Najgorsze możliwe mięso do rosołu. Psuje smak i nie zawiera żadnych cennych składników odżywczych
Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.
Rosół - król zup
Śmiało można stwierdzić, że rosół jest królem polskich zup. Uwielbiają go ci mali smakosze oraz ci nieco więksi. Każdy z nich docenia jej smak oraz cenne właściwości. Często mówi się, że jest on lekarstwem na przeziębienia. Sekretem smaku rosołu jest dobór odpowiedniego mięsa. W zależności od niego danie może być smaczne i zdrowe lub zupełnie pozbawione wartości odżywczych. Eksperci są zgodni, jakiego przede wszystkim należy unikać.
Najgorsze mięso na rosół. Eksperci są zgodni
Większość kucharek i kucharzy rosół gotuje na mięsie z kurczaka . To jedno z lepszych mięs do tej zupy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że nie każda część kurczaka nadaje się do ugotowania rosołu. Do tych części należą:
- głowa kurczaka
- podroby
- ogon.
Z wymienionych powyżej części nie można gotować zupy, ponieważ zawierają one wiele pasożytów. A to sprawia, że można narazić się na przykre dolegliwości zdrowotne. W dodatku mięso z tych część kurczaka nie smakuje najlepiej, ugotowane zepsuje smak zupy, a w dodatku nie zawiera cennych składników odżywczych.
Na jakim mięsie gotować rosół?
Jak wspomniałem na początku, najlepszym mięsem do rosołu jest kurczak. To świetny wybór, ponieważ ten typ mięsa sprawi, że zupa będzie doskonała. Aby była jeszcze smaczniejsza, można dodać inne typy mięsa.
Kurczaka dobrze jest wzbogacić o wołowinę albo ugotować całą zupę na mięsie z kaczki lub indyka. Te dwa ostatnie mięsa są niezwykle zdrowe, a w dodatki ugotowany na ich bazie zupa będzie smakowała jeszcze lepiej.
Ciekawym patentem jest także ugotowanie rosołu na mięsie z gęsi. Zachwalała go sama Magda Gessler. Przepis znajdziesz w tym artykule .