Smakosze.pl Przepisy Na Wielkanoc podaję galaretki mięsne w kształcie jajek. Ten szczegół sprawia, że są tak efektowne
Fot. Canva/Elena_hramowa

Na Wielkanoc podaję galaretki mięsne w kształcie jajek. Ten szczegół sprawia, że są tak efektowne

5 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie podaj na Wielkanoc te galaretki w kształcie jajek. Zachwycą wszystkich, a w dodatku smakuje wybornie. Istotny jest jeden szczegół, o którym nie możesz zapomnieć.

Galaretki idealna na Wielkanoc

Galaretki w kształcie jajek muszą się znaleźć na twoim wielkanocnym stole. Nie chodzi tylko o ich niesamowity smak, ale i wygląd. Ten na pewno zachwyci twoją rodzinę i gości.

Nie martw się, że zajmie ci to zbyt dużo czasu. Robi się je w chwilę, a potrzebne składniki są bardzo tanie. Poniżej przekonasz się, co będzie ci potrzebne oraz jak zrobić te znakomite galaretki.

przepiórcze jajka.jpg
Fot. Canva/VankaD
Kruszę solone paluszki i mieszam je z czekoladą. Przepis dostałem od cioci, w marketach tego nie ma

Co będzie ci potrzebne?

Kluczowym składnikiem tej galaretki są wydmuszki z jajek. I to nie byłe jakich, bo muszą to być wydmuszki z przepiórczych jajek. Ten szczegół sprawi, że galaretki będą miały odpowiedni rozmiar. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 10 przepiórczych jajek
  • 70 g zielonego groszku
  • 6 plastrów twojej ulubionej szynki
  • 250 ml bulionu
  • 40 g żelatyny
  • 20 ml octu winnego
  • pieprz
  • sól

Przepis na galaretki w kształcie jajek

Rozpocznij od dokładnego umycia jajek. Następnie w każdym z nich zrób mały otwór i wylej z niego zawartość . Szynkę pokrój w małą kostkę. Groszek przelej wrzątkiem, a później przelej zimną wodą .

Bulion podgrzej i dodaj żelatynę. Wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą oraz octem. Podgrzewaj przez chwilę, cały czas mieszając .

Do wydmuszek włóż groszek oraz kawałki szynki. Zalej bulionem z żelatyną . Galaretki wystudź i włóż do lodówki, aby stężały . Przed podaniem obierz galaretkę ze skorupki i gotowe.

groszek.jpg
Fot. Canva/ildipapp

Od lat nie kupuję majonezu, robię go sam. Zawsze wychodzi idealny dzięki tym 2 zasadom
Dziś nafaszerowałem gołąbki nietypowym nadzieniem. Nie mogę uwierzyć, jak dobre wyszły, będę tak robił częściej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy