Smakosze.pl
Rurki z kremem

canva/Diana Sklarova

Prosty przepis na rurki z kremem

26 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rurki z kremem to klasyka dzieciństwa większości Polaków - kto w końcu nie lubił tego deseru na wczasach? Jeśli tęsknisz do ich smaku, nie musisz więcej chodzić do sklepu. Niżej prezentujemy banalnie prosty przepis na rurki z kremem w domowej wersji.

Rurki z kremem można banalnie łatwo zrobić samodzielnie zupełnie od podstaw - łącznie z ciastem na same rurki. Podając je do stołu, z pewnością wywołasz głośne okrzyki zachwytu.

Jedynym minusem jest stosunkowo długi czas potrzebny, aby można się było nimi cieszyć. Mimo wszystko zalecamy ich zrobienie, ponieważ uczucie powrotu do dzieciństwa jest nie do podrobienia.

Przepis na rurki z kremem

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki

  • 230 g masła

  • 1 szklanka śmietany 12%

  • szczypta soli

Krem:

  • 350 ml śmietany 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie serka mascarpone

Zacznij od wymieszania ze sobą wszystkich składników do ciasta. Zagniataj je, aż stanie się gładkie, lśniące i jednolite. Przełóż je do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na blacie.

Babciny przepis na grochówkę

Babciny przepis na wojskową grochówkę

CZYTAJ DALEJ

Potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm. Nawijaj każdy pasek na foremki do rurek w taki sposób, aby zakryć je całkowicie. Zaczynaj od węższego końca foremek. Obtocz ciasto w cukrze i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 11 minut.

Śmietanę ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj do niej stopniowo cukier puder oraz serek mascarpone. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim rurki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Rurka z kremem

Źródło zdjęcia: kendoNice, Getty Images

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >