Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować, by smakowała całej rodzinie? A może delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu? Jest szansa, że z tym neutralnym w smaku dodatkiem, w końcu pokochają go nawet dzieci. Koniecznie przetestuj tę wersję popularnej zupy.
Krupnik jest jedną z najpopularniejszych, polskich zup. Cenimy go głównie za pożywność. Jednak nie koniecznie przepadają za nim dzieci. Zazwyczaj przeszkadza im kasza, która jest wyczuwalna na języku i nadaje zupie wyraźnego smaku.
Dlatego spróbujcie zastąpić kaszę jęczmienną ryżem. Ma on neutralny smak i zapach i jest lekkostrawny. Poza tym ma delikatną konsystencję, która ma szansę przypaść do gustu najmłodszym.
Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
Składniki:
1 skrzydło z indyka lub 1 filet z piersi kurczaka
1 marchewka
kawałek korzenia selera
1 pietruszka
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
3-4 ziemniaki
5 dag ryżu
sól, pieprz
natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie krupniku z ryżem
Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż woda zagotuje się, usuń szumowinę. Dodaj przyprawy, gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj ok. 15 minut.
Ryż opłucz, dodaj do zupy, zamieszaj. Całość gotuj do czasu, aż ryż i ziemniaki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku.
Mięso wyjmij z zupy, usuń skórę i kości, pokrój na kawałki, dodaj do zupy. Koperek lub natkę posiekaj, dodaj do zupy. W naszym serwisie znajdziesz przepis Ewy Wachowicz na pomidorówkę dla dzieci. Sprawdź też, czego nie powinny jeść dzieci.
Źródło zdjęcia: canva/Maddy Freddie z Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Zdradzamy niezawodne triki
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: zyciezaczynasiewkuchni.blogspot