Smakosze.pl
Winogrona marynowane

canva/manyakotic

Prosty przepis na marynowane w occie winogrona

17 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

W październiku przypada szczyt sezonu na winogrona. Warto wykorzystać ten czas i przygotować pyszną przekąskę, która skradnie serca gości na przyjęciach. Przepis na marynowane winogrona jest bajecznie prosty.

Winogrona w occie są bardzo wyraziste w smaku i sprawdzą się doskonale do przyrządzenia koreczków z serami pleśniowymi lub ogórkiem kiszonym. Dodatek korzennych przypraw świetnie podkręci smak tego pysznego finger food.

Prosty przepis na imprezową przekąskę z winogron

Składniki na 4 niewielkie słoiki:

  • 1 kg winogron, najlepiej takich bezpestkowych

  • 2 szklanki wody

  • 1/4 szklanki octu

  • 200 g cukru

  • 4 goździki

  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

Winogrona myjemy i odrywamy owoce od szypułek. Wybieramy tylko jędrne i zdrowe okazy. Owoce umieszczamy w wyparzonych słoikach. Do każdego z nich wkładamy po goździku i kawałku cynamonu.

Kobieta trzymająca opakowanie jajek w sklepie

Czym różnią się jajka ekologiczne od zwykłych?

CZYTAJ DALEJ

W garnku zagotowujemy składniki marynaty, czyli wodę, ocet i cukier. Gotową zalewą wypełniamy słoiki i dokładnie je zakręcamy. Następnie pasteryzujemy nasze przetwory, umieszczając słoiki w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni Celsjusza.

Pozostawiamy je tam na około 10 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i studzimy. Ze smakiem marynaty możemy eksperymentować, modyfikując ilość użytego cukru wedle gustu lub zmieniając dodawane przyprawy. Charakteru przekąsce równie dobrze nada ziele angielskie czy pieprz ziarnisty.

Po więcej pomysłów na imprezowe przekąski zajrzyjcie na naszą stronę. Z pewnością spodoba wam się przepis na koreczki caprese. Spróbujcie także wyjątkowego połączenia melona z szynką parmeńską.

Winogrona na blacie

Winogrona na blacie

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wprost

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >