Smakosze.pl Przepisy Nadziej nim tłuczone ziemniaki i połóż na patelni. Obiad postawisz na stole w 30 minut
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Nadziej nim tłuczone ziemniaki i połóż na patelni. Obiad postawisz na stole w 30 minut

16 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ziemniaki to podstawowy składnik wielu potraw. Jest to bardzo uniwersalny produkt, który może być dodatkiem do obiadu, ale również można przygotować posiłek opierający się głównie na ziemniakach. W książkach kucharskich i w Internecie jest mnóstwo takich przepisów. Dlatego też chcemy Wam zaproponować jeden z tego drugiego źródła.

Ziemniaki uniwersalnym produktem

Ziemniaki są produktem, który powinien znaleźć się w każdej kuchn i. Szczególnie że można z nich przygotować naprawdę wiele dań i przekąsek. Są znane przede wszystkim z tego, że mogą być dodatkiem do pysznego obiadu, a w towarzystwie kotleta schabowego i ulubionej surówki tworzą przepyszny obiad.

Ponadto można je zetrzeć na tarce i usmażyć fantastyczne i bardzo pospolite w Polsce placki ziemniaczane. Można je podawać z sosem mięsnym, ewentualnie przygotować je z pieczarkami i serem, lub zjeść bez żadnych dodatków .

Inną opcją są wszystkim dobrze znane frytki , które są jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Oczywiście najlepsze są te domowe, przygotowane samodzielnie.

Tym razem mamy Wam do zaproponowania przepis na coś nowego, niecodziennego i niekonwencjonalnego. Koniecznie musicie to przygotować sami w domu .

Dużo nieobranych ziemniaków
Fot. Canva/Wounds_and_Cracks
Które żółtko jest najzdrowsze? Mało kto zna poprawną odpowiedź

Przepyszna przekąska z ziemniaków i jajek

Dania z ziemniaków są bardzo popularne , a to, które chcemy Wam przedstawić, koniecznie musicie poznać. Jest to świetna opcja na przystawkę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1,5 litra wody
  • szczypta soli
  • 20 g masła
  • 15 g pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera
  • 300 g parówek
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka

Jak przygotować smakowitą przystawkę z ziemniaków?

Przygotowanie takiej przystawki jest bardzo proste , a do tego pozwoli odblokować nowe smaki.

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i je płuczemy, po czym kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Marchewkę również kroimy, ale w cienkie plasterki. Przekładamy je do tego samego naczynia co ziemniaki. Solimy i gotujemy do miękkości . Kiedy tak się stanie, to odcedzamy warzywa, przekładamy do miski i rozgniatamy.

Pietruszkę drobno siekamy i przekładamy do miski z ziemniakami i marchewką. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masła i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę . Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż się zarumienią. Następnie zdejmujemy z kuchenki i przekładamy do miski z resztą składników. Dodajemy również starty ser. Całość dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy formujemy płaskie kotleciki , umieszczamy na nich małą parówkę, lub połowę parówki i przykrywamy drugim kotlecikiem tak, aby parówka znalazła się w środku i nie była widoczna.

Kotlety ziemniaczane z parówką
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Tak przygotowane kotlety obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej olejem patelni przez dwie minuty z każdej strony, na złoty kolor .

Bierzemy się za sos. Do osobnej miski przekładamy kwaśną śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i doprawiamy czerwoną papryką, solą oraz pieprzem . Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane smakołyki podajemy z aromatycznym sosem.

Sprawdź przepis na doskonałą babkę wielkanocną . Zobacz, co warto wlać do kawy zamiast mleka .

Pyszne kotlety ziemniaczane z parówką w środku
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Obniża poziom cukru i wspiera wątrobę .Ten wielkanocny przysmak warto jeść cały rok
Kup w sklepie za 5 zł i wrzuć do wody. Ćma bukszpanowa boi się jak ognia, najlepszy oprysk świata
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy