Na Wszystkich Świętych podaję rodzinie kruchą zapiekankę z kurkami i boczkiem. Prostego ciasta nauczyłem się od babci
Grzyby zapiekane w kruchym cieście to klasyka polskiej kuchni.
Boczek i cebula dają pełnię smaku. Goście bez przerwy proszą o dokładki.
Danie proste i efektowne. Kurki pasują do niego najlepiej – w piecu nie tracą twardości i sprężystości, dzięki temu czujemy, co jemy.
Kruche ciasto jak na... kruche ciasto
Moja babcia uwielbiała przyjmować gości. W tamtych czasach wpadało się do siebie bez przerwy i bez zapowiedzi.
Nauczyła mnie, że jeśli nie ma niczego pod ręką, zawsze można zrobić szybkie kruche ciasto i podać je z czymkolwiek.
Na słodko lub na słono.
Jesienią robię kruche ciasto według przepisu babci, dodaję lekko podsmażone kurki, boczek i cebulę. I zapiekam z serem i śmietaną.
Danie robi się samo a goście chcą więcej i więcej.
Jesienna zapiekanka z kurkami i boczkiem (60 minut)
Składniki na ciasto i farsz
:
3-4 garście kurek
Wędzony boczek w pożądanej ilości
Duża cebula lub 2-3 szalotki
¾ kostki chłodnego masła
2 jajka
2,5 szklanki mąki
Mały kubek tłustej śmietany (co najmniej 18%)
1-2 szklanki tartego żółtego sera (lub mozzarelli)
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Natka pietruszki lub koperek
Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Z mąki, masła i jednego jajka wyrób jednolite ciasto
- Gdy ciasto będzie zwarte, zrób z niego kulkę, zawinąć w folię i włóż do zamrażalnika
- Oczyść kurki, w miarę możliwości nie płucz
- Na patelni podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj pokrojony w kostkę boczek
- Kiedy boczek będzie na pół usmażony, dodaj kurki
- Przesmaż wszystko razem przez 2 minuty, odstaw
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj lub pokrój w plasterki i wyklej nim formę do pieczenia
- Ponakłuwaj ciasto widelcem, żeby nie podnosiło się podczas pieczenia
- Wstaw do piekarnika na 15 minut (jeśli zbrązowieje, wyjmij wcześniej)
- Pozostałe jajko zmiksuj ze śmietaną i serem na jednolitą masę, ewentualnie dodaj do masy trochę gałki do smaku
- Farsz posól, popieprz, ewentualnie dodaj posiekaną natkę lub koperek
- Rozprowadź farsz równolegle po upieczonym spodzie
- Zalej farsz masą śmietanowo-jajeczno-serową, równomiernie rozprowadź
- Włóż do piekarnika na 15-20 minut
- Wyjmij, kiedy wierzch zacznie brązowieć
- Przed podaniem odstaw zapiekankę na 10 minut do stężenia
Do ciasta zawsze można dodać więcej masła – im bardziej ciasto będzie kruche, tym lepiej.
Na wierzch, przed ostatecznym włożeniem do piekarnika, możesz rzucić garść małych kurek lub pokrojonego w kostkę boczku.