Smakosze.pl Porady Na co należy zwracać uwagę kupując bakalie?
canva/Abrada

Na co należy zwracać uwagę kupując bakalie?

14 grudnia 2021

Niebawem będziemy kupować suszone owoce na wigilijny kompot i do świątecznych wypieków. Wybierając je, powinniśmy kierować się kilkoma zasadami, które sprawią, że nabędziemy produkty najwyższej jakości, a nasze dania zachwycą smakiem. Zdradzamy, jakie są najważniejsze kryteria, które powinniśmy zastosować przy zakupach.

Bez dobrych bakalii nie będzie smacznego piernika czy makowca . Supermarkety w okresie świątecznym często kuszą nas specjalnymi zniżkami na ten wyrób. N ierzadko niestety jest tak, że produkt, który mało kosztuje, potrafi zepsuć smak. Co więcej, ma też szansę zagrozić zdrowiu.

Czego unikać, kupując bakalie?

Paczkowane bakalie nierzadko zawierają substancje, które mają przedłużyć ich świeżość lub podnieść walory wizualne . Składniki te często nie są obojętne dla zdrowia. Warto wczytać się w skład produktu. Powinien być krótki, pozbawiony skomplikowanych nazw chemicznych.

Unikajmy olejów mineralnych, które — choć powodują, że suszone owoce się nie sklejają i są błyszczące — utrudniają przyswajanie składników odżywczych zawartych w produkcie. Barwniki z kolei mogą powodować rozmaite reakcje alergiczne.

Szkodliwe konserwanty i cukier

Wybierając składniki wypieków, uważajmy również na dwutlenek siarki. Konserwant ten pozbawia wysuszone owoce witamin. Dodatek ten na opakowaniu opisany może być jako E220 czy jako bezwodnik kwasu siarkowego. Niektórzy producenci deklarują też, że ich wyrób może zawierać siarczyny.

Owoce zawierające wyżej wymienione składniki nie powinny trafić do naszego koszyka. Podobnie podejść powinniśmy także do bakalii, które w składzie mają benzoesan sodu czy kwas benzoesowy . Związki te, oznaczone kodami E211 i E210, mogą podrażniać przewód pokarmowy i należy ich unikać .

Odpuśćmy też zakup wyrobów dosładzanych, zwłaszcza jeśli słodzikiem jest syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmierne spożycie tego związku, a nawet czystego cukru, może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2.

Makowiec
Dobra masa makowa zawiera wysokiej jakości bakalie

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy