Smakosze.pl
Karp świąteczny bez śluzu i przykrego zapachu

canva/TeresaKasprzycka

Jak usunąć śluz i nieprzyjemny zapach z karpia?

9 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez karpia. Jak jednak dobrze go przygotować? Jednym z ważnych etapów jest pozbawienie go śluzu. Znamy patent, dzięki któremu zrobicie to łatwo i bez wysiłku. Wystarczy, że zaopatrzycie się w siatkę po cebuli lub ziemniakach.

Karp jest świątecznym przysmakiem, którego według wielu osób nie może zabraknąć na świątecznym stole. Choć ryba ta nastręcza trudności w obróbce, wielu z nas nie umie sobie odmówić tej tradycyjnej, niekoniecznie dietetycznej i zdrowej, potrawy. Przychodzimy więc z radą jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i śluzu.

Barszcz czerwony na zakwasie — wigilijny klasyk

Prawdziwy, tradycyjny barszcz czerwony według babci Stasi

CZYTAJ DALEJ

Karp do smażenia trzeba pozbawić śluzu

Aby pozbyć się śluzu, rybę najlepiej jest umyć pod bieżącą wodą. Zróbmy to ostrożnie, by nie rozchlapać zgromadzonych na mięsie drobnoustrojów po całej kuchni. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych narzędzi, ani ciepłej wody, która mogłaby ugotować rybę.

Wystarczy, że włożymy karpia do plastikowej siatki, w której kupujemy cebulę lub ziemniaki, a uzyskamy myjkę, którą z łatwością usuniemy śluz. Umieszczamy tak „opakowaną” rybę pod wodą i delikatnie pocieramy siatką o jej skórę. Po chwili, po śluzie nie będzie śladu.

Cebula może usunąć nieprzyjemny posmak

Aby rybę pozbawić posmaku mułu, należy podzielić ją na dzwonki, posolić i obłożyć plastrami cebuli i pozostawić w chłodzie — najlepiej na balkonie — na noc lub nawet na dłużej. Ten patent znacznie poprawi smak dania.

Warto też zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę, hodowaną w taki sposób by trafiające do sprzedaży okazy były „odmulone". Taka ryba jest wcześniej odławiana i trzymana przez kilka miesięcy w krystalicznie czystej wodzie, dzięki czemu na talerzu nie jest już wyczuwany posmak mułu, w którym naturalnie bytuje.

Po przepisy na świąteczne dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na rybę po grecku oraz niezawodny sposób na piernik staropolski — tradycyjny dojrzewający wypiek, dzięki któremu przywołacie wspomnienia z dzieciństwa.

Karp pieczony

Karpia przed obróbką należy oczyścić ze śluzu

Źródło: canva/Vladimir Mironov

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzdrowokolorowo

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >
mycie patelni

Porady

Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >