Najbardziej niezdrowe świąteczne potrawy
Wigilijne i świąteczne potrawy są bardzo smaczne i kuszące. Jednak nie wszystkie nam służą. Poznaj najbardziej niezdrowe świąteczne potrawy i jedz je z rozwagą lub zmień nieco sposób ich przygotowania. Pamiętaj, że umiar dobry jest na co dzień i od święta.
Gdy przychodzą Święta Bożego Narodzenia, zaczyna się 3-dniowa uczta. Większość czasu spędzamy przy stole, rozmawiając z bliskimi, ale też przy okazji wchłaniając ogromne ilości jedzenia. Efekt jest taki, że czujemy się ociężali, senni i zmęczeni. Zobacz, na które potrawy uważać, a najlepiej między biesiadowaniem przy stole wybierz się z rodziną na spacer.
Najbardziej niezdrowe świąteczne potrawy
Popularnym daniem na wigilijnym stole jest smażona ryba. Owszem, bardzo smaczna, ale też kaloryczna . I to nie za sprawą samej ryby, a panierki, która chłonie duże ilości tłuszczu. Zamiast więc smażyć rybę, możesz ją upiec.
Pierogi i uszka to kolejny świąteczny hit. Niestety zwykle robi się je z oczyszczonej, pszennej mąki. A żeby były zdrowsze, wystarczy zagnieść ciasto, chociażby z dodatkiem mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej. I choć lubicie podsmażane pierogi, lepiej zrezygnujcie z nich na rzecz pierogów gotowanych.
Sałatka jarzynowa, jak to sałatka wydaje się być bardzo zdrowa. Jednak nie do końca. Sporo kalorii dostarcza w niej majonez. Możesz go więc zastąpić majonezem niskotłuszczowym lub jogurtem naturalnym. Do najzdrowszych nie należy też groszek z puszki. Zamiast niego możesz użyć mrożonego, blanszowanego groszku.
Kompot z suszu jest zdrowy, pod warunkiem, że nie dołożysz do niego słodzonych czy też kandyzowanych owoców. By był zdrowszy, możesz go też dosłodzić miodem, a nie zwykłym cukrem.
Prawdziwą bombą kaloryczną są oczywiście ciasta. Zawierają bowiem dużo cukru i tłuszczu. Z pewnością zdrowszą wersją będą ciasta domowej roboty. Zwłaszcza jeśli nie dodasz do nich zbyt dużo cukru lub zastąpisz go np. miodem. Pamiętaj też, by nie jeść je od razu po obiedzie, a dopiero po godzinnej przerwie.
Jedz z umiarem
Choć potrawy wigilijne nie zawierają mięsa, a nawet tłuszczu zwierzęcego, też potrafią być tuczące. Szczególnie jeśli zjemy ich z dużo. Dlatego jak najbardziej skosztuj każdej z dwunastu potraw, ale nakładaj je sobie z umiarem.
Do najzdrowszych dań nie należą też flaczki, rosół czy faszerowane mięsa. Zawierają bowiem sporo tłuszczu. By poprawić ich trawienie, nie zapomnij dodać do nich ziół typu majeranek, tymianek, kminek. Poza tym pamiętaj o surówkach i lekkich sałatkach. Są lekkostrawne, pełne witamin i doskonale orzeźwiają.
W naszym serwisie znajdziecie też wiele innych porad, dotyczących przygotowania świątecznych potraw. Sprawdź, jak usunąć nieprzyjemny zapach z karpia , a także jak długo moczyć śledzie .
Źródło: canva/rlat
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki
-
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
-
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: poradnikzdrowie, zywienie.abczdrowie Zapraszamy na nasz Instagram