Najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler. Bogactwo smaków i składników
Magda Gessler wyznaje zasadę, że jedzenie ma być dobre, jak u mamy. Restauratorka do rosołu dodaje również kilka goździków, które zdecydowanie wzmacniają smak i aromat całego dania. Dowiedz się, jak zrobić najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler, błyskawicznie zniknie z talerzy.
Rosół to już nasza tradycyjna potrawa. Zupa gotowana na mięsie i warzywach ma rewelacyjny smak, jest bardzo aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Rosół przygotowujemy na święta, specjalne okazje i większe imprezy okolicznościowe, ale również w niedzielę, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu dla całej rodziny.
Sekret idealnego rosołu? Dwa rodzaje mięsa, duża ilość warzyw i przyprawy- lubczyk i kurkuma. Magda Gessler dodaje do wywaru również kilka goździków, które podkreślają jego smak i nadają zupie przyjemnej, korzennej nuty. Tak przygotowany rosół nie ma sobie równych.
Magda Gessler słynie z przepysznej kuchni. Tradycyjne gołąbki , gulasz, bigos, zupa grzybowa i wiele innych dań smakują jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy je według przepisu restauratorki. Gessler doskonale wie, jak podkreślić smak i aromat każdej potrawy.
Przepis na rosół Magdy Gessler
Składniki:
-
1 kura rosołowa
-
400 g szpondra wołowego
-
3 korzenie pietruszki
-
4 marchewki
-
duża cebula
-
por
-
kawałek selera
-
kilka goździków
-
natka pietruszki
-
2 gałązki lubczyku
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
szczypta kurkumy
-
sól, pieprz
-
makaron do podana
Jak zrobić rosół z przepisu Magdy Gessler?
Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej 4 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, do wywaru dodaj całe marchewki, seler, pietruszki, białą część pora i gotuj na wolnym ogniu.
Cebulę przyrumień nad ogniem lub na suchej patelni, dodaj do zupy, dodaj również lubczyk, 3/4 natki pietruszki (resztę zostaw do podania) i gotuj przez około 2,5 godziny. Wywar musi się lekko pyrkać, aby wszystkie składniki oddały cale aromat.
Pod koniec gotowania dodaj liście pora, szczyptę kurkumy i gotuj jeszcze chwilę. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ugotowanym makaronem i oprósz natką pietruszki, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile kosztują czereśnie w 2022? Jaka jest cena za kilogram owoców?
-
Jak najlepiej przechowywać żywność w lodówce? Zachowają świeżość na dłużej
-
Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
Źródło: haps.pl