza. Dowiedz się, co to za składnik i odmień smak tej klasycznej zupy.
Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś.
2 czerwca świętujemy Dzień Twarogu. Ten ser jadamy tak często i w tak rozmaitych wydaniach, że nawet już go nie zauważamy. A powinniśmy, bo bardziej charakterystycznego dla Polski sera po prostu nie ma. O fenomenie tego zwyczajnego, choć wyjątkowego sera, rozmawiamy z Gienem Mientkiewiczem, inicjatorem Dnia Twarogu, jego smakoszem, który uchyli nam rąbka tajemnicy o potwarogach, umrzykach i zdradzi patenty na jedzenie twarogu.
Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na smażony ser. Dzięki kminkowi jest aromatyczny i smakuje wybornie. Przygotowanie jest banalnie proste, więc bezproblemowo zrobisz go dla swojej rodziny. Nie zwlekaj, poznaj sposób znanego kucharza i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę.
Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.
Zrób to proste i pyszne danie na obiad, a rodzina poprosi, abyś przygotowywała je częściej. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej, więc przygotuj danie na obiad, a smak zachwyci od pierwszego kęsa. Przepis jest bardzo przyjazny.
Daj się zaskoczyć i stwórz przysmak z tego przepisu. Wystarczy, że masz jabłko, mleko i kilka popularnych składników. To, co z nich zrobisz, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj ten banalnie prosty sposób, a domowi smakosze będą zachwyceni.
To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru.
Odkryj naleśniki z serem na nowo. Dodaj 1 składnik, a otrzymasz farsz, jakiego wcześniej nie próbowałaś. To idealny sposób na odkrycie naleśników z serem na nowo. Poniżej zdradzam wszystkie szczegóły na ten temat.
Ten przepis na przekąskę to prawdziwa rewelacja. Nie pierwszy raz – i zapewne nie ostatni – ciasto francuskie staje się ratunkiem w nagłej potrzebie. Sięgamy po nie do lodówki, kiedy przychodzą nieoczekiwani goście albo nagły apetyt. W tym wydaniu towarzyszy mu niepozorny żółty ser.
Jest mnóstwo serników w naszej tradycji kulinarnej. Ten pieczony na kruchym spodzie i pod kruszoną należy to najpopularniejszych. Jest to jednak jedno z tych ciast, które nie zawsze się udają. Dlatego warto mieć wypróbowany przepis. Oto jeden z nich.
Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.
Twaróg to jeden z najpopularniejszych serów w naszej kuchni. Wykorzystuje się go do farszów, klusek oraz jako dodatek do dań. Tym razem zrobimy z niego coś zupełnie innego. Taki specjał zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować.