Smakosze.pl
Gołąbki Magdy Gessler

TRICOLORS/East News; canva/Nataly Hanin, Getty Images

Zachwycające gołąbki z przepisu Magdy Gessler z sekretnym dodatkiem

3 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Magda Gessler jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskiej gastronomii opracowała wiele pysznych przepisów. Poniżej prezentujemy jej sposób na pyszne gołąbki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby danie miało charakterystyczny i intensywny smak, dodaj do niego przynajmniej jedną łyżkę majeranku.

Gołąbki są tak popularnym w Polsce daniem, że w każdym domu można znaleźć rodzinne przepisy z wieloletnią historią. Magda Gessler przygotowała recepturę na proste i szybkie gołąbki, które nie zajmą ci całego dnia, tak, jak w przypadku wielu innych wersji wymagających wielogodzinnej pracy.

pierogi

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

CZYTAJ DALEJ

Dużą zaletą są również same składniki, które są do kupienia w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Dzięki temu zrobienie pokaźnego objętościowo obiadu, który nasyci i odżywi całą rodzinę, nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.

Przepis na gołąbki Magdy Gessler

Składniki

  • 700 g mielonej wieprzowiny

  • 100 g ryżu

  • 2 cebule

  • 1 biała lub włoska kapusta

  • 1,5 litra bulionu lub rosołu

  • 1 jajko

  • 600 g przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka majeranku

  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

W garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści z wyciętym głąbem. Po kilku minutach parzenia odrywaj miękkie liście i układaj je na talerzu. W osobnym garnku ugotuj ryż. Po odcedzeniu z wody, odstaw do wystygnięcia. 

Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Wrzuć ją do miski wraz z mięsem, solą, pieprzem, papryką w proszku, majerankiem oraz tymiankiem. Dodaj do masy miękki ryż, surowe jajko i wyrób ją dobrze dłonią.

Wszystkie liście wypełnij porcją farszu i zawiń je w kształt gołąbka. Na dnie garnka ułóż wierzchnie brzydkie liście, a na nich kładź zwinięte gołąbki. Zalej je bulionem z mąką, przecierem pomidorowym, dopraw większą ilością przypraw do smaku i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Po zagotowaniu podawaj gołąbki ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/bgsmith, Getty Images

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wielkiezarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >