Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
![Tak Gessler robi prostą i aromatyczną grzybową zupę-krem. Chwila gotowania, a smak obłędny](https://images.iberion.media/images/1920/2_Oow_X_Qlx_U2_PHX_Ng_V5_QCB_1l_zupa_grzybowa_krem_6c2d964437.jpg)
Zupa grzybowa według receptury Magdy Gessler jest potrawą prostą, ale bardzo aromatyczną. Gessler gotuje zupę na zakwasie na żur, dzięki czemu danie nabiera niezwykłego smaku i charakteru. Jesteśmy przekonani, że potrawa będzie hitem na Twoim stole w jesienne, chłodne dni.
Zupę z grzybów leśnych zwykle gotujemy na wywarze drobiowym lub warzywnym, doprawiamy natką pietruszki i podajemy z makaronem. Magda Gessler pokazała przepis na grzybową zupę-krem w zupełnie nowym wydaniu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad, który zachwyci dorosłych domowników.
W książce autorstwa Magdy Gessler pt. ,,Kuchnia moja pasja" znajdziemy wiele przepisów na klasyczne dania w zupełnie nowej odsłonie. To właśnie z tej książki pochodzi przepis na grzybową zupę-krem wykorzystany w artykule. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie.
Grzybową zupę-krem Magda Gessler gotuje na zakwasie na żur. Do ugotowania zupy wykorzystuje również rosół, śmietanę kremówkę i okowitę, czyli mocną i lepszą gatunkowo wódkę. W przepisie Gessler wykorzystała prawdziwki, czyli niezwykle aromatyczne grzyby leśne.
Grzybowa zupa-krem według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
1 l rosołu
1 butelka zakwasu na żur
500 ml śmietanki 36%
kilka świeżych prawdziwków
100 g okowity (rodzaj wódki)
1 łyżka masła
pieprz mielony i sól do smaku
Jak Gessler gotuje zupę krem ze świeżych grzybów?
Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie duś je na maśle do miękkości, przełóż do garnka. Wlej gorący rosół i gotuj 10-15 minut.
Do garnka wlej żurek i wódkę, gotuj kilka minut na małym ogniu, następnie zupę dopraw do smaku pieprzem, wlej śmietanę i wymieszaj. Zupę zblenduj na gęsty krem, smacznego.
Z grzybów leśnych ugotujesz również aromatyczny sos do makaronu, kaszy, mięs. Grzyby dodasz do farszu do pierogów, gołąbków, a także do mięsa mielonego- tu poznasz przepis na kotlety mielone z grzybami leśnymi.
![Prawdziwki](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5LMPYTXMxM4mtiEO2sYOii/7129b0e6d00f55c682bfe753ac67bde6/prawdziwki.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Niebywała jajecznica z ziemniakami. Pożywne, chłopskie śniadanie na Twoim stole
Pyszne śledzie w octowej zalewie. Prosta i smaczna przekąska
Źródło: "Magda Gessler. Kuchnia moja pasja", wyd. Edipresse Książki
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)