Smakosze.pl Przepisy Najdoskonalszy przepis Magdy Gessler na kapustę z grochem. Poezja smaku
Canva / CCat82 ; Pawel Wodzynski / East News

Najdoskonalszy przepis Magdy Gessler na kapustę z grochem. Poezja smaku

23 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wigilijna kapusta z grochem jest pozycją obowiązkową podczas uroczystej wieczerzy. Potrawa, mimo że niezwykle prosta, zachwyca swoim smakiem. Magda Gessler w swojej wersji tego przepisu nie żałuje cebuli oraz majeranku. Dzięki poniższym wskazówkom możesz przygotować kapustę z grochem tak, jak znana restauratorka.

Do przygotowania smakowitej kapusty z grochem potrzebne są zaledwie trzy składniki i kilka przypraw. Te proste produkty wystarczą, aby stworzyć wyjątkowo apetyczne danie. Wypróbuj poniższy przepis Magdy Gessler i ciesz się świąteczną potrawą pyszną, jak nigdy wcześniej.

Przepis na wybitną kapustę z grochem według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 0,5 kg grochu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki smalcu

  • szczypta pieprzu

  • szczypta soli

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • szczypta majeranku

Aromatyczna kapusta z grochem krok po kroku

Kiszone warzywo na kapustę z grochem posiekaj i przełóż do dużego garnka . Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie . Do kapusty dolej odrobinę wody i ugotuj ją na wolnym ogniu do miękkości .

Groch do potrawy ugotuj w osobnym garnku z osolonej wodzie . Groch powinien być odpowiednio miękki, ale nie rozpadać się . Po ugotowaniu składnik odsącz i odstaw do przestygnięcia .

Cebulę do kapusty z grochem obierz i pokrój w pióra . Zeszklij warzywo na dobrze rozgrzanym smalcu. Następnie zarówno cebulę jak i ugotowany wcześniej groch dodaj do garnka z kapustą .

Wszystkie składniki na kapustę z grochem dokładnie wymieszaj . Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem . Kapusta z grochem najlepiej smakuje podana następnego dnia , kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Na świąteczny stół polecamy smakowite zapiekane łazanki . W zimowe miesiące do obiadu wyśmienicie sprawdzi się aromatyczna kapusta zasmażana z jabłkiem .

Canva / ajaykampani
Canva / ajaykampani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy