Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ser

Ser

Ser – co to jest? Podstawowe informacje

Ser to jeden z podstawowych produktów spożywczych w kuchni niemalże całego świata. Może być spożywany autonomicznie, stanowić dodatek do wielu potraw, lub w wielu przypadkach nawet i ich fundament.

Wytwarzany jest w całości z mleka, a procesem powstawania serów zajmuje się serowarstwo. Proces produkcji mleka polega przede wszystkim na podgrzewaniu mleka, dodaniu do niego odpowiednich dodatków serowarskich (przede wszystkim żywych kultur bakterii i enzymu) i późniejszym dogrzaniu sera, czego rezultatem jest pożądany produkt.

Ser wytwarzany jest głównie z mleka krowiego, ale w niektórych regionach świata przygotowuje się sery także z mleka owczego czy koziego – przykładem może być grecki ser feta. Istnieje mnóstwo rodzajów i kategorii sera, które w procesie produkcji mogą być wzbogacane o rozmaite dodatki (na przykład zioła czy warzywa) lub uzyskują specyficzne walory smakowe dzięki dodatkowej obróbce, na przykład wędzeniu.

Jakie są rodzaje serów?

Serowarstwo jest niezwykle bogatą dziedziną sztuki kulinarnej, łączącą dziesiątki tysięcy pasjonatów i smakoszy na całym świecie. Łączna liczba gatunków serów przekroczyła już 4 000, z czego w samej tylko Polsce od zakończenia II Wojny Światowej do dziś produkowało się ponad 600 różnych serów.

Klasyczny podział gatunkowy serów uzależniony jest od sposobu ich wytwarzania czy procesu ich dojrzewania. Do najpowszechniej spożywanych serów należą sery podpuszczkowe, które z kolei możemy podzielić na miękkie, twarde i półtwarde. 

Wśród serów miękkich wyróżnimy sery pleśniowe (brie, camembert, roquefort), sery maziowe (ser limburski) czy sery pomazankowe (bryndza). Do serów półtwardych zaliczyć można na przykład ser tylżycki, zaś sery twarde dzielą się jeszcze na typy, w zależności od miejsca powstania. Wyróżnić tu możemy ementaler (typ szwajcarski), parmezan (typ włoski), ser gouda czy ser edamski (typ holenderski), czy ser cheddar (typ angielski).

Ostatni z rodzajów sera stanowią sery kwasowe, które dzielimy z kolei na niedojrzewające (twaróg), dojrzewające (gomółka), kwasowo-podpuszczkowe („cottage cheese”, w Polsce znany jako serek wiejski), czy zwarowe (ricotta). W obrocie handlowym często rozróżnia się sery także po ich zawartości tłuszczu. Są to sery pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude i odtłuszczone.

Czy ser żółty jest zdrowy dla organizmu?

Warto podkreślić fakt, że ser jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawarte w serze składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od rodzaju spożywanego sera, jednak jako że każdy ser produkowany jest na bazie mleka, to każdy stanowi bogate źródło białka, wapnia i witaminy B12.

Pokaż więcej

lodówka z wędlinami
14.06.2024 10:35 Unia Europejska zadecydowała. Już wkrótce ze sklepów znikać będą te wyroby

Już niebawem konsumentów czeka nie lada zaskoczenie. Ze sklepowych półek znikną ulubione produkty. Wszystko przez decyzję Komisji Europejskiej, która w ten sposób chce zadbać o nasze zdrowie. 

ser z kartonu
06.06.2024 19:15 Ser z kartonu mleka to prawdziwa rewolucja. Doprawiam, jak chcę i nie kupuję już w sklepie

Wzbogacone o kilka prostych dodatków mleko z kartonu zmienia się w niezwykłą serową przekąskę. Co więcej – wykorzystujemy tu też sam karton. To ciekawa i smakowita forma domowego recyklingu.

kotlety pożarskie
04.06.2024 12:12 Posiekał mięso z indyka i zrobił kotlety pożarskie. Ich wyjątkowy smak tkwi w 1 dodatku

Chcesz spróbować najlepszych kotletów na świecie? Przygotuj siekane kotlety pożarskie. Wyjątkowy smak bierze się z jednego dodatku. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładkę. 

zupa pomidorowa
02.06.2024 21:36 Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Dzięki temu składnikowi jest delikatniejsza

Zupę pomidorową zabielasz śmietaną? Spróbuj użyć innego składnika, dzięki któremu ta uwielbiana zupa stanie się bardziej kremowa, a przede wszystkim delikatniejsza. Dowiedz się, co to za składnik i odmień smak tej klasycznej zupy. 

mleko i ocet w garnku
02.06.2024 17:10 Wlej ocet do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Efekt Cię zaskoczy

Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś. 

twarogi
02.06.2024 07:30 Dziś swoje święto obchodzi produkt, który prawdopodobnie masz w lodówce. Gieno Mientkiewicz wie o nim wszystko

2 czerwca świętujemy Dzień Twarogu. Ten ser jadamy tak często i w tak rozmaitych wydaniach, że nawet już go nie zauważamy. A powinniśmy, bo bardziej charakterystycznego dla Polski sera po prostu nie ma. O fenomenie tego zwyczajnego, choć wyjątkowego sera, rozmawiamy z Gienem Mientkiewiczem, inicjatorem Dnia Twarogu, jego smakoszem, który uchyli nam rąbka tajemnicy o potwarogach, umrzykach i zdradzi patenty na jedzenie twarogu.  

placki ziemniaczane
25.05.2024 15:41 Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać

Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej. 

Smażone ser z kminkiem i Tomasz Strzelczyk
21.05.2024 09:44 Strzelczyk pokazał, jak robi smażony ser z kminkiem. Teraz cała rodzina błaga o więcej

Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na smażony ser. Dzięki kminkowi jest aromatyczny i smakuje wybornie. Przygotowanie jest banalnie proste, więc bezproblemowo zrobisz go dla swojej rodziny. Nie zwlekaj, poznaj sposób znanego kucharza i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę. 

wlewanie mleka
17.05.2024 07:59 Wlewam mleko do naczynia i podgrzewam w piekarniku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.

ziemniaki zawinięte w boczek
15.05.2024 07:41 Biorę surowe ziemniaki, ser i zawijam wszystko w boczek. Rodzina błaga o więcej

Zrób to proste i pyszne danie na obiad, a rodzina poprosi, abyś przygotowywała je częściej. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej, więc przygotuj danie na obiad, a smak zachwyci od pierwszego kęsa. Przepis jest bardzo przyjazny.

obieranie jabłka
14.05.2024 12:29 Zetrzyj jabłko i wrzuć do mleka. Nie uwierzysz własnym oczom

Daj się zaskoczyć i stwórz przysmak z tego przepisu. Wystarczy, że masz jabłko, mleko i kilka popularnych składników. To, co z nich zrobisz, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj ten banalnie prosty sposób, a domowi smakosze będą zachwyceni. 

mięso mielone w foremce
14.05.2024 08:45 Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis

To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru. 

naleśniki z serem
13.05.2024 08:14 Do sera na naleśniki zawsze dodaję ten składnik. W życiu nie jadłem nic bardziej kremowego

Odkryj naleśniki z serem na nowo. Dodaj 1 składnik, a otrzymasz farsz, jakiego wcześniej nie próbowałaś. To idealny sposób na odkrycie naleśników z serem na nowo. Poniżej zdradzam wszystkie szczegóły na ten temat.

rulony z ciasta francuskiego
05.05.2024 08:05 Wysyp ser na ciasto francuskie, natnij i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Ten przepis na przekąskę to prawdziwa rewelacja. Nie pierwszy raz – i zapewne nie ostatni – ciasto francuskie staje się ratunkiem w nagłej potrzebie. Sięgamy po nie do lodówki, kiedy przychodzą nieoczekiwani goście albo nagły apetyt. W tym wydaniu towarzyszy mu niepozorny żółty ser.

sernik pieczony
05.05.2024 07:59 Z tym przepisem zrobisz najlepszy sernik. Zawsze się udaje, nie opada i jest cudownie puszysty

Jest mnóstwo serników w naszej tradycji kulinarnej. Ten pieczony na kruchym spodzie i pod kruszoną należy to najpopularniejszych. Jest to jednak jedno z tych ciast, które nie zawsze się udają. Dlatego warto mieć wypróbowany przepis. Oto jeden z nich.

wyrabianie mięsa mielonego
04.05.2024 13:41 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów

Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.

Przepis na ser z twarogu
03.05.2024 12:34 Włóż twaróg do miski, posyp sodą i rozgnieć widelcem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Twaróg to jeden z najpopularniejszych serów w naszej kuchni. Wykorzystuje się go do farszów, klusek oraz jako dodatek do dań. Tym razem zrobimy z niego coś zupełnie innego. Taki specjał zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować.

domowy ser
30.04.2024 21:04 Nikt mi nie wierzy, że robię ten ser całkiem sam. Wystarczy tylko połączyć 3 tanie składniki

Nie kupuj sera, tylko zrób go w domu. Jest dużo smaczniejszy, a przy okazji zaoszczędzisz parę złotych. Z tym przepisem domowy ser z pewnym składem zrobisz bez żadnego wysiłku. Przygotuj tylko 3 potrzebne składniki. 

Camembert
27.04.2024 20:15 Najsłynniejszy ser świata ma dziś swoje święto. Tak wypowiada się o nim prawdziwy ekspert

28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Ten francuski specjał powstawał w czasach Rewolucji Francuskiej i Napoleona. Jest najbardziej popularnym serem na świecie. O tym, jak jeść ten ser, a z czym go absolutnie nie podawać, rozmawiamy z Gieno Mientkiewiczem. Największy polski znawca serów i ich smakosz ujawnia, jak ważny jest zmysł węchu w wyborze sera Camembert. 

danie
24.04.2024 15:31 Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę. 

sernik
22.04.2024 19:19 Henia robi najlepszy sernik z wiaderka. Takiego nie ma w cukierniach

Sernik z przepisu Heni Foks smakuje obłędnie i zawsze wychodzi. Popularna youtuberka, która wszystko wie o wypiekach, robi to pyszne ciasto z sera z wiaderka. Efekt zachwyci każdego łasucha. 

domowy twaróg z ziołami
22.04.2024 12:34 Sklepowy twaróg może się schować. Sam robię wiejski twarożek z ziołami a rodzina nie chce innych śniadań

Nie kupuj wiejskiego twarożku z ziołami. Lepiej zrób go sama w domu. Jest zdecydowanie tańszy, smaczniejszy, a w dodatku przepis jest banalnie prosty. Zrób go według niego i zaskocz swoich domowników. Zwłaszcza, że możesz wykorzystać wiosenne dodatki. 

pierogi
19.04.2024 17:07 Pierogi kresowe robi się w moim domu od pokoleń. Wszyscy się dziwią, czego do nich się nie dodaje

Te pierogi były w moim domu od zawsze. Zaskakują składnikami, ale smak jest nie z tej ziemi. Sprawdź przepis na pierogi naszych pradziadków. 

serek do smarowania
18.04.2024 18:57 Nikt mi nie wierzy, że robię ten serek sam. Idealną konsystencję zawdzięcza 1 czynności

Zrób serek z przepisu poniżej, a otrzymasz doskonałe smarowidło do kanapek. Jedna czynność sprawi, że będzie miał idealną konsystencję. Zrób i przekonaj się sama, jaki jest pyszny. Jego smak na pewno zachwyci twoich domowników.

sernik z masą bezową
14.04.2024 21:41 Henia pokazała przepis na sernik „Rafa koralowa”. Jest po prostu wyśmienity

Ten sernik przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Wystarczy połączyć kilka składników, by stworzyć pyszne ciasto. Jednak najciekawsza jest sztuczka, którą wykonujemy tuż przed pieczeniem, a która nadaje gotowemu sernikowi niezwykłego charakteru i tekstury.

szybki sernik
13.04.2024 07:58 To najprostszy przepis na sernik, jest puszysty i nie opada. Najważniejszy jest 1 składnik

Serniki dzielą się na dwa rodzaje: łatwe i trudne. Okazuje się jednak, że wystarczy naprawdę niewielka modyfikacja klasycznego przepisu, by granica między jednym i drugim się zatarła. Efektem tego przepisu jest właśnie sernik łatwy, który smakuje jak niezwykle skomplikowany.

mleko limonka
08.04.2024 11:26 Wyciskam limonkę do mleka. Powód zaskakuje niemal każdego

Czy wiesz, co się stanie, gdy wyciśniesz limonkę do mleka? Warto to sprawdzić w swojej kuchni i wypróbować ten przepis. Efekt zaskakuje i jednocześnie zachwyca smakiem.

pasta z rzodkiewki
08.04.2024 10:26 Ta pasta kanapkowa z rzodkiewki jest hitem w moim domu. Przestałem sięgać po kupne

Ta pasta kanapkowa z rzodkiewki musi znaleźć się na twoim śniadaniowym stole. Jest lepsza niż ze sklepu, a jej smak zachwyci każdego domownika. Ponad łatwy przepis na pastę i rób ją na jutrzejsze śniadanie.