Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kruszę solone paluszki i mieszam je z czekoladą. Przepis dostałem od cioci, w marketach tego nie ma
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.03.2024 19:03

Kruszę solone paluszki i mieszam je z czekoladą. Przepis dostałem od cioci, w marketach tego nie ma

kruszenie paluszków
Fot. youtube.com/@kuchniujemy

Oprócz serników i mazurków, świąteczny stół potrzebuje kolorów, a być może także trochę zaskakujących składników. Takie czekoladowe gniazdka z kolorowymi jajeczkami zaspokajają tę potrzebę, a są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

Gniazdka z paluszków

Połączenie słonych paluszków i czekolady może wydawać się kontrowersyjne. Dziś jednak nawet w dyskontach można spotkać czekoladę z solą morską i warto spróbować choć raz tego delikatesu, by przekonać się, że sól podbija słodycz i tworzy ciekawą kombinację smakową.

Oczywiście, jeśli boimy się użyć paluszków z dużą ilością soli, warto usunąć największe kryształki. Można też poszukać paluszków bez soli albo tych z makiem. Ważne, żeby wybrać takie, jak nam smakują.

układanie gniazdek
youtube.com/@kuchniujemy
Od lat nie kupuję majonezu, robię go sam. Zawsze wychodzi idealny dzięki tym 2 zasadom Na siwe włosy użyj liście laurowe. Będziesz zaskoczony efektami

Czekoladowe gniazdka z kolorowymi jajkami

Zaletą tego przepisu jest to, że składa się z gotowych produktów, co przyspiesza czas jego przygotowania. Polecamy rozpuścić czekoladę z odrobiną śmietany kremówki. Kanał Kuchniujemy, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, używa w to miejsce masła.

Składniki

  • 100 g paluszków
  • 1 opakowanie draży lub orzeszków w kolorowej polewie
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietany kremówki

Pomysłowe jajeczka wielkanocne

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając w miarę potrzeby kremówkę lub masło. Paluszki kruszymy na odcinki o długości 3-4 centymetrów (nie muszą być równe). Kiedy czekolada będzie odpowiednio rzadka, wrzucamy paluszki i dokładnie mieszamy, by każdy odcinek pokryty był w całości czekoladą.

Rękami lub łyżką delikatnie wyjmujemy garstkę paluszków i układamy z niej gniazdko na papierze do pieczenia. Pilnujemy, by w gniazdku zrobić odpowiednie zagłębienie, w którym będziemy układać jajeczka.

Kiedy ułożymy już wszystkie gniazdka, do każdego nakładamy po 4-5 kolorowych draży, najlepiej możliwie zbliżonych kształtem do jajeczek. Nakładać należy je możliwie szybko, żeby lekko przykleiły się do czekolady, zanim ta zgęstnieje. Gotowy deser do wychłodzenia wstawiamy do lodówki lub na chwilę do zamrażarki.

Wypróbuj też przepisy na dżem bananowo-cytrynowy i ekspresową babkę wielkanocną Rozkosznego.

gotowe gniazdka z paluszków
youtube.com/@kuchniujemy