Marchewka to roślina z gatunku selerowatych, rozpowszechniona w sztuce kulinarnej na całym świecie – szczególnie w Europie. Marchew w klimacie umiarkowanym dość licznie występuje w naturze, jednak stanowi ona przede wszystkim roślinę uprawną. Część jadalną marchewki stanowi jej spichrzowy korzeń.
Marchewka ma wyjątkowo szerokie zastosowanie w gastronomii. Można ją konsumować na surowo, jednak dużo częściej marchew stanowi dodatek do zup, sałatek, surówek, soków, a nawet ciast. Często stanowi kluczowy element danej potrawy – przykładem może być zupa marchwiowa. Marchewka jest ponadto warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne, niezbędne dla życia człowieka.
Marchew uprawna dzieli się na wiele rodzajów i podgatunków, które rozróżniać możemy przede wszystkim po kolorze. Zdecydowanie najpopularniejsza na polskich stołach jest marchew pomarańczowa, spotykana w takich odmianach marchew Polka, marchew amsterdamska czy ambrosia.
Do innych rodzajów marchwi zaliczymy marchew białą, fioletową czy żółtą. Protoplastką wszystkich gatunków marchwi jest hodowana w Azji marchew czarna, znacznie większa od najpopularniejszej marchwi pomarańczowej.
Marchewka to bardzo zdrowe warzywo, którego w naszej codziennej diecie powinno być jak najwięcej. Zawiera w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych, spośród których najistotniejsza jest witamina A, korzystnie wpływająca na wzrok, układ odpornościowy, czy stan skóry, włosów i paznokci. Ma również działanie przeciwnowotworowe.
W marchwi znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę E i witaminę K. Ponadto marchewka może poszczycić się dość dużą zasobnością wapnia, sodu, fosforu, potasu i magnezu. Marchew zawiera także antyoksydanty, błonnik, oraz oczywiście niezbędny dla długiego i zdrowego życia beta-karoten.
Marchewka jest niezwykle popularna w sztuce kulinarnej całego świata, a w szczególności w Polsce. Stanowi przede wszystkim składnik sałatek, surówek, czy soków. Dobry pomysł na obiad z marchwi może stanowić zupa marchwiowa czy frytki z marchewki.
Dużą popularnością cieszy się także ciasto marchewkowe, słynące ze swego niepowtarzalnego smaku. Z marchwi można także zrobić przepyszny dżem marchewkowy czy pastę kanapkową.
Pokaż więcej
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie wolno go pomijać, ponieważ dodaje nam ono energii na dalszą część dnia. Niestety nie zawsze mamy pomysł na poranne jedzenie, szczególnie że często ogranicza nas czas. Świetnym pomysłem są kanapki, ale nie takie tradycyjne. Przedstawiamy Wam przepis na świetne smarowidło. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
Jeżeli nie masz pomysłu, jakie ciasto dzisiaj upiec, poznaj przepis na ciasto marchewkowe. Uwaga, bo to wcale nie jest przepis na deser w wersji klasycznej. Wypróbuj sposób, a gwarantujemy, że podpasuje ci na tyle, że już nigdy nie wybierzesz innego przepisu.
Kiszona marchewka to nie tylko pyszny, lecz także zdrowy wybór. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej kiszonej kapusty czy ogórków. Warto wprowadzić ją do swojej diety, traktując jako smaczną przekąskę oraz cenne źródło witamin, minerałów i kwasu mlekowego. Jak przygotować idealną marchewkę w zalewie i dlaczego warto ją jeść? Przekonajcie się sami.
Ślimaki są prawdziwą zmorą ogrodników i działkowców. Zjadają nie tylko kwiaty, ale wszelkie rośliny. Jak temu zapobiec? Jak usunąć ślimaki z ogrodu? Jest na to sprawdzony sposób. Musimy sięgnąć po produkty, które mamy w swojej kuchni i na działce.
Kostka rosołowa to składnik, który ma duże zastosowanie. Jest używana w wielu daniach, pochodzących z różnych stron świata. Wygoda jej stosowania jest powodem do tego, aby po nią sięgać. Jednak, zamiast kupować w sklepie, warto przygotować ją w domu, a efekt również będzie fantastyczny.
Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na doskonałą surówkę. W jej skład wchodzi kilka warzyw i jabłko. Całość złączona jest sosem majonezowym, dzięki któremu w daniu łączy się chrupkość i kremowa konsystencja.
Surówka to obowiązkowy dodatek do drugiego dania obiadowego. Razem z ziemniakami i np. kotletem schabowym pełnowartościowy posiłek, który dzięki tym składnikom jest kompletny. Surówek jest mnóstwo, dlatego nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby stworzyć przepis na kolejną, która idealnie wpasuje się w posiłek. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszną surówkę z czerwonej kapusty i marchewki.
Znacie surówkę z marchewki? Założę się, że w tej odsłonie zobaczycie ją po raz pierwszy. Zamiast słodkich dodatków dodaję do marchewki charakterne składniki. Wychodzi lepsza niż z restauracji.
Obiad może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że poznasz przepis na surówkę i przygotujesz ją na obiad. Ten łatwy w przygotowaniu dodatek spodoba się całej rodzinie i będą chcieli, abyś przyrządzała go znacznie częściej. Koniecznie dowiedz się dlaczego.
Nie masz pomysłu na dodatek warzywny do obiadu? Poznaj przepis na surówkę z marchewki z nietypowym składnikiem. Pasuje do wielu dań i na pewno zasmakuje każdemu.
Jaka surówka pasuje do obiadu? Często przyrządzamy popularną surówkę z marchewki. Teraz warto urozmaicić ją owocem, który kupimy bez trudu niemal w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Surówka w takim wydaniu będzie lepsza niż z restauracji.
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Ten przepis przyjdzie ci z pomocą. Prosta surówka z zaledwie kilku składników uświetni każde danie. Ta surówka do ryby i nie tylko to hit w moim domu.
Surówka na obiad musi być. Szczególnie tak pyszna, jak ta z przepisu, który poznasz za chwilę. Surówka jak u Chińczyka nie ma sobie równych. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też tym, że pasuje do każdego dania. Nie zastanawiaj się dłużej, dowiedz się, jak ją przygotować i podaj na obiad. To jeszcze nigdy nie było tak łatwe.
Czy marchewka może stać się gwiazdą Andrzejek? Jak najbardziej! Należy podać ją tylko w orientalny sposób. Pyszna i pełna aromatu sprawi, że goście nie będą się mogli od niej oderwać.
Pamiętasz o jedzeniu surówek? Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Ostatnio zmodyfikowałam nieco skład popularnej surówki z marchewki i jabłka. Wyszła, że palce lizać, dlatego każdemu polecam ten przepis.
Surówka z marchewki jest popularnym i smacznym dodatkiem do obiadu. Zazwyczaj łączy się ją z rodzimym jabłkiem. co jeśli powiem ci, że inny owoc sprawdzi się w tym wypadku tak samo dobrze, jeśli nie lepiej? Kto raz spróbuje takiego połączenia. zostaje przy nim na długo.
Jeśli tak, jak ja jesteś łasuchem, to mam dla Ciebie prosty i szybki przepis. Receptura od blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje pyszny efekt na talerzu. Ciasteczka marchewkowe nie dość, że smakują obłędnie, to są bardzo zdrowe. Pokochasz je od pierwszego kęsa.
Jakie ciasto jest najlepsze na jesień? Oczywiście ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie i aż prosi się o dokładkę. Polewa z miodu nadaje mu wyjątkowego smaku.
Wydawałoby się, że przepisu na surówkę z marchewki nie da się ulepszyć. Ale zawsze warto pamiętać o drobiazgach. Jeden z takich ważnych elementów znajduje się w tym przepisie.
Znany kucharz Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na marchewkę z groszkiem. Dzięki dodatkowym składnikom warzywa smakują jeszcze lepiej. Nawet doświadczone gospodynie domowe mogą być zaskoczone listą składników. Popularny kucharz zaręcza jednak, że jego marchewka z groszkiem jest idealna.
Ciasto marchewkowe to gotowa ilustracja pojęcia zdrowego przysmaku. W tym przepisie łączymy owoce, warzywa i nabiał w pyszne, słodkie ciasto. Jest ono świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Surówkę z tartej marchewki i jabłka znamy wszyscy. Dodajemy do niej odrobinę cukru i podajemy z wieloma potrawami. Ta wersja surówki jest absolutną klasyką, jednak dodatek do obiadu na bazie marchwi można przyrządzić jeszcze lepiej.
Latem wszystkie warzywa i owoce smakują, nie inaczej jest z marchewkami. Zimą z reguły mamy dostęp do produktów ze szklarni lub importowanych, którym wiele brakuje. Mój dziadek ma jednak patent na przechowywanie marchewek.Jego trik jest banalny, działa długimi miesiącami i pozwala cieszyć się wybornym smakiem niemal do wiosny. Co więcej, nie wymaga on posiadania piwnicy czy ziemianki - dlatego to idealne rozwiązanie dla mieszkających w blokach, bez dostępu do takich miejsc.
Mamy pełnię lata, ale warto już pomyśleć o tym, jak przyrządzić marchewkę na zimę. Dzięki aromatycznym dodatkom będzie wybornie smakować. Taki kiszony rarytas docenisz w długie, zimowe wieczory.
Zwykle placki robimy z ziemniaków lub z cukinii. Chrupiąc i pełne smaku często goszczą na naszym stole. Jednak warto poznać przepis na placki z warzywa, za którym przepadają dzieci i dorośli. Wyjdą placki, że palce lizać.
Marchewka może być smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Przyrządzam ją ze składnikami, które niemal każdy znajdzie w swojej kuchni. Wychodzi pysznie, dlatego polecam każdemu ten prosty przepis.
Jeśli nie znasz jeszcze przepisów Marchewy, coraz popularniejszej influencerki gotującej radykalnie tanie obiady, koniecznie spójrz na jej profile. Tym razem pokazała, jak gotuje zupę, której cztery porcje kosztują złotówkę. Na dowód pokazała paragony.
Dobry obiad nie może istnieć bez surówki. Koniecznie zrób tę z przepisu, a będziesz przyrządzać ją bardzo często. Jeden składnik nada jej wyjątkowego smaku i sprawi, że domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Ta surówka obiadowa oprócz smaku ma także inną zaletę, przygotujesz ją łatwo i błyskawicznie.