Smakosze.pl Produkty Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?
canva/berkay08

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

18 października 2021

Świeże figi pojawiają się w sprzedaży pod koniec lata. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, zapoznajcie się z naszymi wskazówkami i wybierzcie się na zakupy.

Figi są bogatym źródłem błonnika. Dzięki temu wspomagają pracę jelit i przeciwdziałają zaparciom. Te owoce to także skarbnica witamin. Zawierają m.in. witaminę A, C, oraz witaminy z grypy B. Znajdziecie w nich także sporo żelaza. Warto więc sięgnąć po nie, gdy zmagamy się z anemią.

Jak kupić dobre świeże figi?

Dojrzała figa jest bardzo miękka i delikatna. Jej miąższ jest soczysty, ma pysznie słodki smak i konsystencję żelu. Maleńkie pestki, które tam znajdziecie, przyjemnie chrupią , czyniąc jedzenie owocu jeszcze bogatszym w doznania.

Aby kupić świeże figi, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich kolor. Powinien być głęboko fioletowy — wtedy owoc jest dojrzały. Zielone zabarwienie skórki świadczy o tym, że figa musi jeszcze dojrzeć. Brązowy, informuje nas, że, z dużym prawdopodobieństwem, owoc trzeba już wyrzucić.

Sprawdźmy koniecznie stan skórki owocu. Jeżeli jest pozbawiona uszkodzeń, pleśni czy plamek, a przy tym lekko ugina się pod naciskiem palca, właśnie z naleźliśmy owoc, który nadaje się do zjedzenia „na już" .

Zanim jednak przystąpimy do konsumpcji, figi dokładnie umyjmy. Usuniemy w ten sposób bakterie oraz znajdujące się na skórce pestycydy. Mycie wykonajmy pod bieżącą wodą, używając szczoteczki . Można też przygotować roztwór z wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.

Ten etap jest szczególnie ważny, jeśli zamierzamy figi piec — wtedy nie będziemy wyrzucać skórki. Jedząc je na surowo, też możemy skonsumować skórkę, jednak nie każdemu odpowiadać będzie jej konsystencja.

Dobrym pomysłem na wykorzystanie fig jest dodanie ich do owsianki. Polecamy ten przepis na dyniową owsiankę śniadaniową . Porcja korzennych przypraw doskonale pasuje do tego owocu. Być może zainteresuje was także ten przepis na sezonową przekąskę — marynowane winogrona .

Dżem figowy
Dżem figowy

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bodyclean, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy