Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienna owsianka z dodatkiem dyni

Jesienna owsianka z dodatkiem dyni

Owsianka dyniowa
canva/Tatiana Goskova's Images

Słodka, rozgrzewająca i bogata w ulubione dodatki — taka powinna być poranna owsianka. Wykorzystajcie sezon i podajcie ją z purée z dyni, a odkryjecie to śniadaniowe danie na nowo.

Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Jest przy tym niskokaloryczna, więc sięgać po nią mogą niemal wszyscy.

To uniwersalne warzywo doskonale sprawdzi się jako baza do rozgrzewającej zupy albo dodatek do sałatek, naleśników czy gulaszy. Będzie też pyszna jako składnik owsianki. Wystarczy, że wcześniej przygotujecie purée lub mus dyniowy. Po prostu dodacie go do podgotowanych płatków wraz ze swoimi ulubionymi owocami.

Przepis na cudownie smaczną owsiankę dyniową

Składniki:

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 2-3 łyżki purée lub musu z dyni

  • jogurt naturalny lub sojowy (opcjonalnie)

  • po 2 szczypty cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kurkumy

  • odrobina czarnego pieprzu

  • cukier, miód lub syrop klonowy do posłodzenia

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem lub napój roślinny. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie dodaje purée dyniowe oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

Do gotującego się płynu dodajemy płatki owsiane, purée z dyni i przyprawy. Łączymy, a po chwili zdejmujemy z ognia. Płatki powinny już być delikatnie miękkie, ale nie powinny się jeszcze rozpadać. Owsiankę przekładamy do misek i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubicie bardziej płynne owsianki, możecie dodać więcej mleka. Natomiast jeśli chcecie, by była jeszcze bardziej sycąca i bogata w białko — dodajecie jogurt. Wystarczy, że umieścicie go w miseczce do serwowania dania. Po wymieszaniu go z owsianką jej temperatura będzie idealna, by od razu jeść.

  • Jako dodatek możecie wykorzystać mus dyniowy, który z pewnością będzie nieco słodki. Dlatego też ilość słodzika to kwestia indywidualna i gotowej owsianki należy spróbować. Owsiankę zawsze słodzimy do smaku.

  • Jeżeli skorzystacie z syropu klonowego, napoju roślinnego i jogurtu sojowego danie będzie odpowiednie dla wegan.

  • Owsiankę możecie udekorować wieloma smacznymi owocami. Pasować będą śliwki, banany, jabłka, słodka żurawina, a nawet gruszki czy figi. Sezon na te ostatnie jest wyjątkowo krótki i trwa właśnie teraz.

Owsianka w misce
Owsianka w misce

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Goskova's Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiezycie, doz

Zapraszamy na nasz Instagram