Smakosze.pl Przepisy Na jakim mięsie gotujesz krupnik? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Zupa będzie wyrazista i aromatyczna
Canva / Dar1930

Na jakim mięsie gotujesz krupnik? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Zupa będzie wyrazista i aromatyczna

28 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Krupnik jest tradycyjną polską zupą, pyszną, a przy tym banalnie prostą w przygotowaniu. W poniższym przepisie przedstawiamy klasyczny przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Ta zupa zaskakuje wspaniałym smakiem i przekona nawet podrobowych sceptyków. Nie pożałujesz.

Serduszka drobiowe są czymś, do czego warto się przełamać. To wyśmienite mięso wręcz rozpływa się ustach, a jako podstawa krupniku jest niezwykle delikatne. Z całego serca polecamy ten niecodzienny lecz pyszny przepis na krupnik na serduszkach.

Przepis na apetyczny krupnik na serduszkach

Składniki:

  • 1/2 kg serc drobiowych

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek selera korzeniowego

  • 2 średnie cebule

  • 5-6 średnich ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 3/4 szklanki kaszy, np. pęczak

  • sól i pieprze do smaku

  • koperek do dekoracji

  • opcjonalnie śmietana 18% do zabielenia

Pyszny krupnik na serduszkach krok po kroku

Serduszka na krupnik umyj i oczyść z błonek i tłuszczu . Cebule obierz z łupin, następnie drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła . Warzywo powinno być lekko zeszklone, ale nie mocno przyrumienione po smażeniu .

W garnku przygotuj ok. 2 litry wody na krupnik na serduszkach . Dodaj sól do smaku, wrzuć podroby i zagotuj . W międzyczasie kaszę do krupniku na serduszkach opłucz na kuchennym sitku . Dodaj do garnka razem z zeszkloną cebulą, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotuj ok. godziny na małym ogniu .

Warzywa korzeniowe umyj, obierz i pokrój z drobną kostkę lub zetrzyj na tarce . Ziemniaki pokrój w grubszą kostkę. Dodaj warzywa do garnka, kiedy kasza i serca drobiowe będą prawie całkowicie miękkie . Krupnik na serduszkach gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut .

Krupnik na serduszkach możesz podawać od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie będzie też smakował odgrzany na następny dzień . Zupę możesz podawać udekorowaną posiekanym koperkiem, można także zabielić ją śmietaną . Znamy przepis na pyszny krupnik wegetariański . Spróbuj tej niezwykłej zupy z dodatkiem ryżu .

Canva / Yana Gayvoronskaya
Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy