Smakosze.pl Przepisy Na Śląsku wrzucają do rosołu nietypowy składnik. Pół Polski łapie się za głowy
Fot. Canva/Munole

Na Śląsku wrzucają do rosołu nietypowy składnik. Pół Polski łapie się za głowy

27 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Rosół może smakować jeszcze lepiej. Wypróbuj przepis i ugotuj tę ulubioną zupę tak, jak robią to na Śląsku. Jeden składnik może zaskoczyć, ale to właśnie dzięki niemu smakuje obłędnie. Tej tradycyjnej zupy nie ugotujesz już w inny sposób.

Rosół na Śląsku gotuje się inaczej

Rosół to ulubiona zupa wszystkich Polaków. Wydawałoby się, że w każdym zakątku kraju gotuje się ją tak samo. Fakty jednak zaprzeczają tej zasadzie. Okazuje się, że na Śląsku tę tradycyjną zupę gotują nieco inaczej.

Podczas gotowania dodają jeden składnik, dzięki czemu rosół zyskuje na smaku i sytości. Koniecznie musisz go poznać i ugotować zupę z przepisu umieszczonego poniżej. Domownicy już nigdy nie spojrzą na rosół w klasycznej wersji.

kapusta biała.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Wachowicz dodaje dokładnie łyżkę na słoik. Małosolne smakują jak marzenie

Nie może zabraknąć tego składnika

Tajemniczym składnikiem rosołu okazuje się biała kapusta. Choć dodanie jej do rosołu brzmi dosyć kontrowersyjne, tak naprawdę jest doskonałym pomysłem. Rosół nigdy nie smakował lepiej.  Dokładne proporcje i wszystkie składniki poznasz, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Dokładnie trzymaj się wytycznych i nie pomijaj żadnego produktu.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 500 g szpondra wołowego
  • 3,5 l wody
  • ¼ główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

Przepis na rosół ze Śląska

Umyte mięso przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą, a następnie gotuj na małym ogniu. Zbierz powstałą szumowinę. Dodaj obrane marchewki, korzeń pietruszki, selera, umytego pora i kapustę. Całość przypraw lubczykiem, ząbkami czosnku, pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i ziołami angielskimi.

Cebule opiecz, przekrój na pół i dodaj do zupy. Zmniejsz ogień i gotuj rosół przez 3 godziny. Na koniec przypraw go pieprzem i solą. Zupę podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki, a będzie smakowała wybornie. Sprawdź, j akiego mięsa unikać oraz poznaj nowy sposób na żurek .

gotowanie rosołu.jpg
Fot. Canva/valentynsemenov
Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
W Biedronce do reszty powariowali. Tylko dziś mięso i wędliny niemal o połowę taniej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy