Rewolucyjny krupnik bez grama mięsa. W sam raz na chłodniejsze dni
Krupnik jest jedną z bardziej sycących zup, po które warto sięgnąć w chłodniejsze dni. Nasz nowy przepis pozwoli wam przyrządzić ten specjał niemalże ekspresowo i całkowicie bez dodatku mięsa. Lekka, a jednocześnie sycąca, potrawa jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie?
Krupnik — obok pomidorowej czy ogórkowej — jest jedną ze smaczniejszych zup w kuchni polskiej. Ten wyśmienity specjał z dodatkiem kaszy doskonale nasyci was w chłodne dni i cudownie rozgrzeje. Dowiedzcie się jak go zrobić. Jest naprawdę prosty i nieziemsko pyszny.
Przepis na wyborny krupnik
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
1 pęczek młodej włoszczyzny
1 nieduża cebula
200 g pieczarek
4 łyżki oliwy
100 g kaszy jęczmiennej
1 puszka białej fasoli
posiekana natka pietruszki lub koperek do podania
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy ją w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim włoszczyznę przez 3 do 5 minut, a następne dodajemy pieczarki. Całość smażymy do czasu, aż grzyby nieco się zredukują.
Wlewamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Wsypujemy kaszę i ziemniaki, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy krupnik przez kwadrans. Na koniec dodajemy fasolę i podgrzewamy danie jeszcze przez mniej więcej 2 minuty. Podajemy posypane zieleniną.
Wskazówki:
Aby zupa była bezglutenowa, zastąpcie kaszę jęczmienną gryczaną białą lub jaglaną. Też będą tutaj pasowały. Jaglana dodatkowo dostarczy wam naprawdę solidnej porcji białka.
Do przygotowania zupy możecie też z powodzenie wykorzystać ziarna fasoli. Musicie tylko wcześniej je ugotować. Warto przygotować większą ilość i zamrozić w porcjach. Wtedy wystarczy je rozgrzać, przygotowując potrawy.
Źródło zdjęcia: canva/skhoward
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jabłka w szlafrokach to hit każdego rodzinnego spotkania. Wystarczy kilka tanich składników
Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Źródło: beszamel.se