Na jakim mięsie gotujesz krupnik? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Zupa będzie wyrazista i aromatyczna
Krupnik jest tradycyjną polską zupą, pyszną, a przy tym banalnie prostą w przygotowaniu. W poniższym przepisie przedstawiamy klasyczny przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Ta zupa zaskakuje wspaniałym smakiem i przekona nawet podrobowych sceptyków. Nie pożałujesz.
Serduszka drobiowe są czymś, do czego warto się przełamać. To wyśmienite mięso wręcz rozpływa się ustach, a jako podstawa krupniku jest niezwykle delikatne. Z całego serca polecamy ten niecodzienny lecz pyszny przepis na krupnik na serduszkach.
Przepis na apetyczny krupnik na serduszkach
Składniki:
-
1/2 kg serc drobiowych
-
2 marchewki
-
1 korzeń pietruszki
-
kawałek selera korzeniowego
-
2 średnie cebule
-
5-6 średnich ziemniaków
-
1 łyżka masła
-
5-6 ziaren ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
3/4 szklanki kaszy, np. pęczak
-
sól i pieprze do smaku
-
koperek do dekoracji
-
opcjonalnie śmietana 18% do zabielenia
Pyszny krupnik na serduszkach krok po kroku
Serduszka na krupnik umyj i oczyść z błonek i tłuszczu . Cebule obierz z łupin, następnie drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła . Warzywo powinno być lekko zeszklone, ale nie mocno przyrumienione po smażeniu .
W garnku przygotuj ok. 2 litry wody na krupnik na serduszkach . Dodaj sól do smaku, wrzuć podroby i zagotuj . W międzyczasie kaszę do krupniku na serduszkach opłucz na kuchennym sitku . Dodaj do garnka razem z zeszkloną cebulą, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotuj ok. godziny na małym ogniu .
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i pokrój z drobną kostkę lub zetrzyj na tarce . Ziemniaki pokrój w grubszą kostkę. Dodaj warzywa do garnka, kiedy kasza i serca drobiowe będą prawie całkowicie miękkie . Krupnik na serduszkach gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut .
Krupnik na serduszkach możesz podawać od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie będzie też smakował odgrzany na następny dzień . Zupę możesz podawać udekorowaną posiekanym koperkiem, można także zabielić ją śmietaną . Znamy przepis na pyszny krupnik wegetariański . Spróbuj tej niezwykłej zupy z dodatkiem ryżu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
-
Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem
-
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem