Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję 2 liście laurowe z goździkami. Działanie tej mikstury zawsze mnie zaskakuje
Monika Dec
Monika Dec 31.10.2023 19:27

Gotuję 2 liście laurowe z goździkami. Działanie tej mikstury zawsze mnie zaskakuje

liście laurowe
canva/HeikeRau

Liście laurowe i goździki są przyprawami, które zazwyczaj mamy w kuchennych szafkach. Mało kto wie, jak wielką mają w sobie moc. Można przygotować z nich m.in. herbatę, która wspomoże naszą odporność podczas jesiennych infekcji. 

Jak zrobić herbatę z liści laurowych i goździków?

Składniki:

  • 2 suszone liście laurowe 
  • 3 goździki
  • 300 ml wody
liście laurowe
Canva/stuartbur
Koleżanka zdradziła mi przepis na majonez z gotowanych jaj. Nie wierzyłam, że działa, póki sama nie spróbowałam

Sposób przygotowania herbaty z liści laurowych

Wlej do garnka 300 ml wody i wrzuć do niej liście laurowe. Doprowadź ją do wrzenia, a następnie gotuj jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie wyłącz ogień, dodaj 3 sztuki goździków, przykryj garnek i odstaw napar na 15 minut. Na końcu odcedź liście.

Herbatę z liści laurowych i goździków pij dwa razy dziennie. Nie powinno się jej pić dłużej niż przez 10 dni. Kto nie powinien spożywać liści laurowych? O tym przeczytasz w dalszej części artykułu.

 

Kto nie powinien sięgać po liście laurowe?

Liście laurowe słyną ze swoich prozdrowotnych zalet, jednak nie każdy powinien po nie sięgać. Przede wszystkim nie są one zalecane osobom borykającym się z cukrzycą oraz zaburzeniami krzepnięcia krwi. Szczególną ostrożność powinny także zachować osoby, które przyjmują leki, ponieważ mogą wejść one w interakcję z substancjami znajdującymi się w liściach. W przypadku wszelkich wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na domowe specyfiki o dobroczynnym działaniu. W sezonie jesienno - zimowym szczególnie polecamy patent na syrop cebuli oraz rozgrzewające złote mleko.

liście laurowe na blacie.png
canva/alexd

 

 


 

Tagi: Przyprawy