Na święta robię wyjątkowy pasztet. Ze stołu znika w try miga
Wielu smakoszy przyrządzi pasztet na Święta Bożego Narodzenia. Ja robię go ze smacznymi dodatkami, a dzięki nim pasztet szybko znika ze świątecznego stołu. Polecam przepis na ten wyjątkowy przysmak, który umili nam wspólne świętowanie.
Pasztet pełen smaku na Boże Narodzenie
Pasztet u mnie w domu zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Dlatego jego przygotowanie stało się już kulinarną tradycją . Pasztet, który robię, jest wyrazisty w smaku, bo nie żałuję mu aromatycznych przypraw. Przyrządzam go z wieprzowiny, wołowiny i wątróbki. Dodaje też boczek, warzywa i grzyby.
Efekt jest naprawdę znakomity. Rodzina i goście zajadają się tym smacznym daniem. Pasztet podaje na ciepło, ale jest też bardzo dobry na zimno. Pasuje do ziemniaków i pieczywa. smakuje wyśmienicie z chrzanem, kiszonym ogórkiem lub żurawiną . Polecam przepis dzięki, któremu w prosty sposób przygotujecie wyborny pasztet.
Jak zrobić pasztet?
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 3 udka z kurczaka
- 500 g wołowiny bez kości
- 200 g wątróbki wieprzowej
- 500 g surowego boczku
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebule
- 2 bułki
- 5 jajek
- 4 grzyby suszone
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie pasztetu zaczynamy od opłukania mięsa, wstawienia do garnka z zimną wodą i gotowaniu. Dodajemy warzywa, grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Dosypujemy przyprawy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie nacinamy wątróbkę w kratkę i gotujemy 10 minut w osobnym garnku.
Potem wątróbkę wykładamy na talerz. To samo robimy z ugotowanym mięsem. Gdy przestygnie do wywaru wkładamy bułki, by naciągnęły bulionem. Obieramy cebule i podsmażamy na oliwie . Teraz pora zmielić mięso, wątróbkę, warzywa, smażoną cebulę, bułkę z bulionu- jej nie odciskamy. Wszystkie wymienione składniki mielimy dwa razy przez maszynkę do mięsa. Wykorzystujemy sitko o drobnych otworach.
Pasztet najlepszy pod słońcem
Teraz mieszamy masę, a gdy jest zbyt sucha, dolewamy wywaru. Doprawiamy, dodajemy jajka i znów mieszamy. Keksówki smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i nakładamy masę. Kilka razy uderzamy keksówką o blat, by masa dokładnie wypełniła formę.
Keksówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a gdy zaczną się piec, zmniejszamy do 160 stopni. Pieczemy około 40 minut. Gdy pasztet się zarumieni, a na jego powierzchni pojawią się pęknięcia, to znak, że nasz przysmak jest już gotowy. Ten składnik jest nieodzowny w wigilijnym kompocie Makłowicza . Te produkty lepiej trzymać z dala od lodówki .
Źródło: kuchniaaleex.blogspot.com