Smakosze.pl Przepisy Na Wszystkich Świętych podaję rodzinie kruchą zapiekankę z kurkami i boczkiem. Prostego ciasta nauczyłem się od babci
fot. Łukasz Modelski

Na Wszystkich Świętych podaję rodzinie kruchą zapiekankę z kurkami i boczkiem. Prostego ciasta nauczyłem się od babci

31 października 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Grzyby zapiekane w kruchym cieście to klasyka polskiej kuchni. Boczek i cebula dają pełnię smaku. Goście bez przerwy proszą o dokładki.

Danie proste i efektowne. Kurki pasują do niego najlepiej – w piecu nie tracą twardości i sprężystości, dzięki temu czujemy, co jemy.

Kruche ciasto jak na... kruche ciasto

Moja babcia uwielbiała przyjmować gości. W tamtych czasach wpadało się do siebie bez przerwy i bez zapowiedzi. Nauczyła mnie, że jeśli nie ma niczego pod ręką, zawsze można zrobić szybkie kruche ciasto i podać je z czymkolwiek. Na słodko lub na słono.

Jesienią robię kruche ciasto według przepisu babci, dodaję lekko podsmażone kurki, boczek i cebulę. I zapiekam z serem i śmietaną. Danie robi się samo a goście chcą więcej i więcej.

2.jpg

Gotuję 2 liście laurowe z goździkami. Działanie tej mikstury zawsze mnie zaskakuje

Jesienna zapiekanka z kurkami i boczkiem (60 minut)

Składniki na ciasto i farsz :

3-4 garście kurek
Wędzony boczek w pożądanej ilości
Duża cebula lub 2-3 szalotki
¾ kostki chłodnego masła
2 jajka
2,5 szklanki mąki
Mały kubek tłustej śmietany (co najmniej 18%)
1-2 szklanki tartego żółtego sera (lub mozzarelli)
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Natka pietruszki lub koperek
Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Z mąki, masła i jednego jajka wyrób jednolite ciasto

- Gdy ciasto będzie zwarte, zrób z niego kulkę, zawinąć w folię i włóż do zamrażalnika
- Oczyść kurki, w miarę możliwości nie płucz
- Na patelni podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj pokrojony w kostkę boczek
- Kiedy boczek będzie na pół usmażony, dodaj kurki
- Przesmaż wszystko razem przez 2 minuty, odstaw

3.jpg
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj lub pokrój w plasterki i wyklej nim formę do pieczenia
- Ponakłuwaj ciasto widelcem, żeby nie podnosiło się podczas pieczenia
- Wstaw do piekarnika na 15 minut (jeśli zbrązowieje, wyjmij wcześniej)
- Pozostałe jajko zmiksuj ze śmietaną i serem na jednolitą masę, ewentualnie dodaj do masy trochę gałki do smaku
- Farsz posól, popieprz, ewentualnie dodaj posiekaną natkę lub koperek
- Rozprowadź farsz równolegle po upieczonym spodzie
- Zalej farsz masą śmietanowo-jajeczno-serową, równomiernie rozprowadź
- Włóż do piekarnika na 15-20 minut
- Wyjmij, kiedy wierzch zacznie brązowieć
- Przed podaniem odstaw zapiekankę na 10 minut do stężenia


Do ciasta zawsze można dodać więcej masła – im bardziej ciasto będzie kruche, tym lepiej. Na wierzch, przed ostatecznym włożeniem do piekarnika, możesz rzucić garść małych kurek lub pokrojonego w kostkę boczku.


4.jpg

Koleżanka zdradziła mi przepis na majonez z gotowanych jaj. Nie wierzyłam, że działa, póki sama nie spróbowałam
Moje dzieci za tym szaleją. Ze wszystkiego, co mam pod ręką gotuję im udawane leczo z parówkami, jak z PRL
Tagi: Ciasto
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy