Marchewka to roślina z gatunku selerowatych, rozpowszechniona w sztuce kulinarnej na całym świecie – szczególnie w Europie. Marchew w klimacie umiarkowanym dość licznie występuje w naturze, jednak stanowi ona przede wszystkim roślinę uprawną. Część jadalną marchewki stanowi jej spichrzowy korzeń.
Marchewka ma wyjątkowo szerokie zastosowanie w gastronomii. Można ją konsumować na surowo, jednak dużo częściej marchew stanowi dodatek do zup, sałatek, surówek, soków, a nawet ciast. Często stanowi kluczowy element danej potrawy – przykładem może być zupa marchwiowa. Marchewka jest ponadto warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne, niezbędne dla życia człowieka.
Marchew uprawna dzieli się na wiele rodzajów i podgatunków, które rozróżniać możemy przede wszystkim po kolorze. Zdecydowanie najpopularniejsza na polskich stołach jest marchew pomarańczowa, spotykana w takich odmianach marchew Polka, marchew amsterdamska czy ambrosia.
Do innych rodzajów marchwi zaliczymy marchew białą, fioletową czy żółtą. Protoplastką wszystkich gatunków marchwi jest hodowana w Azji marchew czarna, znacznie większa od najpopularniejszej marchwi pomarańczowej.
Marchewka to bardzo zdrowe warzywo, którego w naszej codziennej diecie powinno być jak najwięcej. Zawiera w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych, spośród których najistotniejsza jest witamina A, korzystnie wpływająca na wzrok, układ odpornościowy, czy stan skóry, włosów i paznokci. Ma również działanie przeciwnowotworowe.
W marchwi znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę E i witaminę K. Ponadto marchewka może poszczycić się dość dużą zasobnością wapnia, sodu, fosforu, potasu i magnezu. Marchew zawiera także antyoksydanty, błonnik, oraz oczywiście niezbędny dla długiego i zdrowego życia beta-karoten.
Marchewka jest niezwykle popularna w sztuce kulinarnej całego świata, a w szczególności w Polsce. Stanowi przede wszystkim składnik sałatek, surówek, czy soków. Dobry pomysł na obiad z marchwi może stanowić zupa marchwiowa czy frytki z marchewki.
Dużą popularnością cieszy się także ciasto marchewkowe, słynące ze swego niepowtarzalnego smaku. Z marchwi można także zrobić przepyszny dżem marchewkowy czy pastę kanapkową.
Pokaż więcej
Jeśli do niedojedzonych potraw ze świątecznego stołu zalicza się sałatka jarzynowa, lepiej nie przechowywać jej zbyt długo. Niektóre jej składniki sprawiają, że nie jest to produkt do zbyt długiego przechowywania.
Surówka z marchewki jest znakomitym dodatkiem do dań obiadowych. Teraz przyrządzam ją tak, że smakuje jak z restauracji. Wszystko dzięki dodatkowi, który trafia do tej pysznej i zdrowej surówki.
W tej sałatce tradycyjne smaki jarzynowej łączą się z sycącym kurczakiem, dając sycące danie bez nadmiaru węglowodanów. Do tego prezentuje się ona niesamowicie – jak przystało na sałatkę typu warstwowego, którą na stół podajemy niemal jak tort.
Surówka z kapusty jest smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Robię ją według przepisu teścia, który dodaje do niej wyraziste dodatki. Sałatka jest pyszna, zdrowa i aż prosi się o dokładkę. Smakuje lepiej nawet od surówki z restauracji.
Wydawałoby się, że nie da się ulepszyć doskonałego, czyli tradycyjnej surówki z marchewki. Ten przepis udowadnia jednak, że to nieprawda. Wszystko za sprawą jednego składnika, który całkowicie odmienia oblicze dania.
Surówkę colesław znają wszyscy, ale tę, którą ci zaproponuję, na pewno nie znasz. W domu mówimy, że to jej polski odpowiednik. Wszystko za sprawą jednego składnika, który sprawia, że surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Czy wiesz już, o jakim produkcie mowa?
Ta turecka przekąska zachwyca soczystym kolorem i znakomity smakiem. Prezentuje się znakomicie, a możesz przyrządzić ją w prosty sposób. Potrzebujesz tylko tych 3 produktów. Być może masz je nawet w swojej kuchni.
Potrzebujesz szybkiej w przygotowaniu surówki do obiadu? Ta surówka nie tylko jest łatwa, ale też będzie smakowała praktycznie z każdym daniem. Tarka w dłoń i robimy.
Oto prosty przepis na zwykłą-niezwykłą potrawę z pieczonych warzyw. Te składniki sprawią, że będziemy się czuć przyjemnie nasyceni, ale nie przejedzeni, a danie jest niezwykle dietetyczne. Świetnie sprawdzi się jako wsparcie w odchudzaniu.
Jeśli lubisz marchewki, to koniecznie wypróbuj ten przepis. W prosty sposób przyrządzisz słodki smakołyk, który jest kulinarnym hitem. Żaden smakosz mu się nie oprze.
Często lekceważymy objawy zepsucia produktów żywnościowych. Popełniamy ten błąd z warzywami nadgniłymi lub spleśniałymi, nie wyrzucając ich tylko próbując uratować. Jak jest w przypadku marchewki z białymi lub czarnymi plamami? Przekonajmy się.
Zdrowie jest w witaminach, a witaminy w potrawach na bazie owoców i warzyw. Ten prosty przepis na szybką i łatwo przyswajalną warzywno-owocową rozkosz na pewno pomoże nam przeżyć sezon na przeziębienia.
Nawet najtwardsza wołowina musi ulec. Długotrwałe duszenie w warzywach to świetny sposób na tańsze części mięsa. Jest soczyste, smakowite i bardzo delikatne. Wszystko zrobi za nas brytfanna.
Surówka z marchewki może być smacznym dodatkiem do jesiennego obiadu. Dzięki temu przepisowi będzie smakować jak z restauracji. Wszystko za sprawą jednego pysznego składnika. Zróbcie surówkę z marchewki, bo jest pyszna i zdrowa.
Surówka z marchewki należy do moich ulubionych. Nigdy wcześniej jednak nie jadłam jej w takiej wersji, jak ostatnio zaserwowała mi znajoma. Dodała dwa produkty, które na pierwszy rzut oka zupełnie do słodkiego warzywa nie pasują. Efekt był znakomity.
Ciasto marchewkowe słynie z miękkiej, wilgotnej i gęstej konsystencji. Jest doskonałym deserem na jesienne wieczory. Moja rodzina je uwielbia, a ja piekę wyśmienite ciasto, które zawsze się udaje. Gwarancją kulinarnego sukcesu jest ten szybki przepis.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Warto zjeść na nie coś bardziej pożywnego, niż kanapki. Pyszny posiłek z zaledwie 4 składników zaspokoi głód i doda energii na długie godziny. W roli głównej występują zdrowe płatki owsiane i słodka, pełna witamin marchewka.
Zdrowa surówka nie musi zawierać dużej liczby warzyw. W jesiennych kompozycjach warto postawić na marchewkę, która nie tylko jest tania, ale też smakuje doskonale. Wystarczy dodać do niej dwa inne frykasy, by uzyskać znakomity dodatek do dań głównych. W restauracji takiego nie zjecie.
Gotowanie może być jeszcze prostsze dzięki sztuczkom kuchennym. Prosty trik ze słoikiem w roli głównej, który ostatnio znalazłam w Internecie, uratował mój wakacyjny wyjazd. Z jego pomocą bez trudu przygotowałam smaczny posiłek. Gdybym wcześniej go znała, pewnie sporo bym zaoszczędziła.
Czy szukacie pomysłu na szybką i prostą surówkę do obiadu? Jeśli tak, to polecamy surówkę z marchewki z dodatkiem smacznego owocu. Zwykle dajemy go do ciast i deserów. Jednak w połączeniu z marchewką, daje wyjątkowo smaczny efekt. Ta surówka podbije wszystkie podniebienia.
Znudziła wam się zupa pomidorowa i ogórkowa? Jeśli tak- to mam dla was przepis na pyszną zupę marchewkową z ziemniakami. Jest smaczna i dodaje nam energii. Będzie idealna na letni obiad. Szybko ją przygotujesz w swojej kuchni.
Szukacie pomysłu na smaczną i prostą surówkę do obiadu? Polecamy znakomitą surówkę z marchewki. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu, a dodatek lubianego składnika nada jej wyrazistości i orzeźwi w gorący dzień. Spróbujcie pysznej surówki z marchewki i koperku.
Zwiędłe i zleżałe warzywa wyrzucasz do kosza na śmieci? To poważny błąd. Przy odrobinie chęci i czasu z łatwością przywrócisz im drugą świeżość. Wszystko, czego potrzebujesz, to odrobina wody oraz lodówka.
W sklepach sieci Biedronka nigdy nie brakuje wrażeń. Wszystko to za sprawą braku elementarnych zasad dobrego wychowania wśród niektórych klientów. Kobieta regularnie odwiedzająca Biedronkę opowiedziała o swojej ostatniej przygodzie. Jedna z robiących zakupy pań absolutnie nie popisała się zachowaniem.
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Są dostępne przez cały rok i po przystępnych cenach. Przygotowanie z nich potrawy kuszą niepowtarzalnym aromatem. Tak też jest z moją zupą, którą przygotowuję od kilku lat. Wcześniejsza jej odsłona nie była aż tak dobra, ta znika z talerzy w mgnieniu oka.
Wszyscy doskonale znamy surówkę z marchewki. Ten przysmak towarzyszy nam już od czasów przedszkolnych. Czy znacie jednak doskonałe połączenie marchewki z kalarepą? Dodatek obiadowy w takiej wersji po prostu powala wyśmienitym smakiem.
Surówka z marchewki nie musi być nudna i nie zawsze musi zawierać jabłko. Doprawione odrobiną mieszanki curry i ziarnami sezamu warzywo będzie aromatyczne i przyjemnie pikantne. Musicie spróbować — rarytas smakuje o niebo lepiej niż niejedna restauracyjna propozycja.
Emerytka chciała do obiadu podać marchewkę z groszkiem. Jednak ceny w warzywniaku były dla niej zbyt wysokie. Dlatego seniorka postanowiła zrobić zakupy na targowisku. Czy zaoszczędziła? Niestety ceny przyprawiły ją o ból głowy.