Obłędne racuchy z dodatkiem żółtego sera
Racuchy zwykle przyrządzamy na słodko i serwujemy na podwieczorek. Jednak w wersji wytrawnej również smakują doskonale. Zobaczcie jak przygotować racuchy z dodatkiem żółtego sera. Będą doskonałe na kolację, a nawet na obiad.
Racuchy powinny być puszyste i wyrośnięte. Efekt ten osiąga się, dodając do ciasta trochę proszku do pieczenia lub drożdży. Ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje trochę czasu do wyrośnięcia, to z proszkiem do pieczenia można smażyć od razu po wymieszaniu.
Obłędne racuchy z dodatkiem żółtego sera
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 cebulki dymki
pół pęczka koperku
10 dag sera żółtego w kawałku
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie racuchów z żółtym serem
Do połowy letniego mleka wkrusz drożdże. Dodaj cukier i łyżkę mąki, rozmieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
Do miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj jajka, rozczyn, trochę soli i pieprzu. Dodając pozostałe ciepłe mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Cebulki dymki oczyść, posiekaj wraz ze szczypiorem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Żółty ser zetrzyj na małych oczkach. Przygotowane składniki dodaj do ciasta, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Kładź na niej porcje ciasta i smaż racuchy z obu stron na rumiano. Zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na wyborne racuchy. Zobacz jak przygotować racuchy z grzybami leśnymi, a także słodkie racuchy z dodatkiem ananasa.
Źródło zdjęcia: canva/sergio_kumer
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis