Prosty przepis na marynowane w occie winogrona
W październiku przypada szczyt sezonu na winogrona. Warto wykorzystać ten czas i przygotować pyszną przekąskę, która skradnie serca gości na przyjęciach. Przepis na marynowane winogrona jest bajecznie prosty.
Winogrona w occie są bardzo wyraziste w smaku i sprawdzą się doskonale do przyrządzenia koreczków z serami pleśniowymi lub ogórkiem kiszonym. Dodatek korzennych przypraw świetnie podkręci smak tego pysznego finger food.
Prosty przepis na imprezową przekąskę z winogron
Składniki na 4 niewielkie słoiki:
1 kg winogron, najlepiej takich bezpestkowych
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
200 g cukru
4 goździki
1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Winogrona myjemy i odrywamy owoce od szypułek. Wybieramy tylko jędrne i zdrowe okazy. Owoce umieszczamy w wyparzonych słoikach. Do każdego z nich wkładamy po goździku i kawałku cynamonu.
W garnku zagotowujemy składniki marynaty, czyli wodę, ocet i cukier. Gotową zalewą wypełniamy słoiki i dokładnie je zakręcamy. Następnie pasteryzujemy nasze przetwory, umieszczając słoiki w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni Celsjusza.
Pozostawiamy je tam na około 10 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i studzimy. Ze smakiem marynaty możemy eksperymentować, modyfikując ilość użytego cukru wedle gustu lub zmieniając dodawane przyprawy. Charakteru przekąsce równie dobrze nada ziele angielskie czy pieprz ziarnisty.
Po więcej pomysłów na imprezowe przekąski zajrzyjcie na naszą stronę. Z pewnością spodoba wam się przepis na koreczki caprese. Spróbujcie także wyjątkowego połączenia melona z szynką parmeńską.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zdrowie.wprost