Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
Zupa grzybowa według receptury Magdy Gessler jest potrawą prostą, ale bardzo aromatyczną. Gessler gotuje zupę na zakwasie na żur, dzięki czemu danie nabiera niezwykłego smaku i charakteru. Jesteśmy przekonani, że potrawa będzie hitem na Twoim stole w jesienne, chłodne dni.
Zupę z grzybów leśnych zwykle gotujemy na wywarze drobiowym lub warzywnym, doprawiamy natką pietruszki i podajemy z makaronem. Magda Gessler pokazała przepis na grzybową zupę-krem w zupełnie nowym wydaniu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad, który zachwyci dorosłych domowników.
W książce autorstwa Magdy Gessler pt. ,,Kuchnia moja pasja" znajdziemy wiele przepisów na klasyczne dania w zupełnie nowej odsłonie. To właśnie z tej książki pochodzi przepis na grzybową zupę-krem wykorzystany w artykule. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie.
Grzybową zupę-krem Magda Gessler gotuje na zakwasie na żur. Do ugotowania zupy wykorzystuje również rosół, śmietanę kremówkę i okowitę, czyli mocną i lepszą gatunkowo wódkę. W przepisie Gessler wykorzystała prawdziwki, czyli niezwykle aromatyczne grzyby leśne.
Grzybowa zupa-krem według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
1 l rosołu
1 butelka zakwasu na żur
500 ml śmietanki 36%
kilka świeżych prawdziwków
100 g okowity (rodzaj wódki)
1 łyżka masła
pieprz mielony i sól do smaku
Jak Gessler gotuje zupę krem ze świeżych grzybów?
Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie duś je na maśle do miękkości, przełóż do garnka. Wlej gorący rosół i gotuj 10-15 minut.
Do garnka wlej żurek i wódkę, gotuj kilka minut na małym ogniu, następnie zupę dopraw do smaku pieprzem, wlej śmietanę i wymieszaj. Zupę zblenduj na gęsty krem, smacznego.
Z grzybów leśnych ugotujesz również aromatyczny sos do makaronu, kaszy, mięs. Grzyby dodasz do farszu do pierogów, gołąbków, a także do mięsa mielonego- tu poznasz przepis na kotlety mielone z grzybami leśnymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Niebywała jajecznica z ziemniakami. Pożywne, chłopskie śniadanie na Twoim stole
Pyszne śledzie w octowej zalewie. Prosta i smaczna przekąska
Źródło: "Magda Gessler. Kuchnia moja pasja", wyd. Edipresse Książki