Obniża poziom cukru i wspiera wątrobę .Ten wielkanocny przysmak warto jeść cały rok

Do swojej diety warto wprowadzić produkty, które będą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Takie, które nie tylko pozwolą nam zbudować wymarzoną sylwetkę, ale również będą miały w sobie wartości odżywcze wspierające nasz organizm. Jeden z takich składników obniża poziom cukru i wspiera wątrobę. Koniecznie sprawdźcie, o czym mowa.
Czym jest rzeżucha?
Rzeżucha to bardzo popularna roślina, o wspaniałym smaku i niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Jej historia sięga starożytności, a jej korzenie sięgają dalekich regionów Azji i Afryki. Do Polski dotarła w XV wieku, szybko zdobywając status jednego z najbardziej rozpoznawalnych symboli Wielkanocy.

W Polsce występuje kilka gatunków rzeżuchy. Mowa między innymi o leśnej i bagiennej, natomiast to rzeżucha ogrodowa najczęściej zdobi wielkanocne koszyczki oraz stoły.

Czym charakteryzuje się rzeżucha?
Już od wieków uważano, że rzeżucha ma szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Do czego była stosowana? Między innymi do dezynfekcji i do zwalczania pasożytów. Często była też afrodyzjakiem.
Oprócz tego należy wspomnieć o tym, że jest niskokaloryczna, a także bogata w witaminy i minerały, co czyni ją cennym składnikiem diety. Jej charakterystyczny, ostry smak może nie przypaść do gustu wszystkim, ale z pewnością warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Rzeżucha świetnie się sprawdzi jako dodatek na wiosenne kanapki, ale również jej niepodważalny smak i aromat mogą być świetnym urozmaiceniem różnorodnych potraw. Świetnie wkomponuje się we wszelkiego rodzaju sałatki, pasuje również do jajek.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Właściwości zdrowotne rzeżuchy
Rzeżucha posiada ogromną ilość właściwości zdrowotnych, co zdecydowanie przemawia za tym, aby wprowadzić ją do diety i codziennego jadłospisu. Co sprawia, że jest taka zdrowa?
Rzeżucha jest świetnym wyborem, jeśli na co dzień świadomie dbamy o swoje zdrowie. Przede wszystkim zawiera w sobie luteinę, co sprawia, że korzystnie wpływa na oczy. Dodatkowo wspomaga przemianę materii oraz jest ogromnym wsparciem dla pracy naszych jelit.
Rzeżucha pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Czyni ją to idealnym wyborem dla osób, które marzą o zbudowaniu wymarzonej sylwetki lub są na etapie odchudzania. Witaminy z grupy B, zawarte w rzeżusze wpływają ochronnie komórki wątroby oraz wspierają układ nerwowy.
Co więcej, zawiera jod, dlatego jest szczególnie polecana dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. Z powodzeniem może być włączana do diety osób osłabionych, które potrzebują dodatkowego wsparcia, na przykład w okresie wiosennego przesilenia, podczas alergii, anemii czy po uporczywych infekcjach, które osłabiły nasze drogi oddechowe.
Dlatego też warto sięgać po rzeżuchę, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa, a właśnie w takie produkty powinna być bogata nasza dieta.
Sprawdź przepis na kotlety schabowe po lubelsku. Zobacz, jak zrobić pyszną kolację z ciasta francuskiego.






































